Uit het Handboek voor Degelijk Juichen

Eljero Elia, de vlegel op de vleugel bij Feyenoord, waagde het om twee keer na het scoren van een goal één van zijn scheenbeschermers in zijn mond te steken. Een regelrechte schande, vonden ook journalisten Valentijn Driessen (De Telegraaf) en Henk Hoijtink (Trouw). Dus hoog tijd dat we het Handboek voor Degelijk Juichen eens erbij pakken.

Als je een profspeler bent, moet alles in het teken staan van voetbal. En voetbal is een teamsport, dus moet je altijd in het teambelang denken. Jij mag dan wel gescoord hebben, maar denk niet dat je dan te veel de aandacht mag opeisen. Neen! Blijdschap tonen mag, maar dit moet tot een minimum beperkt blijven. Val vooral niet op! Mocht je dat toch moeilijk vinden, dan is er het Handboek voor Degelijk Juichen. Wij citeren hieruit de belangrijkste stappen.

Stap 1: Let op je taal

Het is te begrijpen dat je even iets wil roepen, als je gescoord hebt. Kreten als ‘jippie’, ‘jeej’ en ‘hoezee’ zijn ook zeker geoorloofd. Angelsaksische termen, zoals ‘yes’, ‘fuck yeah’ of ‘yippie ka yee motherfucker’ absoluut niet. Ook het Spaanse ‘vamos’ is uit den boze. Absoluut verboden is het uitstoten van oerkreten. We zijn immers geëvolueerde en dus beschaafde mensen. Wij bedienen ons niet van medeklinkerloze uitroepen.

Stap 2: Ren niet zomaar in het rond

Heel hard richting publiek rennen is zeker niet gewenst. Nogmaals, het draait niet om jou. Ren op een rustig tempo evenwijdig aan de achterlijn, zodat je teamgenoten tijd hebben om je in te halen en samen met jou het doelpunt te vieren. Tijdens het rennen plotseling een aantal keer van richting veranderen zorgt voor onnodige chaos. Een team is gebaat bij orde en regelmaat, dat komt de prestaties ten goede.

Stap 3: Beperk hand- en armbewegingen

Om de blijdschap te tonen, is het tot op zekere hoogte toegestaan om de hand(en) en/of arm(en) te gebruiken. Eén of beide armen mogen bijvoorbeeld opzij in een hoek van 45, 90, 135 of 180 graden ten opzichte van de romp worden gehouden. Voor de handen zijn ook een aantal mogelijkheden, zoals het ballen van de vuist of het strekken van beide handen. Let wel, je hebt de keuze tussen alle vijf de vingers opsteken of geen enkele. Een tussenweg is er niet.

Stap 4: Hou je outfit intact

Sinds een aantal jaar is het niet geoorloofd om na het scoren van een doelpunt het shirt uit te trekken. Hou je daarom ook aan deze regel. Ook het (gedeeltelijk) uittrekken van andere kledingstukken is zeker niet de bedoeling. Hieronder valt ook het afdoen van haarbandjes, polsbandjes, aanvoerdersband en in het bijzonder scheenbeschermers. Scheenbeschermers heten zo, omdat ze je schenen beschermen. Anders hadden ze wel juichelementen geheten.

Als je al deze stappen volgt bij het juichen na een doelpunt, komt dat de spelvreugde, maar zeker ook het groepsproces ten goede.