De helaasheid der Super Cups

Zondag hebben we weer massaal genoten van PSV – Feyenoord met als inzet: de Johan Cruijff Schaal. Ook in andere landen staat er een wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar op het programma. En niet te vergeten spelen Real Madrid en Sevilla dinsdag 9 augustus om de Europese Super Cup. Waarom? Niemand weet het. Beter gezegd: Niemand boeit het. Afschaffen dus!

Mijn eerste persoonlijk herinnering aan een Super Cup (of Supercup, daar wil ik vanaf zijn) is de editie van 2002. Feyenoord speelde als winnaar van de UEFA Cup tegen het Real Madrid van Fernando Hierro, Roberto Carlos, Luis Figo, Zinedine Zidane en Raúl. De vorige zin is al meer dan genoeg informatie om te kunnen bepalen hoe lang dat geleden is. Destijds was het mijn elfde verjaardag en ik hoopte heel erg dat Feyenoord van het grote Real Madrid zou winnen. Gewoon omdat winnen altijd leuk is. Al snapte ik niet precies wat de Super Cup precies was. Dat is in veertien jaar niet veranderd.

Ook in Nederland heeft de wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar geen enkele waarde, geen enkele beloning en vooral geen enkele aantrekkingskracht. De trainer van de bekerwinnaar wil graag winnen, want hij ziet zijn team als David. Terwijl Goliath de Nederlands Kampioen met een geacteerd uitgestreken smoelwerk beweert dat hij die Johan Cruijff Schaal ook echt best wel belangrijk vindt. Want een prijs is een prijs, een schaal is een schaal. Er is vast een reden dat hij zo lijkt op de schaal die je ergens in mei kan winnen.

Iedere voetbalfan weet echter dondersgoed dat Philip Cocu na de persconferentie de kamer van Toon Gerbrands binnenstapt, zodat hij beoordeeld kan worden op zijn acteerprestaties. “Goed gedaan, Philip. Zelfs ik geloofde je bijna”, zal Gerbrands hebben gezegd, terwijl hij even zijn hand op de schouder van zijn trainer legt. “Die pokerface heb ik aardig getraind tijdens de vele potjes kaarten op ons trainingskamp, Toon.”

En zo worden de mensen in elk Europees land opgescheept met een minuscuul voorgerecht, terwijl we met smacht wachten op het hoofdgerecht genaamd de Competitie. En wat is de beloning? Een Xenos-schaal die je bij je Wedgwood-servies kan zetten.

De meest voor de hand liggende reden van de zinloosheid van de Super Cup is nog wel het feit dat een competitie erop gericht is om te bepalen wie de beste club van het land is. En het bekertoernooi is een manier voor cupfighters om Europees voetbal (en een acceptabele dosis eer) te halen. Dus waarom laat je die twee winnaars dan tegen elkaar spelen? Dan kan je net zo goed PSV ook nog even tegen Sparta laten spelen. Of wereldkampioen Duitsland tegen Europees Kampioen Portugal. Lekker afschaffen dus die Super Cups, zowel landelijk als Europees.

En mochten we nu toch een voorgerecht willen: laat dan de kampioen van Nederland tegen de kampioen van België spelen. De winnaar is dan (voor één jaar) de beste van de Lage Landen. Toch een geinige titel met nog enige waarde.