EK-column: Weg met rugnummers

Zoals het Franse elftal zich, volgens bondscoach Didier Deschamps, twee jaar had kunnen voorbereiden op die openingswedstrijd tegen Roemenië, zo had Paul Pogba al die tijd kunnen nadenken over de haardracht waarmee hij aan de aftrap zou verschijnen. Het resultaat mocht er zijn: een haantje, het logo van de Franse voetbalbond FFF, en zijn eigen naam.

Pogba, in de aanloop naar het EK ruimschoots bejubeld, was inderdaad een model-leerling: als enige was hij de eindtest begonnen met het noteren van zijn naam. Altijd aan het begin doen, voor je het weet vergeet je het nog. Ivan Perisic van Kroatië had ook iets geinigs gedaan, hij had zijn rugnummer in de zijkant van zijn kapsel geschoren. Innovatief.

Ik heb heel sterk het gevoel dat dit het toernooi wordt waarin de voetbalwereld afscheid neemt van rugnummers. Ik stoor me er in ieder geval hevig aan. Een tijdje geleden viel er nog een soort logica in te ontdekken: vanaf de keeper (die, zoals elke voetballeek weet, niet alleen te herkennen valt aan zijn rare pakje maar tevens aan rugnummer 1) tel je vanaf rechtsachter min of meer door. Van rechts naar links, en van achteren naar voren. De diepste middenvelder en centrumspits zijn vanwege exceptionele kwaliteiten – dat heb ik zelf bedacht – met respectievelijk 10 en 9 uitzondering.

Op dit toernooi is het anders. Ik zie keepers met 1 op de reservebank zitten, ik zie middenvelders met 3, ik zie de rechtsback van Kroatië met het, op techniek en intuïtie duidende, nummer 11 en dus Ivan Perisic, wél die attractieve buitenspeler, met 4. In zijn hoofd. Omdat dat handig is. Hij en Pogba maakten shirtbedrukkingen vanaf heden compleet overbodig. Zijn we meteen ook van die Turkse shirts af, met al die, naar vedettegedrag neigende, voornamen achterop. En van de verwarring, omdat de commentator de spelers, zoals het hoort, bij achternaam noemt.

Opeens begrijp ik waarom Oranje er dit EK niet bij is: Cillessen met een 1 in zijn achterhoofd, Blind met een 4 op zijn slaap en Memphis met een getatoeëerde 7 in zijn nek; het past de nuchtere Nederlanders niet. Ja, oké, misschien dat laatste een beetje. Maar Memphis is ook geen nuchtere Nederlander. Janssen wel. Hij met bovenop zijn hoofd een 9 en achter op het shirt Vincent? Ik weet het niet.