De Buitengewone Selectie EK 2016

Op dinsdag 24 mei kwamen wij met een Buitengewone Voorselectie voor het EK2016. Een groep spelers van (bijna) alle landen, die ons op de één of andere manier opvallen. Geen Cristiano Ronaldo, Gareth Bale of Zlatan, maar een bont gezelschap van spelers die lekker anders zijn.

De voorselectie die wij hadden gemaakt, kende uiteindelijk weinig gedwongen wijzigingen. Fransman Jérémy Mathieu was de enige die door een blessure thuis moet blijven, Alen Halilovic (Kroatië) werd gepasseerd door zijn bondscoach. Naast de twee gedwongen wijzigingen, hebben we nog zes spelers niet gekozen voor onze definitieve Buitengewone Selectie. Daar staat tegenover dat er twee nieuwelingen werden toegevoegd. Want zoals het een echte selectie betaamt, moeten er ook enkele konijnen uit de hoge hoed getoverd worden.

Schermafbeelding 2016-06-07 om 20.57.00

N’Golo Kanté (Frankrijk)
Onze eigen Wes Beuvink vroeg zich in februari al hardop af of deze middenvelder mee zou kunnen naar het EK in zijn eigen land. En bondscoach Didier Deschamps heeft die vraag met een volmondig ‘ja’ beantwoord. De belachelijk getalenteerde middenvelder, die onderdeel was van het Dream Team Leicester City, concurreert bij Frankrijk met Morgan Schneiderlin (Manchester United) en Yohan Cabaye (Crystal Palace). Maar wij hebben onze keuze al gemaakt.

Costel Pantilimon (Roemenië)
De kwalificatie van de Roemenen werd zeker niet bewerkstelligd door de productieve voorhoede. In tien wedstrijden werd slechts elf keer gescoord. Daar tegenover staat het aantal tegendoelpunten: twee. Alleen de Hongaar Balasz Dszudszak en de Fin Joel Pohjanpalo wisten te scoren tegen de doelman met de prachtige naam. Met de 29-jarige Pantilimon onder de lat zou Roemenië nog een taaie kluif kunnen worden voor veel ploegen.

Taulant Xhaka (Albanië)
Bij de achternaam van deze man denk je misschien onwillekeurig aan Emile Ratelband. Maar je tweede gedachte is aan de speler die deze zomer naar Londen verhuist om naar Arsenal te spelen. Maar het gaat niet om Granit – die overigens voor Zwitserland uitkomt – maar om zijn oudere broer Taulant. De defensieve middenvelder van FC Basel koos voor één van de landen waar zijn roots liggen. Door deze keuze krijgen we net als bij de gebroeders Boateng een mooie broederstrijd op een eindtoernooi.

Breel Embolo (Zwitserland)
Deze slechts 19-jarige spits staat al langer op ons favorietenlijstje. En ook enkele grote clubs beginnen zich te roeren, als we de geruchten mogen geloven. Embolo, geboren in Kameroen, wordt al langer gezien als één van de grootste talenten van de Europese velden. Dit EK wordt zijn podium om te shinen, zodat de scouts zich zo zullen verdringen als Amsterdamse duiven die een broodkorstje op de grond zien liggen.

Schermafbeelding 2016-06-07 om 21.08.32

Danny Rose (Engeland)
Vijf spelers mocht Tottenham Hotspur afstaan aan het Engelse EK-team. En de linksback is er één van. Rose staat symbool voor het lekkere seizoen dat de Spurs draaiden, waarin de ploeg op het laatste nippertje toch als derde achter sprookjesploeg Leicester City en rivaal Arsenal eindigde. De 25-jarige verdediger zal vast wel één of meerdere steekjes laten vallen in verdedigend opzicht, maar hij compenseert dat met zijn enthousiaste, aanvallende spel.

Fyodor Smolov (Rusland)
Dit is er één uit de categorie ‘Kennen jullie deze nog-nog-nog?’. In juli 2010 arriveerde Smolov bij Feyenoord als nieuwe spits die later geen echte spits bleek te zijn. Na jaren ploeteren bij Dinamo Moskou, Anzhi Makhachkala en Ural Sverdlovsk Oblast, streek de Russische aanvaller neer bij Krasnodar. De teller staat na 44 wedstrijden op een zeer respectabele 24 goals. En dat leverde hem  een uitverkiezing voor het nationale team op. Kan hij zijn vorm vasthouden?

Joe Allen (Wales)
Als je bijnaam ‘de Andrea Pirlo van Wales’ is, heb je meteen onze aandacht. Ok, qua spel en Pirloness kan Allen niet tippen aan de meester zelf, maar voor Welshe begrippen is hij vast een baas. En qua speelstijl is de vergelijking misschien niet heel gek. Hoe dan ook, de middenvelder van Liverpool bewijst dat er nog wel kleintjes in het internationale voetbal zijn, hij is namelijk 1.68m lang. In de schaduw van superster Gareth Bale mag Allen laten zien in hoeverre hij zijn bijnaam waard is.

Vladimir Weiss (Slowakije)
Er valt veel te vertellen over deze middenvelder. Bijvoorbeeld dat zowel zijn vader als zijn opa ook in de voetbalwereld actief waren én dezelfde naam droegen. Of je kan het hebben over zijn bijzondere loopbaan. Na Engeland, Schotland, Spanje, Italië en Griekenland verdient de 26-jarige Slowaak nu zijn brood in Qatar. Samen met onder anderen Marek Hamsik en Robert Mak zal hij spits Michal Duris ondersteunen om de lastige poule te kunnen overleven.

Schermafbeelding 2016-06-07 om 21.09.20

Andriy Yarmolenko (Oekraïne)
De door ons geliefkoosde ‘Kono’ en ‘Yarmo’ zitten beiden in de selectie van Oekraïne. Yevhen Konoplyanka verdient zijn geld bij Sevilla, terwijl collega Andriy Yarmolenko nog bij Dinamo Kiev zit. Dus mag de 26-jarige aanvaller wel iets meer aandacht krijgen. De Oekraïener scoorde voor zijn club al 113 keer in 290 wedstrijden, prachtige cijfers voor een rechtsbuiten. We zijn benieuwd of hij met zijn maatje Kono de heimwee naar Shevchenko wat kan verminderen.

Grzegorz Krychowiak (Polen)
Bij Sevilla, het team dat bijna elk jaar de Europa League wint, zal je waarschijnlijk niet meteen denken aan Krychowiak. De defensieve middenvelder is echter belangrijker dan je denkt. In de afgelopen twee seizoen werd de 26-jarige Pool namelijk verkozen in het Europa League Team van het Seizoen, in het seizoen 2014-2015 stond hij ook in het Team van het Seizoen in de Primera Division. Aan hem de taak om Polen voor het eerst in de historie door de eerste ronde van het EK te helpen.

Kyle Lafferty (Noord-Ierland)
Bij de Noord-Ieren, die hun debuut maken op het EK, stikt het van de helden uit lagere Engelse divisies. Kyle Lafferty is er één van. Na een loopbaan die hem onder anderen langs Glasgow Rangers en Palermo bracht, speelde de spits het afgelopen seizoen op huurbasis bij Birmingham City. Maar belangrijker: de 28-jarige Noord-Ier scoorde zeven keer in de EK-kwalificatie, net zo veel als bijvoorbeeld Wayne Rooney en Gareth Bale. Gaat Lafferty op het EK ook zo shinen?

Schermafbeelding 2016-06-07 om 21.09.56

Aritz Aduriz (Spanje)
Fernando Torres? Nee. Diego Costa? Nee. Fernando Llorente? Nee. De 35-jarige Aritz Aduriz mag wél mee naar Frankrijk. En terecht, want wat een seizoen draaide deze man op z’n oude dag. Maar liefst 36 goals (waarvan 20 in de Spaanse competitie) in 55 wedstrijden voor Athletic de Bilbao. Wij maken een diepe buiging voor deze Baas van Baskenland en gunnen hem veel speelminuten in het elftal van bondscoach Vincent del Bosque.

Tomas Rosicky (Tsjechië)
Nog zo’n veteraan waarvoor we iets harder zullen klappen. Het lijkt alsof Rosicky al veertig jaar profvoetballer is, maar in werkelijkheid staat de teller op negentien seizoenen. Na tien jaar trouwe dienst bij Arsenal is de 35-jarige middenvelder clubloos. En wat is dan een beter podium dan het EK om te solliciteren. Op zoek naar een club waar hij nog één keer kan knallen, zodat hij zijn loopbaan in stijl kan afsluiten.

Daniel Subasic (Kroatië)
Eén van de konijnen uit onze hoge hoed, want Subasic zat niet in de Buitengewone Voorselectie. Maar aangezien zijn landgenoot Alen Halilovic niet werd opgeroepen en we toch een speler van deze gevaarlijke outsider (hopelijk jinxen we nu niks) wilden hebben, kozen we voor Subasic. Natuurlijk zijn de ogen vooral gericht op het heerlijke middenveld van de Kroaten, maar de doelman van AS Monaco moet vooral voorkomen dat te veel tegengoals de ploeg fataal worden.

Hakan Calhanoglu (Turkije)
Niet voor niets hebben wij de hashtag #fraaietrap in het leven geroepen. Bij gebrek aan Andrea Pirlo, maker van de enige goal uit een directe vrije trap op het vorige EK, moet onder anderen Hakan Calhanoglu de plek van de grote meester invullen. De middenvelder van Bayer Leverkusen heeft een heerlijke traptechniek en is ook gewoon een fijne voetballer om te zien. Dus wie weet laat hij onze landgenoten met Turkse roots weer flink toeteren.

Schermafbeelding 2016-06-07 om 21.10.22

Jordan Lukaku (België)
Dat wij Nederlanders het doelwit zijn van Belgische pesterijen, is meer dan terecht. Want wat een fijn team hebben onze Zuiderburen. En in tegenstelling tot de broedertwist in poule A, kozen de gebroeders Lukaku voor hetzelfde land. Romelu is de bekende topspits in wording, maar Jordan is nog iets minder bekend. De 21-jarige linksback speelt nu nog bij Oostende, maar over een paar weken is dat zeer waarschijnlijk niet meer het geval.

Angelo Ogbonna (Italië)
De verdedigers zijn wat ondervertegenwoordigd in onze selectie, maar met Angelo Ogbonna hebben we er toch weer één bij. De concurrentie voor de 28-jarige speler van West Ham United is moordend, met Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci en Andrea Barzagli. Juist daarom verdient een underdog als hij wat extra aandacht. En wie weet loopt één van zijn concurrenten tegen een blessure of schorsing aan.

Jonathan Walters (Ierland)
Zeg je Ierland, zeg je Robbie Keane. Maar Jonathan Walters scoorde even vaak in de kwalificatiereeks als zijn oudere collega, namelijk vijf keer. Bovendien waren twee van die vijf goals in de tweede play-off-wedstrijd tegen Bosnië, niet onbelangrijk. Maar het mooiste aan de 32-jarige geboren Engelsman (!) is zijn loopbaan. Hij speelde namelijk op de vier hoogste niveaus van Engeland. Momenteel scoort hij z’n goals in de Premier League voor Stoke City.

Ludwig Augustinsson (Zweden)
Mocht je een recente versie van Football Manager hebben gespeeld, of toevallig kennis hebben van de Deense competitie, dan komt de naam Ludwig Augustinsson je bekend voor. De 22-jarige linksback werd in 2015 Europees Kampioen met Zweden Onder 21 en speelde afgelopen seizoen 38 wedstrijden voor FC Kopenhagen. Zijn directe concurrent is Martin Olsson, maar laten we hopen dat Augustinsson toch de voorkeur krijgt. En na het EK een leuke transfer maakt.

Schermafbeelding 2016-06-07 om 21.11.04

Renato Sanches (Portugal)
We kunnen simpelweg niet om deze talentvolle Portugees heen. Bayern München wilde niet wachten tot na het EK, want deze 18-jarige middenvelder zou dan wel eens een stuk gewilder en daardoor een stuk duurder kunnen zijn. De veelzijdige Sanches speelde pas één seizoen op het hoogste niveau en heeft daarnaast vier interlands achter zijn naam staan. Komende weken mag hij laten zien waarom er enkele tientallen miljoenen euro’s voor hem werden betaald.

Marcel Sabitzer (Oostenrijk)
Bij Oostenrijk loopt een aanvaller rond die zich sinds twee seizoenen onder de vleugels van Red Bull (pun intended) bevindt. Marcel Sabitzer werd in 2014 uitgeleend aan RB Salzburg en mocht zijn talenten afgelopen seizoen laten zien bij zijn ‘eigen’ RB Leipzig. In het nationale team moet hij, samen met de voormalige FC Twente-spelers Marko Arnautovic en Marc Janko, voor assists en goals gaan zorgen.

Balazs Dzsudzsák (Hongarije)
Ooit was Dszudszak een meer dan prima speler van PSV, maar daarna verdween hij langzaam maar zeker van de radar. De Hongaarse flankspeler voetbalde in Rusland voor Anzhi Makhachkala en Dinamo Moskou, en speelt tegenwoordig voor het Turkse Bursaspor. Als aanvoerder van Hongarije mag hij zijn ploeg door de lastige poule met Portugal, Oostenrijk en IJsland proberen heen te loodsen.

Eidur Gudjohnsen (IJsland)
Ook dé vedette van IJsland mag niet ontbreken in onze selectie. De 37-jarige spits speelde gedurende zijn loopbaan in IJsland, Nederland, Engeland, Spanje, Frankrijk, België, China en staat nu in Noorwegen onder contract. De topscorer van zijn nationale team (28 goals) speelde al voetbal, toen Hjörtur Hermansson (verdediger in de IJslandse selectie) nog geboren moest worden en collega-aanvaller Kolbeinn Sigthorsson nog in de bouwhoek speelde. Hopelijk gaan we nog één keer genieten van deze oude krijger.

AFGEVALLEN:
Jérémy Mathieu (Frankrijk) –> blessure
Jonathan Tah (Duitsland) –> gepasseerd door coach –> daarna toch weer opgeroepen maar toen was het al te laat
Alen Halilovic (Kroatië) –> gepasseerd door coach
Bruno Soriano (Spanje) –> gepasseerd door ons
Marcus Rashford (Engeland) –> gepasseerd door ons
Olcay Sahan (Turkije) –> gepasseerd door ons
Robbie Keane (Ierland) –> gepasseerd door ons
Federico Bernardeschi (Italië) –> gepasseerd door ons