Toch even over die Copa America Centenario

Misschien heb je absoluut geen zin in het EK, of dat nou is vanwege de afwezigheid van Oranje of niet. Dan is er een alternatief, óók zonder het Nederlands Elftal: de Copa America Centenario. Een uniek toernooi, waaraan landen uit zowel Noord- als Zuid-Amerika mee gaan doen. De vraag is: Offer jij je nachtrust op voor het feestje van de CONMEBOL?

Hoera voor de CONMEBOL! De Confedaración Sudamericana de Fútbol werd in 1916 opgericht en daarom moet er dit jaar een feestje gevierd worden. En op het feestje, dat de naam Copa America Centenario draagt, mogen ook de landen van de CONCACAF (Confederation of North, Central American and Caribbean Assiocation Football) komen. Aan de gewone Copa America deden in 2015 behalve gastland Chili ook Uruguay, Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru en Venezuela mee. Daarnaast werden er twee landen uitgenodigd, namelijk Jamaica en Mexico.

Dit jaar doen naast de tien CONMEBOL-landen ook zes landen van de CONCACAF mee, namelijk gastland Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, Jamaica, Haïti en Panama.

Dat landen als Brazilië en Argentinië tot de favorieten behoren, is geen verrassing. Maar de concurrentie zorgt ervoor dat dit een leuk verjaardagsfeestje van de CONMEBOL gaat worden. Chili won vorig jaar de laatste ‘gewone’ editie van de Copa America, dus mag zich ook tot de favorieten rekenen. Ook Uruguay en Colombia zijn gevaarlijk. WK-stuntploeg Costa Rica is er ook bij en zal het niveau van twee jaar geleden moet halen om de poule te overleven. Verder is de Verenigde Staten een gevaarlijke ploeg die de laatste jaren steeds sterker lijkt te worden.

De zestien deelnemende landen zijn, net als ‘vroeger’ bij het EK, verdeeld over vier poules van vier. De twee beste ploegen van elke poule gaan door naar de kwartfinale, waarin telkens een groepswinnaar het tegen een runner-up opneemt. Het toernooi wordt dan verder gewoon via het knock-out-systeem gespeeld. Een dag voor de finale wordt er gestreden om de derde plaats door de twee verliezers uit de halve finales.

Poule A bestaat uit Verenigde Staten, Colombia, Costa Rica en Paraguay
Poule B bestaat uit Brazilië, Ecuador, Haïti en Peru
Poule C bestaat uit Mexico, Uruguay, Jamaica en Venezuela
Poule D bestaat uit Argentinië, Chili, Panama en Bolivia

Enthousiast geworden? Dan moet je dus wel je nachtrust opofferen. Het tijdsverschil met de westkust van de VS is negen uur, met de oostkust is dat zes uur. En aangezien de wedstrijden voor Amerikanen op een ‘gewoon’ avondtijdstip beginnen, moeten we hier dus op ware party-tijden de tv aanzetten. Om een voorbeeld te geven: de openingswedstrijd tussen Team USA en Colombia begint komende nacht om 3:30.

Extra lang wakker blijven of ’s nachts je wekker zetten is dus het devies, als je een toernooi wil zien georganiseerd door één van de grootste voetballanden ter wereld, met als genodigden een paar van de beste voetballanden ter wereld. Bovendien kan je zwaar genieten van grootheden als Lionel Messi, Luis Suarez en Angel di Maria, maar ook ‘new kids in town’ Juan Pablo Añor (Venezuela), Gabriel Barbosa (Brazilië) en Marlos Moreno (Colombia). En wie weet welke verrassingen de Copa America Centenario nog meer in petto heeft…