De Buitengewone Voorselectie EK 2016

Steeds meer (voor-) selecties voor het EK worden aangekondigd, nu is het tijd voor de onze. De spelers aan wie wij dit EK extra aandacht besteden (we hebben zelf toch geen nationaal elftal) omdat zij de spelers zijn die een toernooi kleur geven: de lelijke eendjes, de misfits, de excentriekelingen, de anti-helden.

In de geniale film The Good, The Bad and The Ugly zien we, tegen het decor van het Amerikaanse Wilde Westen, niet een simpele strijd tussen de goed en de kwade. Nee, er is nog een derde partij, soms goed en soms kwaad: de lelijke. Ook deze zomer, tegen het decor van een Europees voetbaltoernooi, zien we een strijd tussen good guys en minstens zo veel bad guys, maar is er ook die derde groep: de ugly guys. Wij gaan die mannen dit toernooi de aandacht geven die ze verdienen.

Lelijk moet in dit geval niet opgevat worden als fysiek lelijk (tenzij in het geval van Jérémy Mathieu), maar vooral als ‘anders’. De voetballers die wij dit EK volgen passen niet in het zwart-wit-beeld dat vaak heerst in de sport: er zijn winnaars en verliezers. Nee, deze mannen zijn geen van beiden, of allebei tegelijk. Niet altijd de held, niet altijd de schlemiel. Maar wel altijd interessant. Zie daarom hier onze voorselectie van wat uiteindelijk een 23-koppige Buitengewone Selectie vol buitenbeentjes, bijzondere verschijningen, spraakmakende persoonlijkheden en ‘uglies’ moet worden:

Jérémy Mathieu (Frankrijk)
N’Golo Kanté (Frankrijk)
Costel Pantilimon (Roemenië)
Taulant Xhaka (Albanië)
Breel Embolo (Zwitserland)

Danny Rose (Engeland)
Marcus Rashford (Engeland)
Fedor Smolov (Rusland)
Joe Allen (Wales)
Wladimir Weiss (Slowakije)

Jonathan Tah (Duitsland)
Andriy Yarmolenko (Oekraïne)
Grzegorz Krychowiak (Polen)
Kyle Lafferty (Noord-Ierland)

Aritz Aduriz (Spanje)
Bruno Soriano (Spanje)
Tomas Rosicky (Tsjechië)
Alen Halilovic (Kroatië)
Olcay Sahan (Turkije)
Hakan Calhanoglu (Turkije)

Jordan Lukaku (België)
Federico Bernardeschi (Italië)
Robbie Keane (Ierland)
Jonathan Walters (Ierland)
Ludwig Augustinsson (Zweden)

Renato Sanches (Portugal)
Marcel Sabitzer (Oostenrijk)
Balazs Dszudszak (Hongarije)
Eidur Gudjohnsen (IJsland)