Is Ajax nog wel de beste club van Nederland?

Het meest recente kampioenschap? PSV. De meeste kampioenschappen? Ajax. De eerste en de laatste Europese beker als Nederlandse club? Feyenoord. Van elke topclub weet een fan wel iets te vinden wat zijn club nu dé club van Nederland maakt. Maar laten we nu eens een ‘objectiever’ argument naar voren schuiven en kijken naar de prestaties in de Eredivisie tijdens dit millennium.

Ok, millennium klinkt pretentieus, want het gaat niet om duizend jaar, maar om zestien seizoenen. Te beginnen bij 1999. En daar is al meteen het eerste puntje: 1999 is namelijk het vorige millennium (of de vorige eeuw, het is maar hoe je het bekijkt). Maar omdat de seizoenen verspreid zijn over twee kalenderjaren en we heel het jaar 2000 willen meenemen, waren we genoodzaakt om het startpunt te leggen in augustus 1999.

Om even aan te geven hoe lang geleden het seizoen 1999-2000 is: De eredivisie heette destijds nog KPN Telecompetitie. Feyenoord was de regerend landskampioen. Clubs als RKC Waalwijk, Fortuna Sittard, Sparta Rotterdam, MVV, Cambuur en FC Den Bosch zaten allemaal in die competitie. FC Zwolle, FC Groningen, Heracles Almelo en ADO Den Haag speelden een divisie lager. Verder was Ruud van Nistelrooij (29 goals voor PSV) dat jaar topscorer, gevolgd door Pierre van Hooijdonk (25 goals voor Vitesse).

De vraag die wij onszelf stelden is: hoe oud moeten je prestaties zijn om nog relevant te zijn voor je status als club? Feyenoord wordt door velen nog gezien als topclub, ondanks dat de laatste landstitel inmiddels zeventien jaar geleden werd behaald. Daar tegenover staat de (tijdelijke?) status van topclub bij AZ en FC Twente. Omdat het jaar 2000 een overgang was naar een nieuw decennium, een nieuwe eeuw en zelfs een nieuw millennium, besloten we daar een grens te leggen.

Als je begint in de zomer van 1999 werden er in de eredivisie 16 seizoenen afgewerkt waarin elke club 544 wedstrijden kon spelen en in totaal 1632 punten kon behalen. In theorie bleek dit voor acht clubs mogelijk, aangezien zij tussen 1999 en nu onafgebroken in de hoogste divisie van ons land speelden: Ajax, PSV, Feyenoord, FC Twente, AZ, Vitesse, SC Heerenveen en FC Utrecht. Naast deze clubs speelden 22 andere clubs minstens één seizoen in de Eredivisie, waarvan het totaal bij MVV Maastricht en FC Dordrecht op één bleef steken.

Als je de behaalde punten in de zestien seizoenen bij elkaar optelt, krijg je niet geheel verrassend een top-3 bestaand uit Ajax, PSV en Feyenoord. Maar ‘Rekordmeister’ Ajax moet PSV voor zich dulden. Waar de Eindhovenaren in totaal 1292 punten behaalde, staat de stand bij de Amsterdammers op 1241 punten. Feyenoord bezet, zoals verwacht, plek 3 en de achterstand is vrij fors. De Rotterdammers behaalden in zestien seizoenen 1068 punten.

Schermafbeelding 2016-05-10 om 16.53.14

Als je op basis van het totaal aantal punten een Eredivisie van het Millennium zou maken, zitten er toch enkele clubs bij die je niet direct zou verwachten. De clubs onder de top-3 zijn niet echt verrassend, gezien hun statuur. Maar RKC Waalwijk, dat de afgelopen twee seizoenen onderin de Jupiler League ronddoolt, is op de veertiende plek terug te vinden.

Ook De Graafschap en Sparta worden door de recente prestaties eerder met de Eerste Divisie dan met de Eredivisie geassocieerd. Opvallendste afwezige: PEC Zwolle. Het lijkt alsof de club uit Overijssel al vele jaren strijdt om de play-offs te halen, maar over een iets langere tijdsspanne moeten ze met 238 punten traditieclub Sparta nog voor zich laten.

De wat meer doorgewinterde statistici zullen misschien meer interesse hebben in het gemiddelde aantal punten per seizoen. Want twee clubs kunnen allebei honderd punten hebben, maar de ene doet daar misschien vier seizoenen over en de andere twee. In de top-8 verandert het niks, maar daaronder vinden de nodige verschuivingen plaats.

Schermafbeelding 2016-05-10 om 16.53.53

Het gemiddelde van bijna 81 punten dat PSV over zestien jaar heeft gehaald, is niet verkeerd. Slechts elf keer dit millennium behaalde een club in één seizoen 81 punten of meer. Zeven keer was dit PSV zelf, drie keer was dit Ajax en één keer was dit FC Twente.

In deze ranglijst duiken plotseling PEC Zwolle en SC Cambuur op. Doordat ze beiden dit millennium nog niet heel vaak (respectievelijk vijf en drie seizoenen) in de Eredivisie speelden, maar wel relatief veel punten haalden, bezetten ze in deze ranglijst de elfde en vijftiende plaats. Sparta en De Graafschap speelden meer seizoenen in de Eredivisie (acht en negen), maar behaalden ten opzichte van PEC Zwolle en SC Cambuur weinig punten. Daardoor staan deze twee clubs op respectievelijk plek 22 en 21.

Tot slot nog even terug naar de traditionele top-3. Op basis van de beide ranglijsten kunnen we concluderen dat PSV, Ajax en Feyenoord de drie beste clubs van Nederland zijn. Alleen lijkt het erop dat Feyenoord niet zozeer een concurrent van de Amsterdammers en de Eindhovenaren is, maar meer op een eigen eilandje leeft. Of zoals de uitdrukking luidt: te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken.

En Ajax, doorgaans genoemd als de beste en grootste club van Nederland, moet op basis van de prestaties in de Eredivisie van de afgelopen zestien jaar concurrent PSV voor zich dulden. En het verschil is niet zomaar in één seizoen weggepoetst.