Column: Trainer Van Halst

Het nieuws van afgelopen week: Jan van Halst wil geen trainerscarrière beginnen. Dat zei hij op FC Zutphen TV. Ik ben Van Halst voor zijn statement eeuwig dankbaar, want het was genoeg om een heel weekend niet aan het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne te hoeven denken.

Ik zag Van Halst de trainer dit weekend overal terug, bij Twente – Feyenoord om te beginnen.

“Kijk, Ziyech, wat jij hier doet is dus heel goed. Je loopt preciés tussen de linies”, zegt Van Halst wanneer hij in de rust zijn Piero erbij heeft gepakt. Hij ontwierp het apparaat een decennium geleden toen hij bij Talpa op zondagavond zes uur lang en met tussen elke samenvatting drie reclameblokken de eredivisiewedstrijden mocht analyseren. “Dat tussen de linies lopen, Ziyech, is dus wat ik je de hele wedstrijd wil zien doen. Veel mensen zeggen dat jij dat veel doet dit seizoen, maar daar ben ik het dus niet mee eens. Eigenlijk dus veel te weinig. Als je het meer gaat doen, ben je rijp voor de top, want ik vind jou een heerlijke speler om naar te kijken.”

Halverwege de tweede helft. “Ho! Ziyech, Ziyech, Ziyech! Kom nou eens hier. Wacht, ik pak ’t moment er even bij. Moet je nou eens luisteren…” Van Halst zet het beeld op de Piero stil en trekt een cirkeltje om Ziyech heen, die met de handen in de zij staat. “Alsof je na de training nog even voor de lol wat op doel ramt, zo sta je erbij! Bij 1-0 achter! Wil je nou winnen of hoe zit het? Dan moet je dat wel aantonen!”

86ste minuut. Jan rent met z’n Piero onder de arm het veld in. “SCHEIDS! Hé! Potjandorie, zeg, scheids! Dit is toch een pingel?! Hier, we pakken het moment er even bij.” Jan trekt op het beeld een rode pijl. “Je ziet hier toch dat Nelom Ziyech opzoekt en niet andersom? Hoe kan dat dan van z’n lang zal ze leven geen penalty zijn? Hier zit je er echt naast. Jammer, hoor, want bij 1-1 had je weer een wedstrijd gehad!”

Ik zag Van Halst ook op White Hart Lane trainer zijn bij Tottenham Hotspur – Manchester United. Hij had Louis van Gaal opgevolgd. Hij zat op de bank met zijn armen lekker streng over elkaar. Ze noemden hem liefkozend Van Kaal. Onder Van Gaal zou United de wedstrijd in zes minuten uit handen hebben gegeven, door drie tegengoals. Nee, dan met Van Halst als manager…

Dele Alli maakt 1-0 voor Spurs. “Waan..zin…nig”, zegt Van Halst op de bank, zoals alleen Martijn Krabbé dat kan als er bij Idols een lekker wijf binnenkomt. “Wat. Een. Lek-ke-re spe-ler, hè?” Hij pakt z’n Pierootje erbij, trekt wat pijlen en vertelt zonder dat er iemand luistert wat er gebeurt: “Hier: Eriksen vrij, krijgt véél te veel ruimte, loopt door, legt af en Alli kan intikken. Bijna een trainingsgoal! Zó moeiteloos.. alsof het zó eenvoudig is, ja, dat is pure klasse, hoor. Och, wat mooi.” Intussen gaan de tweede en derde goal aan hem voorbij.

Ik stel het volgende referendum voor: Bent u voor of tegen Jan van Halst als opvolger van Louis van Gaal bij Manchester United? Opkomstdrempel niet aan de orde en de uitslag is bindend. Stemt de meerderheid voor, moet Van Halst z’n besluit geen trainer te worden terugdraaien.