De 6 beste degraderende spelers van Europa

De ontknoping van de Europese competities nadert en er dreigt een aantal mooie clubs te degraderen. En die clubs trekken een paar leuke spelers mee in hun val. Gevolg is wel dat ze komende zomer waarschijnlijk voor een prettig prijsje op te halen zijn. Daarom zetten we de zes beste spelers van de aanstaande degradanten op een rij.

Adama Traoré (Aston Villa)
Toen het Aston Villa afgelopen zomer lukte een groot talent van FC Barcelona te strikken, dachten de fans wellicht aan een droomseizoen in de subtop van de Premier League. Maar Adama Traoré (niet te verwarren met de centrale middenvelder van AS Monaco, Adama Traoré, of de linksback van FC Basel, Adama Traoré) had Lionel Messi kunnen zijn en dan nog had hij The Villains niet kunnen redden dit jaar. Daar komt nog bij dat hij vanwege blessures bijna alle wedstrijden miste. Als de Premier League straks van Aston Villa verlost is, is de jacht op de handtekening van de Spaans-Malinese aanvaller geopend.

Welliton (Mersin Idmanyordu)
In zijn Spartak Moskou-tijd zat spits Welliton nog dicht tegen het Braziliaanse elftal aan, maar tegenwoordig strijdt hij met het Turkse Mersin Idmanyordu tegen degradatie. En hij verliest. De 29-jarige aanvaller is desondanks één van de weinige lichtpuntjes in een heel matig elftal, met zijn 6 goals en 7 assists in 19 competitieduels. Welliton is na dit seizoen transfervrij en is met zijn snelheid, techniek en veelzijdigheid in de aanvalslinie geen onaardige versterking voor veel clubs.

Deyverson (UD Levante)
Nog een Braziliaanse spits, deze gaat degraderen uit de Primera División. Maar als clubtopscorer van Levante zal een andere club van het hoogste Spaanse niveau hem ongetwijfeld graag inlijven. Of hij gaat lekker naar een totaal andere competitie. Deyverson is namelijk een beetje het type zwerf-Braziliaan: Benfica, Belenenses en 1. FC Köln staan al op zijn CV. Scoren doet de lange, ietwat slungelige 24-jarige met schoenmaat 46 overal, zijn tot nu toe 9 goals dit jaar zijn helemaal niet verkeerd in een ploeg die er in totaal slechts 28 in schoot. Een prima pinchhitter ligt voor het oprapen.

Ron-Robert Zieler (Hannover 96)
We hebben het hier over een wereldkampioen jongens. Duitsland heeft zoveel goede keepers dat de man die tweede keus was achter Manuel Neuer in Brazilië, ‘gewoon’ gaat degraderen dit seizoen. Hannover heeft helemaal niet zo’n verkeerde selectie, maar ligt al 9 (!) punten achter op Eintracht Frankfurt. Zieler, aanvoerder en boegbeeld van de club, deelt met 54 tegengoals in de malaise, maar komt dit horrorjaar wel weer te boven. Bayer Leverkusen en RB Leipzig zouden al een hengeltje uitgegooid hebben om deze grote vis (die vaak moest vissen dit seizoen, ha-ha) aan de haak te slaan.

Georginio Wijnaldum (Newcastle United)
Eén van de indrukwekkendste Premier League-debutanten dit seizoen, temeer omdat zijn club Newcastle zo ontiegelijk ondermaats presteert. Rafa Benítez hoopt vooral op ingevingen van Wijnaldum in zijn strijd om lijfsbehoud, ‘Gini’ is clubtopscorer met 9 goals en ook zijn 4 assists zijn niet verkeerd. West Ham United en Tottenham Hotspur zouden hem wel aan hun middenveld willen toevoegen, dus Wijnaldums toekomst is sowieso rooskleurig. En mochten Benítez en Wijnaldum erin slagen de prachtige historische club te houden waar het hoort, kan Newcastle volgend seizoen een gooi doen naar de titel.

Alban Lafont (Toulouse)
Gianluigi Donnarumma ken je waarschijnlijk wel, maar zijn Franse evenknie Alban Lafont is nog niet bij iedereen even bekend. Dat kan komen doordat de 17-jarige sluitpost niet bij AC Milan speelt, maar bij het zwak presterende FC Toulouse, dat degradatie serieus riskeert deze jaargang. De gestoord talentvolle Lafont speelde de ervaren Mauro Goicoechea met gemak uit de basis en hoefde maar 21 doelpunten te incasseren in 19 wedstrijden. Als jongste Ligue 1-keeper ooit, bij een degradatiekandidaat! Lafont heeft alles om de topkeeper te worden die de Franse generatie talenten verdient, behalve een mooie club voor volgend seizoen.