Column: De nabeschouwing op Cruijff

Donderdagmiddag om 13:32 uur stond ik bij de wasmachine (onthouden voor later) toen ik een berichtje van mijn moeder kreeg: Ach…Johan Cruijff overleden… Ze was het pushbericht van NOS voor. Om 13:35 uur had ik de eerste reacties van een paar Bekende en heel veel Onbekende Nederlanders gelezen.

13.41 uur: Cruijff was negen minuten dood. Voor mij althans. Op de website van NOS stond een foto-overzicht genaamd Het leven van Cruijff in foto’s. Het waren er vijftien. Eentje te veel, maar een stuk of duizend te weinig om het met recht Het leven van Cruijff in foto’s te kunnen noemen.

Om 13:45 uur had ik twee à drie keer een tweet getikt en nog voor verzenden weer weggehaald. Het geven van een eerste reactie bleek geen eenvoudige opgave. Toch hadden heel veel mensen het al gekund, van het meest obligate #14 R.I.P. tot een van zijn honderden taalvondsten of, beter gezegd, charmant-onjuiste formuleringen. Ruud Gullit, Jack van Gelder en Piet Schrijvers hadden slechts een halfuurtje nodig gehad om een gedegen reactie te kunnen geven, met alvast een kleine terugblik op Cruijffs leven.

Rond 15:30 uur zette ik m’n computer uit. Ik las de krant van gisteren – nee, het was die van vandaag. Het lezen van de laatste krant vlak voor een dramatische gebeurtenis kan werken als pijnstiller. De actualiteit ontkennen is op korte termijn de fijnste manier om de actualiteit te verwerken, ik had het eerder in de week geleerd van Brussel. Brussel leek overigens een paar weken geleden. Ik dacht na over de krant van morgen. Wat moest er nog in, na al die te uitgebreide beschouwingen van een paar uur n.Cr.?

Rond 17:30 uur liep ik over straat. In de cafés zaten mensen die ik niet hoorde maar zag praten over Johan Cruijff. Voor de V&D, waar producten deze weken als Cruijff-herinneringen over de toonbank gaan, beklaagden twee personen zich over tegenvallende kortingen. Cruijff was voor het grote publiek vier uur dood en de nabeschouwing op zijn leven leek er voor een groot deel al op te zitten. Een aantal mensen vroeg me via What’s App wat ik ervan vond. Ik had zo veel voorbeelden gekregen, maar ik wist het niet. En nog steeds niet.