Column: De facetten van Blind

Misschien kwam het door de alfabetische volgorde dat bondscoach Danny Blind klonk als een docent die de aanwezigheid van zijn leerlingen controleerde, toen hij  zijn  selectie voor de interlands tegen Frankrijk en Engeland bekendmaakte.  Spijbelde Robin van Persie? Was Arjen Robben weer eens verkouden?

Al jaren gaan de meeste hamvragen rondom Oranje over Robben. Is hij fit? En twee dagen daarna: is hij nog steeds fit? En vijf minuten voor de aftrap: is hij niet opeens verkouden geworden? Misschien kwam het daardoor dat ik vrijdag volledig over de absentie van Van Persie heen keek. Aan de oude spits van Fenerbahçe – als je op beeldvorming afgaat is hij de laatste zes maanden vier keer jarig geweest – kleeft de vraag of hij ooit nog in Oranje zal staan. Hij sloot de EK-kwalificatie af met een harde kopbal in eigen doel en verdween vrijwel meteen daarna uit beeld. Hoe vaak zijn magistrale WK-doelpunt tegen Spanje nog voorbij kwam, door de naam Van Persie had de bondscoach een streep gezet, met een permanent marker.

Blind leek dan ook en beetje te schrikken toen een journalist hem vroeg waarom de Oranje-topscorer aller tijden er niet bij zit. Was het echt de presentielijst van een klas geweest, dan zou hij fronsend hebben opgekeken, mompelend dat Robin was overgeplaatst naar een andere groep. Maar de naam Van Persie stond helemaal niet op het papiertje en toen de bondscoach gevraagd werd waarom niet, was dit wat hij dacht: Kut, da’s waar, die voetbalt nog, bij Galatasaray toch? In Turkije in ieder geval. Maar spéélt hij ook? Ah, fuck, wat nu?

De bondscoach begon te praten en creëerde een bijzonder doortimmerd verhaaltje, voor iemand die in november voor het laatst op een voetbalsite de statistieken van zijn spits had bekeken. “Wij zien hem elke week (leugentje om bestwil) en het is nog steeds moeizaam als het gaat om: spelen… niet spelen… invallen… uitvallen. Maar het blijft stuivertje wisselen en het blijft ook moeizaam als het gaat om zijn eigen prestatie.”

Vooral dat laatste sneed hout: Van Persie zit er niet bij, omdat het moeizaam is als het gaat om zijn eigen prestatie. Gaat het om prestaties van zijn teamgenoten, dan is er wat betreft Van Persie op dit moment geen vuiltje aan de lucht. Maar hebben we het echt over zijn eigen prestatie, wat dus kennelijk, om een Blindwoordje te gebruiken, een facet is waar bondscoaches rekening mee houden, dan is er met Van Persie toch heel wat aan de hand. Dat weet iedereen die weleens voetbal kijkt, zag je Blind denken, hopend dat ook de aanwezige pers van de Turkse competitie geen seconde had gezien.