De 6 interessantste talenten die nog in de EL meedoen

De Europa League, het toernooi waarvan wij Nederlanders nog steeds (ten onrechte) denken dat we ‘m ooit eens kunnen winnen. Dit seizoen gaat dat in ieder geval niet lukken, maar we kunnen er wel naar hartelust scouten naar toekomstige topspelers.

Na De 6 interessantste talenten die nog in de CL meedoen werd het nu weleens tijd om te kijken welke pareltjes er schitteren in Europa’s tweede League. Daarbij hebben we de usual suspects zoals Dele Alli, Youri Tielemans en Breel Embolo even links laten liggen om jou hopelijk zes verrassende namen te geven:

Jonathan Tah, 20, Bayer Leverkusen

Als je de reusachtige Jonathan Tah ziet voetballen, zou je niet denken dat de centrale verdediger nog maar net twintig is. De Duitser met Ivoriaanse roots is altijd al groter en sterker geweest dan de rest, dat was al zo toen hij als 17-jarige een basisplaats veroverde bij HSV. Maar, net als bijvoorbeeld Jérôme Boateng, heeft hij ook een uitstekend spelinzicht, is hij niet traag en heeft hij graag de bal aan zijn voeten. De 7,5 miljoen die Leverkusen afgelopen zomer voor hem betaalde lijkt inmiddels een fooitje en Tah lijkt hard op weg naar een glansrijke carrière als slot op de deur van Die Mannschaft.

Alphonse Aréola, 23, Villarreal

Toen het grote geld uit Qatar in 2012 voor het eerst via een oliepijp richting het Parc de Princes gepompt werd, was dat een dramatische timing voor de toen 19-jarige Alphonse Aréola. De Franse keeper gold toen al als een immens talent onder de lat, maar Salvatore Sirigu en inmiddels ook Kevin Trapp blokkeren zijn weg naar een basisplaats bij PSG. Verhuurperiodes bij RC Lens en RC Bastia gaven hem toch te kans zich te ontwikkelen. Nu komt hij op huurbasis uit voor het Spaanse Villarreal, waar hij zich mag meten met de beste aanvallers ter wereld. Dat doet hij zo goed dat hij misschien voor Frankrijk mee mag naar het EK.

Ozan Tufan, 20, Fenerbahçe

Ozan Tufan wordt deze maand pas 21, maar heeft al 19 interlands gespeeld voor Turkije. De middenvelder voert samen met Hakan Calhanoglu een nieuwe generatie Turkse voetballers aan, die de nationale ploeg weer op het niveau van 2008 moet brengen. Op clubniveau verruilde Tufan afgelopen zomer Bursaspor voor Fenerbahçe, waar hij ook direct een belangrijke schakel werd. De jongeling is technisch begaafd, erg zelfverzekerd aan de bal, heeft een splijtende pass in de benen, maar is óók een harde werker die een bal af kan pakken. Die combinatie kan Ozan Tufan weleens heel ver gaan brengen.

Rafa Silva, 22, SC Braga

De talenten van SC Braga blijven vaak wat langer onbekend dan die van de drie grootste clubs in Portugal, maar Rafa Silva is inmiddels één van de spelers die José Mourinho graag naar Manchester United zou willen halen. Ook FC Porto begeert de man die achter de spits en op beide vleugels uit de voeten kan. Rafa Silva heeft vier interlands voor Portugal achter zijn naam en zijn acht goals en acht assists in alle competities dit seizoen laten zien wat voor soort speler hij is: één die net zo veel creëert als zelf scoort. Zijn grootste kwaliteit is echter de vloeiende dribbel waarmee hij menig verdediger voorbij slalomt, een genot voor het oog.

Danilo, 20, FC Valencia

Speelde vorig seizoen nog samen met Rafa Silva bij Braga, maar is nu verhuurd aan FC Valencia. Voor een kleine vijftien miljoen kunnen de Spanjaarden de Braziliaanse controlerende middenvelder overnemen en dat lijkt geen geld. Danilo is fysiek sterk en slim genoeg om een tegenstander het voetballen onmogelijk te maken, maar heeft ook het spelinzicht en de technische kwaliteiten om een rol te spelen in de aanvalsopbouw van zijn team. Als aanvoerder van Brazilië Onder-20 op het WK Onder-20 toonde hij vorige zomer ook een toekomstige leider voor club en land te kunnen zijn. Danilo lijkt in sneltreinvaart op weg naar de wereldtop.

Viktor Kovalenko, 20, Shakhtar Donetsk

Nu het door oorlog gehavende Shakhtar geen favoriete bestemming meer is voor Braziliaanse supertalenten, moet de kwaliteit in Donetsk vaker bij Oekraïners gezocht worden. De jonge middenvelder Viktor Kovalenko kwam dan ook precies op het juiste moment op de deur kloppen en is in korte tijd een belangrijke speler geworden. Als jeugdproduct van Shakhtar en grote ster van de Oekraïense jeugdelftallen is de middenvelder, fysiek sterk maar ook erg goed aan de bal en een dreiging voor de goal, de man waarmee de supporters zich in moeilijke tijden kunnen identificeren.