Louis van Gaal maakt van de nood een grote deugd

Zondag zal Manchester United op bezoek bij West Bromwich Albion een nieuwe overwinning aan de reeks proberen toe te voegen. De afgelopen weken werden Shrewsbury Town, FC Midtjylland, Arsenal en Watford verslagen. De ploeg van Louis van Gaal lijkt de smaak eindelijk te pakken te hebben, vooral dankzij de jeugd.

Ongeveer anderhalf jaar geleden stapte ‘onze’ Louis van Gaal met een bronzen WK-medaille Old Trafford binnen. Manchester United had net een teleurstellend seizoen achter de rug en in het land der topclubs is er dan maar één medicijn: met geld smijten. Angel di Maria (75 miljoen), Luke Shaw (40 miljoen) en Ander Herrera (36 miljoen) waren de drie duurste aankopen van de Engelse ploeg. De Argentijn werd een flop en de Engelsman had eerst tijd nodig om te wennen en raakte begin dit seizoen zwaar geblesseerd. De Spanjaard doet het nog het beste. En dan hebben we het nog niet gehad over de grootste ManU-mislukking: Radamel Falcao.

Ook deze zomer werd de portemonnee getrokken. Anthony Martial (50 miljoen), Memphis Depay (27,5 miljoen) en Morgan Schneiderlin (25 miljoen) vormden nu de top-3. Niet geheel verrassend hebben ze alledrie moeite met de stap omhoog. En dan werd dit seizoen ook nog voor een slordige twintig miljoen euro Bastian Schweinsteiger gekocht. De Duitser laat vooral zien waarom Pep Guardiola hem niet meer nodig had bij Bayern München.

De afgelopen twee jaar werd er dus flink met geld gesmeten, want dat is nu eenmaal wat topclubs graag doen. Wat Louis van Gaal daarvan vindt, zullen we nooit weten. Al kun je je voorstellen dat je geen nee zegt tegen bijvoorbeeld Di Maria.

De verwachtingen waren – terecht – hooggespannen. Van Gaal heeft een schitterend cv en Manchester United is niet zomaar een club. En als je een selectie hebt met, naast de genoemde aankopen, ook nog onder anderen Wayne Rooney, Juan Mata en David de Gea, dan hoor je te presteren.

Juist nu de selectie flink gehavend is door blessures, presteert Manchester United goed. En, in tegenstelling tot het begin van het seizoen, speelt de ploeg van Van Gaal voetbal waar ‘wij Nederlanders’ graag naar kijken. En dat met Memphis (22 jaar), Martial (20), Andreas Pereira (20), James Weir (20), Joe Riley (19), Cameron Borthwick-Jackson (19), Marcus Rashford (18), Timothy Fosu-Mensah (18) en Regan Poole (17). Onze collega Frank Hettinga repte bij HP/De Tijd al over een nieuwe Class of ’92.

Het is overigens geen toeval dat Van Gaal vertrouwen geeft in zulke jonge talenten. Deze week kwam er veelvuldig een elftal voorbij van spelers die de trainer op jonge leeftijd liet debuteren. Naast Rashford bestond het team uit Patrick Kluivert, Jeremain Lens, Clarence Seedorf, Xavi, Andres Iniesta, Edgar Davids, David Alaba, Holger Badstuber, Carles Puyol en Edwin van der Sar. Geen verkeerd elftal. Je kan wel stellen dat de nogal controlfreakerige werkwijze van onze voormalig bondscoach goed werkt bij jonge spelers.

Dus hoe leuk de eigenaren van Manchester United het ook zullen vinden om met een zak geld gearriveerde toppers te halen, die ponden kunnen beter besteed worden aan jonge, talentvolle spelers. Zeker zolang Louis van Gaal langs het veld staat op Old Trafford.