Column: Zlatangeilheid

“Wat is dat toch met die Zlatangeilheid? Er is toch ook geen Becoming Karsdorp?!” zei een vriend laatst verontwaardigd tegen me toen ik een krantenartikel las over de bioscoopdocumentaire over Zlatan. Hij had het niet over mijn Zlatangeilheid, maar de Zlatangeilheid in algemene zin. Die schijnt er dus te zijn.

Ik gooide er een slechte vergelijking tegenaan en zei dat hij door Karsdorp met Zlatan te vergelijken zich schuldig maakte aan eenzelfde soort zonde als wanneer je de caissière van de buurtsuper dezelfde kwaliteiten toedicht als Beethoven. Makkelijk, niet leuk en bovendien wist ik helemaal niet hoe  een “spaarkaart of legeflessenbon?” van Beethoven zou klinken. Ik zei tegen de vriend dat de Messigeilheid veel omvangrijker is en die bij mij dan weer irritatie opwekt.

Zlatan heeft me ook in de verdomd saaie periode waarin ik alleen met binnenkant pen schreef niet losgelaten. Ik werd verliefd, maar mijn Zlatangeilheid werd er niet minder om. Ik stuurde haar laatst dat ik dinsdagavond 20:45 uur tóch moest kijken want ze zenden Zlatan – Chelsea uit. Mijn Zlatangeilheid wekt vermoedelijk irritatie bij menig Buitenkant Voet-lezer, als er daar na de afgelopen maanden nog een paar van over zijn – sorry, even een Zlatannetje.

Ik zag Enzio Bakker een paar weken geleden op deze plek iets over hem schrijven. Dat is niet alleen alsof een andere spits je basisplek overneemt, maar ook nog na een doelpunt op jouw manier juicht.
Ja, dat was pijnlijk. Niet zo pijnlijk als het feit dat ik de Zlatanfilm heb gemist.  Hij was afgelopen zaterdag en vandaag in de Pathébioscopen te zien, stond in de krant. Op beide momenten was ik verhinderd. ‘Vanaf 25 februari op dvd’, stond erbij, maar een Zlatanfilm koop of download je niet, die kijk je alleen in de bioscoop, op een zo groot mogelijk scherm.

Dat ik zo Zlatangeil terugkeer heeft niets te maken met dat ik een paar maanden niet over hem heb geschreven. Ik zat elke maandag op mijn lip te bijten, ook als hij niet in het nieuws was. Neem de soap van Colin Kazim-Richards bij Feyenoord. Had ik best een boek over willen schrijven, of misschien zelfs een film over willen maken. Want wat was dat met die Kazimgeilheid de laatste maanden? Zelden las ik zoveel over een voetballer die meer minuten kwijt is aan het bedreigen van een journalist dan aan een invalbeurt. Becoming Kazim, ik zou ‘m zeker downloaden.