Ajax kan leren van Polen

Aangezien Ajax op een tempo speelt alsof de ploeg bezig is met een trainingsvideo en Feyenoord het vertrouwen probeert terug te winnen door zo veel mogelijk over drie meter te passen, is de kans vrij groot dat we zondag één van de allersaaiste Klassiekers ooit krijgen. Voor de Amsterdammers is er echter een mogelijkheid om de boel eens radicaal om te gooien.

Omdat het vloeken in de Arena is, zal ik het hoge woord er maar meteen uitgooien: Ajax moet 4-4-2 gaan spelen. Say what? Voordat je woedend je computer/laptop/telefoon/tablet/anders, namelijk… uit het raam gooit: de kans dat de Amsterdammers daadwerkelijk deze tactiek zullen gaan toepassen, is vrijwel nul. Zeker met clubheld en 4-3-3-adept Frank de Boer aan het roer.

Maar denk er eens over na: Ajax heeft al tijden een spitsenprobleem. Tenminste, de spitsen die er zijn, doen het niet goed genoeg. En de niet-spitsen die in de spits worden gedropt ook niet. Maar een nieuwe halen lukt blijkbaar ook niet. Tenzij je Richairo Zivkovic meetelt, maar hij kwam gewoon na een weinig verheffende periode bij Willem II weer terug naar de Arena. Vervangen door Bartholomew Ogbeche.

De Pool Arkadiusz Milik is met enige tegenzin van een deel van de Ajax-aanhang (en stiekem ook met tegenzin van trainer De Boer) de nummer één spits. Maar 4-3-3 ligt hem niet echt. En een plek op de flank of op nummer 10 ook niet, zo hebben we tegen Roda JC kunnen zien. Moet Ajax dan zondag tegen de aartsrivaal weer met Anwar El Ghazi op 9 spelen? Of met Fischer? Of toch met Zivkovic?

Ik zou zeggen: Laat Milik lekker staan en geef hem een goede partner in crime. Bij Polen is dat Robert Lewandowski, en nee, zo’n speler heeft Ajax niet. Maar misschien dat de beweeglijke El Ghazi een goede aanvulling is op de wat houterige Milik. En voor het middenveld is er genoeg keuze: Davy Klaassen, Riechedly Bazoer, Nemanja Gudelj, Donny van de Beek, Thulani Serero en misschien bloeit Daley Sinkgraven ook eindelijk eens op als linkermiddenvelder.

Een switch van 4-3-3 naar 4-4-2 leidt niet automatisch tot beter spel en meer vermaak. Maar het kan leiden tot meer rendement van de spelers, dus beter spel en meer vermaak. Alles om de supporter zondag negentig minuten lang wakker te houden.