Trainingskampen als bron van komkommernieuws

Waar de Premier League op volle vaart doordendert, komt de Eredivisie zoals gewoonlijk piepend tot stilstand. De meeste spelers kunnen zich, na het volvreten tijdens de kerstdagen, in het buitenland richten op de tweede seizoenshelft. En ondertussen gebeurt er niks. Helemaal niks. Dus is alles nieuws.

Als de brakheid van oud en nieuw is weggeslapen, voel je toch een soort leegte. Alle feestdagen zijn voorbij, dus wat nu? Je pakt waarschijnlijk je studie of werk weer op en verheugt je weer op Nederlands voetbal. Helaas zal je nog even moeten wachten. Op vrijdag 15 januari vertrekt de Eredivisie-trein weer, met als opening de derby tussen Heracles en FC Twente. Tot die tijd zitten bijna alle vaderlandse clubs ergens in Zuid-Europa.

Zo’n trainingskamp begint vaak met een nieuwtje over spelers die wel of niet meegaan. Die ene speler die in onderhandeling is met zijn nieuwe club blijft lekker thuis, terwijl dat ene veelbelovende talent uit het tweede alvast ‘aan het grote werk mag ruiken’. Vooral dat tweede is interessant. Blijft het voorlopig bij die oefenwedstrijd in Zuid-Europa? Of verovert hij meteen een plekje in de selectie?

Tijdens de excuusvakantie wordt er vooral getraind en vaak wordt er een oefenwedstrijdje gespeeld. Maar voor de rest is het voetbal niet heel belangrijk in de winterstop.

Want de Nederlandse media zouden de Nederlandse media niet zijn, als er niks gemeld wordt over het weer. Zo trof bijvoorbeeld Feyenoord slecht weer in het Portugese Albufeira, en had Ajax hetzelfde probleem in het Turkse Belek. De Rotterdammers kregen te maken met veel regenval, terwijl de Amsterdammers een training moesten staken vanwege onweer. En dat terwijl trainingskampen naar Zuid-Europa worden geboekt met het idee om te trainen in een lekker zonnetje en een graadje of 22.

Als het niet over het weer gaat, heeft men het graag over andere dingetjes. Zoals de warming-up van Ajax die leek op een haka. SC Heerenveen deed daarentegen wel de echte ‘Maori-dans’. De spelers vermaken zich op vele manieren, zo zijn er ook selecties die met z’n allen gaan pokeren, karten of golfen. Gelukkig is dat allemaal terug te vinden op Twitter en Instagram, zodat de media die foto’s naar hun eigen site kunnen kopiëren, voorzien van een verhaaltje.

Maar zoals weleens gezegd wordt: goed nieuws is geen nieuws. Slecht nieuws verkoopt beter. Dus zitten we massaal te wachten op een wanklank uit één van de vijfsterrenresorts. En bingo, Tonny Vilhena en Miquel Nelom kregen het met elkaar aan de stok. De woorden ‘vechtpartij’ en ‘ontploffing’ stonden al gauw op het digitale papier. Een vermeende onenigheid tussen Chelsea-spelers Diego Costa en Oscar werd zelfs al omgedoopt tot ‘Feyenoord-incident’.

Binnenkort gaan we het met z’n alleen weer over voetbal hebben. Tot die tijd moeten we het doen met komkommernieuws uit de trainingskampen.