Dit worden de 16 nieuwe helden van 2016

Op de drempel van de overgang van 2015 naar 2016 kun je natuurlijk een talentenlijstje maken. Maar het onvolprezen In Bed With Maradona deed dat al, dus richten wij ons op andere spelers. De één iets bekender dan de ander, maar ze hebben één ding gemeen: 2016 wordt hún jaar. Ja, echt waar.

1. Thomas Verhaar
Move over, Jamie Vardy. Deze Spartaan speelde enkele jaren amateurvoetbal bij VOC Rotterdam, voetbalde een blauwe maandag bij Dayton Dutch Lions in de Verenigde Staten en dook plotseling op in Spangen. Hij scoorde in de eerste seizoenshelft al vijftien keer en daar gaat hij na de jaarwisseling lekker mee verder. Met dank aan zijn 28 goals wordt Sparta kampioen en keren de Kasteelheren terug in de Eredivisie.

2. Gianluigi Donnarumma
Deze 16-jarige geweldenaar gaat zijn basisplaats bij AC Milan de komende twintig jaar niet meer afstaan, en in 2016 gaan we ons daar met zijn allen bewust van worden. Met Mattia de Sciglio, Alessio Romagnoli en Davide Calabria gaat hij bouwen aan een nieuwe topdefensie. En wat zou het mooi zijn als hij met Gigi Buffon mee mag naar het EK.

3. Álex Grimaldo
Weggestuurd worden bij FC Barcelona is zeker geen schande. Soms is het zelfs een zegen, want opbloeien kan bij een andere club beter. Deze linksback heeft gekozen voor Benfica, een prima ploeg om je in de kijker te spelen en te bewijzen dat je echt wel lekker kan voetballen.

4. Jeffrey Bruma
Complimenten kreeg hij het afgelopen jaar al een aantal keer. De stijgende lijn gaat de verdediger van PSV doortrekken in het nieuwe jaar. Vooral in de dubbele confrontatie met Atletico Madrid, waarna Diego Simeone eens aan zijn stoeremannenbaardje krabt of hij niet nog een goede centrumverdediger zou kunnen gebruiken.

5. Jeugdspeler X
In de 76e minuut van de wedstrijd komt er bij een vrij doorsnee Premier League-wedstrijd ineens een piepjonge speler het veld in. Laten we zeggen dat hij zeventien jaar oud is. In de resterende minuten maakt hij een zeer goede indruk, waardoor de jeugdopleiding in Engeland weer op handen gedragen wordt. Totdat diezelfde club voor 24 miljoen een vervanger koopt voor die jeugdspeler.

6. Loes Geurts
Door haar fantastische keeperswerk gaat Oranje het Olympisch Kwalificatie Toernooi in maart glansrijk winnen. De beloning voor het Nederlandse vrouwenelftal is een reisje naar Rio de Janeiro. De puberjongetjes kunnen vast klaar gaan zitten voor Instagramfoto’s van Anouk Hoogendijk in bikini op de Copacabana.

7. Daniëlle van de Donk
Alleen de nul houden is niet genoeg, er moet ook gescoord worden. Daar gaat de nummer tien van Oranje voor zorgen. Ze strooit met assists, waardoor het trio ‘MeMiMa’ vaak gaat scoren en prikt er zelf ook een paar in. Bij haar huidige club Arsenal kan je daar wel mee binnenkomen.

8. Guus Hiddink
Omdat er ook een trainer in dit rijtje hoort. De oefenmeester, die de AOW-leeftijd al heeft bereikt, loodst Chelsea naar de subtop van de Premier League. De media spreken meteen over dat hij ‘het’ nog steeds heeft, en dat het revanche is op Bert van Oostveen en de rest van het Nederlandse volk. Dat iedere oliebol met een selectie met onder anderen Eden Hazard, Oscar, Willian en Thibaut Courtois het linkerrijtje van de Engelse competitie haalt, wordt voor het gemak even vergeten.

9. Mohamed Larbi
Het gebrek aan een eigen Nederlandse wikipedia-pagina toont de onbekendheid van deze Tunesiër aan. De middenvelder van Gazélec Ajaccio scoorde dit seizoen al twee keer tegen Olympique Lyon. In 2016 gaat hij zijn naam vestigen met het enige doelpunt in de wedstrijd tegen Paris Saint-Germain, waardoor de ploeg van Zlatan nét niet ‘Les Invincibles’ wordt.

10. Iñaki Williams
De man met de mooiste voetbalnaam die er is en de eerste donkere basisspeler van Athletic de Bilbao gaat verder met het veroveren van Baskische harten. Maar heel Europa gaat in 2016 ook langzaam maar zeker houden van deze moderne spits, die op de lijstjes van steeds grotere clubs komt te staan.

11. Ruud Boymans
Net op het moment dat de mensen zich afvragen of het misschien een goed idee is om Sebastién Haller aan de hoogste bieder te verkopen, komt die andere spits van FC Utrecht weer op sterkte. De Limburger gaat, met hulp van Nacer Barazite, ervoor zorgen dat de Franse spits snel vergeten zal worden in de Domstad.

12. Xherdan Shaqiri
Wat moet deze man bij Stoke City? Shinen, samen met de opgeleefde Marko Arnautovic en Bojan. En dan komt er ook nog een EK aan, waarin hipsterteam Zwitserland leuke wedstrijden gaat spelen met Frankrijk, Roemenië en Albanië. Grote kans dat deze flankspeler in juli meerdere aanbiedingen ontvangt van heel leuke clubs.

13. Pione Sisto
Deze flankspeler van een ander hipsterteam, namelijk FC Midtjylland, wordt al een tijdje een grote toekomst voorspeld. En in het nieuwe jaar gaat het echt gebeuren. De aanvaller, die met zijn land Denemarken het EK moet missen, gaat voor statistieken zorgen die niemand kan negeren. En dan kan zijn bloeiende loopbaan écht gaan beginnen.

14. Gareth Bale
Gareth Bale kan veel beter dan hij tot nu toe bij Real laat zien, en dát gaat hij dan weer op het EK laten zien. Met zijn Wales gaat hij verrassend ver komen, doordat de degelijke Britten volledig afgestemd zijn op Bales explosies van oerkracht. Met een leuke nieuwe trainer kan het bij Real ook eindelijk zijn jaar worden.

15. Sara Däbritz
Pas twintig jaar is ze, maar ze voetbalt gewoon al mee met het Duitse team en bij Bayern Munchen. De middenvelder doet komende zomer ook met haar land mee aan de Olympische Spelen. Bij de regerend wereldkampioen, die overigens ook favoriet voor de gouden medaille is, is ze één van de spelers om in de gaten te houden.

16. Breel Embolo
De toekomstige beste spits ter wereld. 2016 wordt hopelijk het jaar waarop Breel Embolo met Zwitserland gaat laten zien waarom hij als dan nog steeds maar 19-jarige sensatie héél grote hoogtes gaat bereiken. Hopelijk is hij daarna wel zo slim om een goede tussenstop te kiezen op weg naar de top, zodat hij niet het Romelu Lukaku-traject gaat bewandelen (kom je er ook wel mee, maar is zonde van de tijd).