‘Jongens, het kan me geen bal schelen’

In het voetbal gaat het soms over futiliteiten. De schoenen van de spelers op het veld, of juist over hun kledij buiten het veld. Sinds een aantal jaar is ook de bal enorm belangrijk geworden. En dan bedoel ik niet de grootte of hoe hard-ie is opgepompt. Nee, je moet vooral een mening hebben over het design van het speeltuig.

Vorige week beklaagde Heracles-speler Mark-Jan Fledderus zich over de bal die Feyenoord gebruikt. Dat zou namelijk een andere zijn dan bij zijn eigen club. Zoals verwacht bevatten de reacties onder het bericht vooral hoon. De aanvoerder van Heracles moest niet zo zeuren en gewoon gaan voetballen, vond men. Helemaal omdat zijn ploeg de hele week heeft kunnen trainen met de ‘Feyenoord-bal’. De Rotterdamse club speelt namelijk niet met de ‘gewone’ Derbystar, maar met een bal van Adidas. Ook Ajax doet dat, terwijl PSV de beschikking heeft over een Umbro-bal. Je zou denken dat het niet enorm boeiend is allemaal.

Toch is de bal blijkbaar een interessant discussiepunt voor sommige mensen. Vooral over hoe-ie eruitziet. Vóór elk groot toernooi is het uiterlijk van de speciale bal een heel item. Meestal vergezeld van een slim marketingpraatje over aerodynamica en wiskunde. De bal wordt namelijk elke twee jaar ronder en daardoor beter. Maar de discussie gaat vooral over de vraag of het een mooie of een lelijke bal is.

Het belangrijkste van het uiterlijk van de bal is toch vooral de zichtbaarheid op het veld. Dus normaal gesproken is wit een goede kleur. Tenzij het sneeuwt, dan wordt de oranje variant afgestoft.

Maar de hoge heren van de Eredivisie, en onze vrienden van FOX, hebben door dat de bal de mensjes bezig kan houden. En laat de Eredivisie volgend seizoen nou 60 jaar bestaan. Hoe kan dat beter gevierd worden dan met een pila populum, oftewel een bal van het volk? Je kan stemmen op drie verschillende designs van de nieuwe Eredivisiebal.

Er zullen ongetwijfeld veel mensen gaan stemmen, maar het uiterlijk van het nieuwe speeltuig kan mij geen bal schelen.