De 6 prima clubs voor Clarence Seedorfs trainersloopbaan

Clarence Seedorf keert weer terug van de sabbatical die hij nam na pas een paar maanden als coach te hebben gewerkt. Hij sprong snel en dapper (of roekeloos?) het diepe in bij AC Milan, we weten allemaal hoe dat afliep. Het is nog lang niet te laat voor Clarence, zeker niet als hij naar één van deze zes clubs zou gaan.

“Als er een goed project voorbijkomt, wil ik dat graag overwegen. Er zijn veel geruchten over mijn volgende klus, maar om met belangrijke clubs in verband gebracht te worden geeft een fijn gevoel. Het is altijd beter om opties te hebben dan helemaal niet”, aldus Clarence Seedorf. Een ‘belangrijke club’ is een rekbaar begrip, maar laten we niet meteen gaan voor Chelsea of Real Madrid Clarence, even rustig. Begin gewoon een treedje lager, je bent jong zat.

1. Newcastle United

Newcastle United is één van de ‘belangrijke clubs’ die genoemd worden, en het zou eigenlijk wel goed bij Seedorf passen. Met zijn onberispelijke Engels zal hij zo’n groep prima kunnen toespreken en de spelers kunnen wel een inspirerende figuur gebruiken (dat is na Steve McClaren niet zo moeilijk waar te maken). Bovendien kan hij met een grote Nederlandse kern gaan werken met spelers die in hun tienerjaren Clarence Seedorf wilden worden en dus voor hem door het vuur gaan. En de lat ligt bij Newcastle niet heel hoog, als hij degradatie ontloopt is men al tevreden.

2. Botafogo

Coach Victor Gomes heeft Botafogo teruggeleid naar het hoogste niveau, de ploeg degradeerde nadat Seedorf zijn schoenen aan de wilgen hing. Maar Gomes moet maar lekker plaatsmaken voor een echt clubicoon, een man die bij Botafogo op handen wordt gedragen. De club moet nog wel even flink wat aankopen halen want de huidige selectie lijkt niet ergens op (behalve toptalent Luis Henrique, onthoud die naam), maar Seedorf moet er zich komend seizoen vast wel mee kunnen handhaven. En dan het jaar erna bondscoach van Brazilië?

3. FC Sevilla

Europa League-winnaar FC Sevilla draait vrij teleurstellend, als nummer twaalf in de Primera División en stijf laatste in Groep D van de Champions League. Unai Emery is een grote naam, maar Clarence Seedorf is groter. Als hij Sevilla weer draaiende krijgt, met het toch prima spelersmateriaal dat de club heeft, zal hij nóg meer naam voor zichzelf maken in de competitie waar hij ooit voor Real Madrid speelde. Kwalificeren voor Europees voetbal moet haalbaar zijn. Bovendien kun je Sevilla zeker omschrijven als ‘belangrijke club’, en dat geeft Clarence een fijn gevoel.

4. FC Twente

De waardevolle ervaring in het coachen van financieel op de rand van de afgrond balancerende clubs die hij opdeed bij AC Milan, kan Clarence inzetten om Twente nog een jaartje langer in de Eredivisie te houden. Als Doyen Sports het er ook mee eens is, moet Twente gewoon het totale resterende transferbudget steken in het salaris van Seedorf, die dan met het huidige spelersmateriaal ongetwijfeld wonderen gaat verrichten. Het is alleen de vraag of hij dat voor drie ton wel wil doen.

5. Malmö FF

Clarence Seedorf mag dan in Paramaribo geboren zijn, hij moet ergens ook Scandinavische roots hebben. Zijn karakter is namelijk net het interieur van een IKEA-winkel: altijd rustig, geordend en het geeft je een gevoel van optimisme. Daarom zou hij eigenlijk in Scandinavië een naam voor zichzelf op moeten bouwen, bijvoorbeeld bij Malmö FF. Het grote voordeel daarbij zou zijn dat hij zijn oud-ploeggenoot Zlatan Ibrahimovic kan overhalen eindelijk terug te keren bij de Zweden, en dan kan Clarence van Malmö een ‘belangrijke club’ gaan maken.

6. Sampdoria

Een andere Serie A-legende, Vincenzo Montella, is sinds 15 november coach bij Samp, maar in Italië kunnen de raarste dingen gebeuren. Waarschijnlijk weten ze bij Sampdoria ook wel dat ze eigenlijk gewoon Clarence hadden moeten halen, dus moeten ze Montella dumpen bij het grof vuil. Dan kan Seedorf terugkeren bij de club waar hij ooit om de één of andere reden (?) voor speelde. Sampdoria heeft wat fijne talentjes in de selectie en een heel groot contingent aan huurlingen, maar wie kan daar nou beter een team van smeden dan de Hollandse Guardiola?