PSV speelt in Europa voor Jan Joker

Zoals wel vaker houdt de Nederlandse voetbalfan een gemengd gevoel over aan een weekje Europees voetbal. PSV presteerde meer dan prima met een gelijkspel op Old Trafford, terwijl Ajax nog maar een minuscule kans op overwinteren heeft en AZ en FC Groningen al uitgeschakeld zijn. Slecht nieuws voor onze plek op de UEFA-lijst.

Het is overbodig om te zeggen dat het niet zo lekker gaat met het Nederlandse clubvoetbal. Enkele jaren geleden hebben we al een Champions League-plek moeten inleveren en vervolgens verloren we ook één van onze tickets voor de Europa League. Tenminste, in eerste instantie. Plotseling was daar namelijk het Fair Play-klassement, waardoor we tóch weer een extra club mochten inschrijven.

In totaal hadden we dit seizoen dus zes Nederlandse clubs. Als eerste was daar de winnaar van het Fair Play-klassement: Go Ahead Eagles. De gedegradeerde Deventenaren troffen het Hongaarse Ferencvaros. Na een hoopvol gelijkspel werden de Eagles in de return met 4-1 aan de kant geschoven.

Toen waren er nog vijf. Vitesse, winnaar van de play-offs in de Eredivisie, lootte het Southampton van Ronald Koeman. In beide wedstrijden hielden de Arnhemmers de nul. Dat wil zeggen: ze scoorden zelf niet. Southampton scoorde in twee wedstrijden vijf keer.

Toen waren er nog vier. AZ werd op de valreep knap derde in de competitie en verdiende daarmee een ticket voor de derde voorronde. Istanbul BB werd vrij simpel verslagen, vervolgens werd er ook van het Roemeense Astra Giurgu gewonnen. De poulefase bleek toch te lastig voor de Alkmaarders, plek vier is het enige dat rest.

Toen waren er nog drie. FC Groningen plaatste zich als bekerwinnaar direct voor de poulefase, maar wist dat het zwaar zou loten. Een groep met SC Braga, Olympique Marseille en Slovan Liberec was te hoog gegrepen voor de Noorderlingen. Na vijf wedstrijden werd er slechts één punt gehaald.

Toen waren er nog twee. Ajax begon in de derde voorronde van de Champions League, maar werd daarin uitgeschakeld door Rapid Wien. In de play-offs van de Europa League werd ternauwernood gewonnen van het Tsjechische Jablonec. In de poulefase is er maar één scenario, waarin Ajax Europees overwintert. Zelf moet het thuis winnen van de Noorse koploper Molde FK, terwijl concurrent Fenerbahce thuis moet verliezen van het al uitgeschakelde Celtic.

****

De hoop der natie is dus PSV. De Eindhovenaren haalden al zeven punten in een poule met Manchester United, VfL Wolfsburg en CSKA Moskou. Bij winst in eigen huis op de Russen hebben we eindelijk weer eens een club bij de laatste zestien van de Champions League. En dat is heel hard nodig voor de UEFA-coëfficiëntenlijst.

Even een korte uitleg over die lijst. Elke club scoort twee punten met een overwinning, één met een gelijkspel en krijgt niks bij een nederlaag. In de voorrondes krijg je de helft van deze punten. Daarnaast zijn er in de Champions League bonuspunten te verdienen: vier voor het bereiken van de poulefase, vijf voor het bereiken van de laatste zestien en steeds één punt extra bij het bereiken van de ronde erna. PSV was direct geplaatst voor de poulefase, en behaalde daarin vooralsnog twee overwinningen, een gelijkspel en twee nederlagen. Daarmee komt het puntentotaal voor de Brabanders voorlopig op negen.

Schermafbeelding 2015-11-27 om 12.24.02

Een score van 22,5 klinkt in eerste instantie vrij indrukwekkend. Alleen wordt het totaal aantal punten gedeeld door het aantal deelnemers, in dit geval dus zes. Ineens hou je dan nog maar 3,75 over. Ter vergelijking: de voorgaande vier jaar haalden we minstens 4,2. Onze ‘concurrent’ België had vorig jaar 9,6 punten.

Met andere woorden: PSV doet het goed, helemaal als er gewonnen wordt van CSKA Moskou en de Eindhovenaren daarmee tot de laatste zestien van het Kampioenenbal behoren. Helaas schieten we niks op met clubs als FC Groningen en Go Ahead Eagles in Europa en blijken ook AZ en Vitesse geen potten te kunnen breken. En dan is de kans dat Ajax eruit vliegt ook ongeveer 97%, waardoor PSV in zijn eentje het puntengemiddelde van Nederland omhoog moet trekken.

Het lijkt prettig dat we dit seizoen vijf tickets voor Europees voetbal te verdelen hebben. Als dat echter betekent dat we zwakke broeders als FC Groningen en AZ sturen, is het misschien maar beter dat het aantal toegangsbewijzen gaat dalen.