Landgenoten, keer terug naar de Eredivisie!

Na het veelbesproken interlandperiode kunnen we ons weer richten op het clubvoetbal. Sommige Nederlandse spelers werken de competitieronde buiten de schijnwerpers af, als ze überhaupt al spelen. De uitzichtloze situatie van drie van onze landgenoten doet je afvragen waarom ze niet gewoon lekker naar de Eredivisie komen.

Dat de Eredivisie een perfecte plek kan zijn om je voetballoopbaan te reanimeren, is al langer bekend. Graziano Pelle is nog elke dag dankbaar dat hij Koeman junior op het strand tegenkwam. Ook bij Luuk de Jong is de lach terug sinds zijn keuze voor PSV. Albert Rusnak is blij dat hij weer uitzicht heeft op een mooie carriere nadat hij de deur bij Manchester City achter zich dichttrok en bij Cambuur ging ballen.

En dan denk je: Deze mogelijkheid tot comeback zou een mooie stap zijn voor enkele van onze landgenoten.

Speler nummer één kwam woensdag al even ter sprake in ons artikel over het wanbeleid van Chelsea. Marco van Ginkel werd na zijn goede spel bij Vitesse naar het Londense moederschip gelokt. Na een zware knieblessure werd hij verhuurd aan AC Milan, waar hij mede dankzij meerdere enkelblessures geen grote indruk kon maken. Dit seizoen is hij onderdeel van het vreemdelingenlegioen bij Stoke City. Bij de nummer twaalf van de Premier League zit de middenvelder de laatste weken vooral op de bank.

Op het succesvolle WK van 2014 speelde Jonathan de Guzman mee in drie wedstrijden. Zestien maanden later lijkt geen enkele van de zestien miljoen bondscoaches in ons land aan de middenvelder te denken. Afgelopen zomer was de Canadese Nederlander hoofdrolspeler in een heuse transfersoap bij Napoli. Na een mislukte onderhandeling met Bournemouth, dook er een verhaal op dat er een ‘fysieke confrontatie‘ tussen de middenvelder en technisch directeur was voorgevallen, wat later weer ontkend werd. Feit is wel dat De Guzman vooral toekijkt in Napels.

Het zou zomaar een leuke quizvraag kunnen zijn: Welke Nederlander degradeerde in de seizoenen 2013-2014 en 2014-2015 met twee verschillende clubs uit de Premier League? Laten we zeggen dat Leroy Fer wel eens meer geluk heeft gehad. Gevolg is dat de fysiek sterke middenvelder nu bij Queens Park Rangers op het tweede niveau van Engeland speelt. In de middenmoot. Op veertien punten achterstand van koploper Hull City. Dan is Oranje ineens ver weg voor de elfvoudig international.

Deze spelers denken ongetwijfeld regelmatig terug naar hun successen bij club én bij Oranje. De tijd waarin hen een grote toekomst werd voorspeld. Maar momenteel hebben Van Ginkel, De Guzman en Fer meer verleden dan toekomst. Met de winterse transfermarkt voor de deur is een stap terug in de spotlights weer mogelijk.

Marco, Jonathan en Leroy, choose wisely!