Column: Ziyechs keuze

Marko Vejinovic werd vorige week geselecteerd voor het Nederlands elftal en zei vrijwel meteen dat hij nog helemaal niet weet of hij in de toekomst voor Oranje of bijvoorbeeld Bosnië-Herzegovina of Servië wil spelen. Daar kraait geen haan naar: wat kan ons het schelen? Het is graag of niet en voor hem tien anderen.

Hoe anders was dat toen Hakim Ziyech in september definitief voor Marokko koos. We sloegen ons in Nederland voor ons kop dat we hem niet eerder een paar keer hadden uitgenodigd, hadden laten debuteren en hadden warm gemaakt voor een glorieuze zomer in Frankrijk. We hadden hem mooi onder valse voorwendselen Oranje kunnen binnenlokken om vervolgens, net als Marokko trouwens, maar om iets andere redenen, niet naar het EK te gaan.

We deden het niet, want voor we het goed en wel door hadden, had Ziyech zijn keuze voor Marokko al gemaakt. Danny Blind belde hem nog eens om hem op andere gedachten te brengen, maar als je Danny Blind iemand laat bellen, weet je zeker dat het tegenovergestelde van wat je hoopt zal gebeuren. Wat hadden we Ziyech er graag bij gehad, tien keer liever dan Vejinovic, die zondag tijdens de Klassieker de bal doodleuk in de voeten speelde bij een Ajacied.

Zou Ziyech nooit doen. Hij speelt de bal überhaupt in niemands voeten. Ziyech is een doe-het-zelver bij FC Twente. Heb je de ranglijst al bekeken? Daar staat 14. ADO Den Haag, 15. Ziyech, 16. Willem II. Twente is namelijk al gedegradeerd, Ziyech pakt soms nog een puntje. Twente is voor Ziyech wat het Portugese elftal is voor Cristiano Ronaldo: een stel tuinkabouters dat met debieligheid markeert hoe mooi de appelboom in bloei staat. En dus is elke wedstrijd een zoektocht naar het antwoord op de vraag of Ziyech het nu zal flikken: in zijn eentje de tegenstander oprollen.

Zaterdag lukte het niet: Ziyech verloor thuis met 4-1 van sc Heerenveen. Thuis. Dat wil zeggen in het verwarmingloze antikraakpand waarin hij verblijft zolang zijn toekomstige werkgever hem nog niet heeft gecontracteerd. Over de toekomst gaf Ziyech zaterdag na de wedstrijd voor een voetballer een zeldzaam openhartig interview. Of hij hogerop wilde. Daar gaat het nu niet om, daarvoor moet je bij mijn zaakwaarnemer zijn, daar ben ik nu helemaal niet mee bezig, zegt een voetballer dan normaliter. Ziyech niet. Die zegt in milde bewoordingen dat hij staat te popelen om dat zooitje ongeregeld achter zich te laten. Het maakt hem niet zoveel uit waar naartoe, maar het liefst naar een land waar de zon schijnt. Hij haalt zijn schouders op als de FOX Sports-verslaggever opmerkt dat het ook nog regent. “Da’s Nederland, hè”, waarmee zijn keuze voor Marokko alsnog is verklaard.