De 6 ándere goals van het jaar

De genomineerden voor goal van het jaar zijn bekendgemaakt en ze zijn geweldig. Maar er blijven natuurlijk altijd weergaloze doelpunten buiten de boot vallen en het is ook nooit goed. Daarom in deze editie van De 6, de ándere golazo’s die ook een vermelding verdienen.

En natuurlijk zijn dit niet de enige zes, net als de genomineerden van de FIFA is ook dit een subjectief lijstje, met zes heerlijke doelpunten, maar er zijn er nog zó veel meer. Dus dat is nu even niet het doel hier, het doel is nog even zes keer te genieten van voetbal op haar best.

1. Ricardo Quaresma

Om de naam van onze website eer aan te doen en tegelijkertijd dé ultieme koning van de buitenkant voet op een voetstuk te zetten, moet deze heerlijke goal van Ricardo Quaresma genoemd worden. De Portugees, toen nog in een FC Porto-tenue, krult de bal vanaf de rechtervleugelpositie met gestoord veel gevoel om de hulpeloze doelman heen, waarna de bal via de onderkant van de lat het doel in knalt. Alleen Ricardo Quaresma kan zo’n goal maken.

2. Martin Hansen

ADO Den Haags superheld (samen met Tommy Beugelsdijk natuurlijk) werd wereldberoemd met een doelpunt zoals er nog nooit één gemaakt was en er ook nooit meer gemaakt gaat worden. Het is de enige goal in deze lijst waar we toentertijd een apart artikel over hebben geschreven, met één boodschap: Hansen, stop met voetballen. Kijkend naar de laatste maanden, waarin ADO zwalkt, heeft de Deen waarschijnlijk inderdaad zijn hoogtepunt wel gehad.

3. Anthony Martial

Als 19-jarige Fransman voor een eigenlijk veel te hoog bedrag naar Manchester United gehaald worden, daar heel de week over bekritiseerd worden en dan voor je debuut invallen tegen Liverpool. Er zijn er die onder de druk bezwijken, maar Anthony Martial is er niet zo één. De ijzig koude aanvaller heeft in z’n eerste maanden heel veel moois laten zien, maar z’n debuutgoal blijft de allermooiste.

4. Giovanni Simeone

De meeste weergaloze treffers zijn individuele kunststukjes, maar een goede combinatiegoal kan ook smullen zijn. En dan wordt het niet heel veel beter dan deze van het Argentijnse Banfield, met ‘zoon van’ Giovanni Simeone die een ongelooflijke aanval koelbloedig afrondt. De uit de pan flippende Argentijnse commentator maakt ‘m nog net even ietsje mooier.

5. Robert Lewandowski

Robert Lewandowski maakte vier lelijke intikkers tegen VfL Wolfsburg (niet om te zeggen dat dat niet knap was, maar het waren wel lelijke intikkers) en één wereldgoal, de vierde van het vijftal. De doorgedraaide verdedigers van Wolfsburg laten hem weer even aan hun aandacht ontsnappen en dan zelfs, op een manier waarop je denkt dat hij hem gewoon niet kán scoren, doet hij het toch.

6. Carsten Kammlott

“Und er ist drin!!” Carsten Kammlott, een matig spitsje van Rot-Weiss Erfurt, een matig ploegje uit de Derde Bundesliga, is verantwoordelijk voor één van de spectaculairste doelpunten van het jaar. Het is eigenlijk de hakbalgoal van Rafael van der Vaart tegen Feyenoord, maar dan in het kwadraat.