De beknopte gids voor reacties na de Klassieker

Je zou bijna denken dat we in Spanje leven, met twee Klassiekers in anderhalve week. Zondag ontmoeten Feyenoord en Ajax elkaar namelijk weer in de Kuip. En natuurlijk zijn er dan weer verhalen over sfeer, strijd en passie op het veld. Maar laten we eens focussen op de reacties na afloop. Want die zijn hilarisch. Of dieptriest. Of eigenlijk allebei.

Vorige week was het weer raak op sociale media. Het gevecht tussen de aartsrivalen ging vrolijk verder. Euforie, afgunst, woede, verdriet en verwarring waren slechts enkele van de vele emoties op het internet. Mensen geven nou eenmaal graag hun mening, vooral als het om ‘hun cluppie’ gaat. En die vulkaan spuwt zondagmiddag voor de tweede keer in korte tijd verbaal lava uit.

Om je vast voor te bereiden op de uitbarsting, delen we de meest voorspelbare reacties in categorieën in:

Ontkennen
‘Dat je gewonnen hebt, wil nog niet zeggen dat je beter was’. Daar komt deze categorie van reacties op neer. Bij Feyenoorders gaat het vaak over het betere spel en over de hoeveelheid kansen. Bij Ajacieden lijkt het meer om balbezit en domineren te draaien. Dat de essentie van voetbal is dat je (minstens) één goal meer dan de tegenstander moet maken, is dan niet belangrijk.

Afschuiven
Net als bij de ontkenning, ligt het hier natuurlijk niet aan jezelf. De scheidsrechter floot namelijk [te slap / te streng] of hij zag [wel / niet] dat de bal [wel / niet] over de lijn was. Of er was iets met het weer of het veld. De belangrijkste is natuurlijk de factor geluk. Feyenoorders reppen graag over Lucky Ajax, terwijl volgens Ajacieden juist de schuld bij Feyenoord ligt dat ze geluk hebben. Een balletje op de paal, of een lichaamsdeel dat de bal van richting doet veranderen.

Aanvallen
De tegenstander zelf, en de manier waarop ze spelen, is ook een reden tot twitteren. Feyenoorders hebben hun woordenboek open bij de woorden ‘saai’ of ‘arrogant’. Ajacieden proberen ongetwijfeld een zin te bouwen met het woord ‘vechtvoetbal’. De Rotterdammers spelen immers al ruim 107 jaar voetbal zonder talent, maar mét passie, waar de Amsterdammers ruim 115 jaar nog nooit geknokt hebben en alles op talent gooien.

Borstkloppen
Je kan de slag wel verloren hebben, maar de oorlog kan nog gewonnen worden. Maar supporters wijzen vooral op eerdere slagen of oorlogen. Feyenoorders zullen ongetwijfeld wijzen naar dat bekerwedstrijdje van vorige week, terwijl Ajacieden nog een plaatje posten van de vier schalen die ze tot anderhalf jaar geleden nog binnenharkten.

Schelden
Dit kan apart, maar heel goed ook in combinatie met één van de eerder genoemde categorieën. De nadruk ligt bij beide partijen op ziektes en geslachtsdelen. De Feyenoorders kunnen teruggrijpen op verwijzingen naar een bevolkingsgroep of naar een bepaald lichaamsdeel. Ajacieden kiezen graag voor een specifiek soort ongedierte.

Prettige wedstrijd!