Een Blinde met een Ajax-bril (?)

Er valt onze bondscoach genoeg te verwijten, maar het meest discutabele verwijt is ook het meest hardnekkig: Danny Blind zou zijn selecties maken met een Ajax-bril op zijn neus. Is dit wel echt zo? Wij zetten Ajax, Feyenoord en PSV per positie naast elkaar en kijken of Blind de juiste keuzes heeft gemaakt.

De Ajax-bril van Blind is inmiddels een volledig eigen leven gaan leiden. We zijn nu op een punt aanbeland waar het schijtlollige Facebook-account van Voetbal Inside tussen de tenenkrommende filmpjes van Harry Vermeegen door zelfs claimt in Danny Blinds huis te zijn geweest om een foto te maken van diens wc-bril, die beplakt is met Ajax-logo’s… Natuurlijk heeft Blind, de man die op een blauwe maandag eens Ajax coachte en daarna technisch manager bij de Amsterdammers was, en daarvoor uiteraard ook clubicoon op het veld, de schijn tegen. Hij ís een Ajax-man, net zo goed als Guus Hiddink (God hebbe zijn ziel) een PSV-man was. Maar laat hij zijn keuzes daar ook echt door beïnvloeden?

Cillessen vs. Vermeer vs. Zoet

Jasper Cillessen is nu al een tijdje onomstreden eerste doelman van Oranje en op zijn strafschoppenvernederingen na valt er niets op de Ajax-doelman aan te merken. Jeroen Zoet is een solide tweede keuze, maar Feyenoorder Kenneth Vermeer werd, ondanks een aantal goede wedstrijden dit seizoen, niet geselecteerd. Tim Krul, die met zijn ploeg Newcastle United laatste staat in de Premier League, krijgt de voorkeur. Protesterende Feyenoorders, zwijg, jullie riepen zelf ook (met succes) om Daryl Janmaat.

Had Danny z’n Ajax-bril op? Nee.

Tete vs. Karsdorp (vs. Arias)

Santiago Arias is (gelukkig?) niet oproepbaar vanwege zijn Colombiaanse paspoort, dus de strijd gaat hier tussen de piepjonge Kenny Tete en de piepjonge Rick Karsdorp. Dit is de strijd waar de ‘Blind heeft een Ajax-bril!’-schreeuwers het vaakst naar verwijzen. Karsdorp speelt de pannen van het dak bij Feyenoord, in verdedigend en aanvallend opzicht, maar Blind kiest voor Tete en Janmaat. Nieuwsflash: Tete speelt ook de glasplaten van het Arena-dak en Karsdorp voetbalde dit weekend niet vanwege een blessure. Het lijkt dus een logische keuze.

Had Danny z’n Ajax-bril op? Nee.

Veltman vs. Van Beek vs. Bruma

Misschien wel de meest raadselachtige keuze van Blind. Jeffrey Bruma laat al het hele seizoen gigantische steken vallen (vraag maar aan Seydou Doumbia), terwijl Sven van Beek en Joël Veltman het zeker niet slechter doen. Toch zit Bruma er als enige weer bij, de man die tegen IJsland inviel, waarna heel Reykyavik in juichen uitbarstte. De man die tegen de Verenigde Staten ook al komisch in de fout ging door als een soort The Walking Dead-figurant het veld over te schuifelen is samen met Virgil van Dijk de enige rechtsbenige centrale verdediger in de selectie. Vanwege de vloek die op Van Dijk in Oranje rust, zal Bruma dus wel spelen.

Had Danny z’n Ajax-bril op? Was het maar waar.

Riedewald vs. Van der Heijden (vs. Moreno)

Moreno is onoproepbaar en Jan-Arie van der Heijden heeft zichzelf met zijn vertoonde spel van de afgelopen weken onoproepbaar gemaakt. De jonge padawan Jaïro Riedewald daarentegen, the force is strong with this one. Bovendien kan hij centraal achterin en op linksback spelen, dat laatste deed hij tegen Turkije, waar hij misschien wel de minst slechte Nederlander van het veld was (als je Oguzhan Özyakups dubbele paspoort niet meerekent natuurlijk). Een zekerheidje dus, nu al.

Had Danny z’n Ajax-bril op? Nee.

Dijks vs. Kongolo vs. Brenet

Mitchell Dijks is een leuke, studentikoze gozer, maar Danny Blind heeft ook wel door dat hij voetballend gezien niet uit het juiste Oranje-hout gesneden is. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor Joshua Brenet, bij PSV een leuke stand in voor de geblesseerde Jetro Willems, maar bij het Nederlands Elftal niet. Terence Kongolo daarentegen, heeft hetzelfde voordeel als Riedewald: hij kan centraal achterin staan, maar ook als linksback staat hij zijn mannetje. Wederom een logische keuze.

Had Danny z’n Ajax-bril op? Nee.

Bazoer (vs. El Ahmadi) vs. Hendrix

Ajacied Riechedly Bazoer mocht zijn met een hersenschudding naar huis vertrokken ploeggenoot Davy Klaassen vervangen. De 18-jarige middenvelder lijkt een stuk talentvoller dan de enigszins Johann Vogel-achtige Jorrit Hendrix. Karim El Ahmadi heeft al lang geleden zijn conclusies getrokken en is voor Marokko gaan spelen. Ook dit is, zeker met het oog op de glansrijke interlandloopbaan die Bazoer tegemoet lijkt te gaan, geen gekke beslissing van Blind.

Had Danny z’n Ajax-bril op? Nee.

(Gudelj) vs. Vejinovic (vs. Guardado)

Zijn alledrie niet geselecteerd. Nemanja Gudelj voetbalt voor Servië. Marko Vejinovic zou dat in theorie ook kunnen, maar als de Serviërs hem al niet oproepen, waarom wij dan wel?

Klaassen (vs. Gustafson) vs. Pröpper

Davy Klaassen lijkt een vastigheidje te zijn in Oranje, ondanks zijn weinig verheffende spel in de laatste paar interlands. Hij was dan ook opgeroepen, maar moest afhaken met een hersenschudding. Het is een beetje onduidelijk wat Klaassen toevoegt aan het Nederlands Elftal, behalve degelijkheid en tikkies breed. De bepalendheid die hij bij Ajax heeft, heeft hij (misschien ook logisch) nog lang niet in Oranje. Toch lijkt hij een veel betere keuze dan die andere Davy, Pröpper, wiens broer bij De Graafschap wellicht nog meer spannends heeft laten zien dit seizoen (kapitale blunders bijvoorbeeld). Als Pröpper bij PSV dezelfde status kan verwerven als Klaassen bij Ajax, mag hij weer dromen.

Had Danny z’n Ajax-bril op? Nee.

El Ghazi vs. Kuyt vs. Narsingh

De ‘Blind slaapt onder een Ajax-dekbed’-lobby roept inmiddels hard om Dirk Kuyt terug in Oranje, maar laten we niet vergeten dat Kuyt 35 is, bij Feyenoord op dit moment prima maar niet geweldig presteert en het met het oog op de toekomst wellicht slim is om jong talent de kans te geven. Luciano Narsingh heeft die kans gehad en niet gegrepen, hij geeft zelf ook toe dat hij beter had kunnen weigeren te spelen tegen IJsland en Turkije. Dan is het niet meer dan logisch om Anwar El Ghazi, de brutale en avontuurlijke topscorer van de Eredivisie, te selecteren. Als hij nou maar eens ophoudt met doen alsof Cristiano Ronaldo zijn beste maat is.

Had Danny z’n Ajax-bril op? Nee.

(Milik/Fischer) vs. Kramer vs. De Jong

Zijn alledrie niet geselecteerd, als Luuk de Jong fit was geweest was hij volkomen terecht wel geselecteerd.

(Younes) vs. Elia (vs. Lestiënne)

Op basis van zijn spel bij Feyenoord verdiende Eljero Elia misschien wel een comeback in Oranje, maar toen hij zijn auto uitstapte in Noordwijk waren al zijn kansen direct verkeken. We wonen hier niet in een Afrikaans rebellenkamp.

Het moge duidelijk zijn, Danny Blinds Ajax-bril is een mythe, een makkelijke stok om hem mee te slaan. Niet getreurd! Na de komende twee interlands zullen er onwaarschijnlijk weer een heleboel extra stokken zijn waarmee we Blind uit de dug-out van ons Elftal kunnen slaan. En als we het dan toch over brillen moeten hebben, draagt Danny niet eerder een Newcastle United-bril? Is ons landenteam werkelijk zo ver afgezakt dat we vier (!) spelers moeten selecteren van de hekkensluiter in de Engelse competitie?