Column: Cillessen is er klaar mee

Dat Jasper Cillessen nooit een penalty stopt, weet iedereen. Maar moet hij er daardoor elke week aan worden herinnerd? Stan van den Steenhoven reconstrueert in de maandagcolumn een interview van Toine van Peperstraten en blikt alvast vooruit op het moment dat Cillessen er wél een pakt.

“En dan ontstaat er toch weer dat moment dat er een penalty wordt gegeven aan FC Twente. Dacht jij: o jee, daar gaan we weer?” Dat vroeg Toine van Peperstraten na Twente – Ajax op FOX Sports aan Jasper Cillessen. Je zag het gezicht van de keeper betrekken. Het is alsof je iemand voor de honderdzesentachtigste keer om z’n pukkel uitlacht.

“Hoezo?”, was Cillessens tegenvraag die Van Peperstraten niet had verwacht. “Nou ja, omdat je inmiddels van.. nou ja… die hatelijk nul af… af wil. In de competitie.” Dat klonk tegenstrijdig: een keeper die van de nul af wil. “Hoe bedoel je?”, hield hij daarom nog één keer Van Peperstraten én zichzelf voor de gek. De interviewer deed nog een poging: “Nou ja, omdat er in de competitie nog steeds geen penalty is gestopt door jou, dat je denkt: ‘God..’, of heb je zoiets van: laat maar een keer komen die kans?”

Nu ging Cillessen uit de kast komen: hij was écht geïrriteerd en boos. Hij noemde het ‘afrekenen’ en een ‘een beetje makkelijk’. “Tuurlijk: ik baal er verschrikkelijk van dat hij erin gaat, maar we kunnen er wel over door blijven zeiken, maar dat heeft geen zin. Ik ben er wel een beetje klaar mee.” Hij perste er een voldaan glimlachje uit, plus een knikje dat ‘geen discussie meer mogelijk’ inhield en normaal gesproken alleen voor politici is weggelegd.

Hoe ergerlijk de belerende houding van Cillessen ook was (je kunt moeilijk iemand anders de schuld geven van dat ze er vanaf elf meter bij Ajax al twee jaar invliegen, toch?), ik kon me wel voorstellen dat de doelman ‘er een beetje klaar mee was’. Hakim Ziyech had hem bovendien vanaf elf meter met een zacht stiftje verschalkt; er is geen grotere vernedering denkbaar. Cillessen is volgens de laatste drie bondscoaches de beste keeper van Nederland, maar tevens de meest bekritiseerde. Dat hij geen strafschoppen kan stoppen is ongeveer net zo algemeen bekend als dat op een envelop een postzegel moet en in Radler 0,0% geen alcohol zit. Cillessen is er klaar mee dat hij zich elke week moet verantwoorden voor een niet gestopte penalty. Hij is de succesvolle popster die toevallig één nummer heeft gemaakt waar het publiek geen reet aan vindt, maar dat hij toch op elk concert weer verplicht moet spelen.

Daarom juichte hij zo uitbundig, toen de paal die ene keer zo aardig was om de bal voor hem tegen te houden. Daarom was Cillessen zo chagrijnig in gesprek met Van Peperstraten, terwijl hij – dat was de vraag – alleen maar had hoeven antwoorden wat hij precies dacht toen Twente de strafschop kreeg toegekend. Er komt een dag waarop Cillessen er een tegenhoudt en dan zal hij er voor de camera zelf over beginnen. Ik hoop ten zeerste dat Toine van Peperstraten het interview afneemt en zegt: “Weer dit onderwerp? Nou, ik ben daar wel een beetje klaar mee.”