Kleine inside look in de Premjer Liga

Leuk en aardig, zo’n themaweek met competitiespecials. En ja, een week heeft zeven dagen, dus de special omvatte zeven competities. Ik snap het ook allemaal wel, maar ik vond het tóch een beetje jammer dat de heren hoofdredacteuren gemakshalve voorbij gingen aan één van mijn favoriete competities: de Russische Premjer Liga. Omdat ik ervan uitga (lees: hoop…) dat ik niet de enige ben, zet ik over deze competitie zelf één en ander op een rijtje.

We hebben de Premier League, de Bundesliga, de Serie A, de Primera División, de Ligue 1, de Eredivisie… Waarom zou je dan nog de Premjer Liga volgen? Nou, omdat er nooit genoeg voetbal kan zijn (!) en omdat er met Alexander Büttner en Douglas (Dinamo Moskou), Lorenzo Ebecilio (Anzhi Makhachkala), Mitchell Donald (Mordovia Saransk) en Quincy Promes (Spartak Moskou) vijf Nederlanders spelen. Maar toch vooral omdat er ook in Rusland best aardig wordt gevoetbald.

Transfers

Bij voetballers die zin hebben in een lucratief voetbalavontuurtje is Rusland, mede door de concurrentie van o.a. de Verenigde Arabische Emiraten en China, niet meer zo in trek als voorheen. Niettemin heeft de Premjer Liga ook deze zomer weer een aantal leuke spelers mogen begroeten. Deense kampioen FC Midtjylland leverde bijvoorbeeld twee spelers af: Izunna Uzochukwu (Amkar Perm) en Sylvester Igboun (FC Ufa). Spartak Moskou legde op zijn beurt miljoenen neer voor Zé Luis, de Kaapverdiaanse spits van SC Braga, en Rubin Kazan verzekerde zich van de diensten van de 19-jarige Uruguayaanse verdediger Mauricio Lemos.

De meest interessante transfers voltrokken zich echter binnenlands, met name onder de gerenommeerde Russische spelers: Artem Dzyuba, die vorig jaar bij Spartak Moskou uitstekend aan het seizoen begon maar vervolgens overhoop kwam te liggen met de clubleiding, verruilde zijn club voor Zenit. Verder is voormalig Toffee Diniyar Bilyaletdinov onder zijn vader Rinat gaan voetballen bij Rubin Kazan, en vertrokken de op het EK 2008 tegen Nederland trefzekere Andrey Arshavin en Roman Pavlyuchenko gezamenlijk naar Kuban Krasnodar.

Verrassingen

Helemaal bovenaan hoeven we niets geks te verwachten: Zenit wordt kampioen, klaar. In de rest van de Premjer Liga is echter doorgaans veel ruimte voor variatie. Ik verwacht met name twee verrassingen: FC Rostov en Spartak Moskou. Van FC Krasnodar verwacht ik een minder jaar.

Ten eerste verwacht ik dat FC Rostov, vorig seizoen ternauwernood ontsnapt aan degradatie en geteisterd door financiële problemen, mee gaat doen in de subtop. De one to watch bij Rostov is The Iranian Messi Sardar Azmoun, die wederom wordt gehuurd van Rubin. Ook Gabonees Guélor Kanga kan in zijn huidige vorm belangrijk worden voor Rostov.

Ten tweede verwacht ik dat Spartak Moskou weer eens gaat meedoen om Champions League-voetbal. Het afgelopen seizoen onder Murat Yakin was ondermaats, en het was met name aan de uitstekende prestaties van Quincy Promes (13 goals, 3 assists) te danken dat Spartak nog een zesde plaats kon bemachtigen. Met de nieuwe trainer Dmitri Alenichev lijkt de orde dit seizoen wedergekeerd. Spartak versterkte zich in elke linie: Russisch international Vladimir Granat (Dinamo) voor de verdediging, Bulgaar Ivelin Popov (Kuban) voor het middenveld en de eerder genoemde Zé Luis voor de aanval. Bovendien nam Alenichev de door Yakin afgeschreven Salvatore Bocchetti, Roman Shirokov en Yura Movsisyan weer in genade aan; die kun je er prima bij hebben.

In tegenstelling tot Spartak Moskou lijkt FC Krasnodar, de sensatie van de afgelopen seizoenen, deze jaargang een kleine pas op de plaats te moeten maken. De selectie is niet al te breed en mist scorend vermogen, maar kan vanwege om wazige redenen opgelegde Financial Fair Play-sancties nauwelijks worden versterkt. Om het vertrek van o.a. Roman Shirokov en Marat Izmailov op te vangen kon eigenaar Sergey Galitsky tot dusverre alleen Dmitri Torbinski (Rostov), oud-Feyenoorder Fedor Smolov (Dinamo) en de Noorse verdediger Stefan Strandberg (Rosenborg) transfervrij binnenhalen.

Talenten

Is er nog wat talent waar we op kunnen letten? Jazeker (al moet je goed zoeken, want de selecties in Rusland zijn gemiddeld relatief oud). Naast de eerder genoemde Azmoun gaat bijvoorbeeld Zenit-talent Pavel Mogilevets dit seizoen minuten maken bij Rostov, en bij CSKA Moskou speelt Carlos Strandberg, een sterke en getalenteerde Zweedse spits die een half jaar geleden overkwam van BK Häcken. Verder kent Spartak Moskou in Denys Davydov en (reserve)keeper Anton Mitryushkin twee groeibriljantjes die hopelijk wat speeltijd krijgen, vind ik middenvelder Aleksei Miranchuk van Lokomotiv Moskou een zeer interessante speler en moeten we bij Rubin Kazan vooral linksback Elmir Nabiullin en Mauricio Lemos in de gaten houden.

Agenda

Premjer Liga

Foto bovenaan: Quincy Promes in actie voor Spartak Moskou. Bron: zimbio.com.