Arbiters verdienen meer steun van de KNVB

Scheidsrechter Kevin Blom mag komend weekend PEC Zwolle – FC Twente fluiten. Geen enorm groot nieuws normaal gesproken, ware het niet dat de Zuid-Hollander afgelopen weekend straf had gekregen van de KNVB, vanwege zijn zwakke optreden tijdens Feyenoord – FC Utrecht. Maar was dat wel een goede zet van de voetbalbond?

Scheidsrechter zijn is één van de meest ondankbare beroepen in de huidige samenleving. Als de wedstrijd is afgelopen en spelers met frisse tegenzin de hand van de arbiter van dienst schudden, hoop ik altijd dat zo’n man een prettig privé-leven heeft. Een liefhebbende vrouw, gezellige vrienden en eventueel fantastische kinderen. Een leven waardoor ze denken: Mijn werk is helemaal ruk, maar gelukkig heb ik mensen om me heen die van me houden. Want mensen buiten die kring schelden je graag verrot, bedreigen je of slaan je het liefst op je bek.

Niet voor niks is het credo voor een scheids: Niet opvallen, dan doe je het goed. Dat heeft zelfs geleid tot het krankzinnige ‘aanvoelen van een wedstrijd’ door zo veel mogelijk door te laten voetballen. Met andere woorden: kies zelf maar welke regels je toepast en welke je negeert, omdat regels een wedstrijd kunnen verpesten. En dat gaat stukken verder dan de vertrouwde voordeel-regel. Alles om maar zo min mogelijk verwensingen en bedreigingen te ontvangen.

Aan het begin van elk seizoen komt er nog een extra moeilijkheid bij. De arbiters krijgen namelijk voordat de competitie begint nog even een opfriscursus, met speciale aandachtspunten. Dit jaar zou er meer gelet moeten worden op het gevaarlijke inkomen van spelers, al dan niet met gestrekt been. Zoiets als Rick Karsdorp deed in de wedstrijd tussen Feyenoord en FC Utrecht. Het zag er in eerste instantie gevaarlijk, en vooral lomp, uit. Scheidsrechter Blom trok daarop de rode kaart.

Enkele dagen later kwam het vonnis: Eén wedstrijd schorsing. Voor Blom, niet voor Karsdorp. De Feyenoorder werd vrijgesproken.

En zo waren er meer charges, die discussie opriepen. Zo kegelde Ajax-middenvelder Nemanja Gudelj tegenstander Bruno Andrade omver, waardoor de speler van Willem II nu zes maanden aan de kant staat. En wat te denken van de tackle van Groninger Johan Kappelhof op PSV’er Andres Guardado? Beide keren geen rood. Dat leverde weer discussies op bij ‘deskundigen’ en fans. Niet over de – al dan niet bewust – harde tackles van spelers, maar over de scheidsrechters die die overtredingen over het hoofd zien of verkeerd beoordelen. Zoals een penalty geven na een schwalbe ook de schuld lijkt te zijn van de arbiter, en niet van de dader.

Je zou dan zeggen dat de werkgever van de scheidsrechters, de KNVB, een statement maakt. Dat doen ze ook. Door een arbiter over te slaan ‘om hem in de luwte te houden’. Alsof een spits na zijn eerste gemiste kans de week erna bij de beloften moet spelen. Het getuigt van nul vertrouwen, maar dat kan de voetbalbond blijkbaar weinig schelen. Het voetbalvolk mort en krijgt meteen zijn zin.

De KNVB is groot fan van videoarbitrage. Maar tot die tijd is de scheidsrechter een mens en hij zal dus af en toe een fout maken. Het zou dus prettig zijn voor de Nederlandse scheidsrechters als de voetbalbond eens het vertrouwen in hen zou uitspreken, en de man in het zwart niet na een iets minder wedstrijdje meteen te schorsen. Laat het gezonde verstand het alsjeblieft overnemen van de publieke opinie.