Column: Ineens heb je het, Messi is de allergrootste ooit

Onze maandagcolumnist Stan geniet van zijn welverdiende vakantie, dus is het tijd voor anderen om de Stanvormige leegte op te vullen. Martijn doet dat deze week met wéér een column over Lionel Messi, maar hij heeft wat ons betreft het laatste woord: Messi is de allergrootste ooit, dat werd tijdens de Copa América duidelijk.

Done, klaar, het is bepaald. Het is voor eens en altijd duidelijk wie nu de allerbeste speler aller tijden is. Spijtig voor de fanclubleden van Pelé, Cruijff, Maradona en Cristiano Ronaldo, maar hun campagnes kunnen stoppen. Argumenten als speltempo, tijdsgeest en wereldtitels worden er aan de haren bijgesleept, maar zijn van ondergeschikt belang. Het is heel simpel: Lionel Messi is de beste voetballer ooit. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen.

De reden ligt verscholen in de laatste Copa América. De Argentijnen speelden verre van groots tijdens dat toernooi, Messi incluis. De titel was voor een stelletje straatrovers uit Chili. De vaderlandse pers was er als de kippen bij om La Pulga te fileren en zelfs opa Messi (!) vond dat zijn kleinzoon maar een lamlendige indruk maakte. Gelukkig bood César Luis Menotti nog enig tegengeluid, maar als het aan het Argentijnse volk lag, kon Messi voortaan beter in Barcelona blijven. De socios daar lachten bijkans hun ‘cojones’ uit hun broek.

Volgens puristen maakt Messi geen aanspraak op het predikaat ‘beste speler ooit’ zolang hij er niet in slaagt om de Albicelestes aan een aansprekende prijs te helpen. Dat bossen bloemen in Huize Messi worden bewaard in replica’s van de Cup Met De Grote Oren wordt gemakshalve vergeten. Dat hij een koffietafel zou kunnen fabriceren met Gouden Ballen als tafelpootjes, maakt niets uit. Dat de supportersvereniging van Atletic de Bilbao voortaan iedere 30e van mei een moment van bezinning inlast naar aanleiding van dé solo telt niet. Met het nationale elftal wint Messi nou eenmaal niks.

Maar bedenk dit; tijdens de afgelopen Copa bleek Gonzalo Jara nogal begaan met de prostaat van Cavani, leek Falcao tegenwoordig niet eens meer mee te kunnen in de 4e Klasse Zaterdag en solliciteerde Arturo Vidal naar een bijrol in Fast & Furious 8. Nu gaat het gerucht gaat dat ook Eva Mendes is benaderd, dus in die zin geef ik Vidal groot gelijk. Maar daar gaat het hier niet om. Het toernooi zat vol zúlke bizarre incidenten maar tóch wordt er na afloop nog steeds het meest geluld over Lionel Messi.

Dan ben je gewoon de allergrootste. En dat mag ie zelf ook zeggen.

Foto bovenaan: adelaidenow.com.eu.