Arda Turan: Barça’s raarste aankoop ooit

Arda Turan is een uitstekende voetballer. Zo goed zelfs dat FC Barcelona gisteren bekend maakte de middenvelder voor minimaal 34 miljoen euro over te nemen van Atletico Madrid. Dikke prima, zou je denken, maar al gauw bleek dat de Turk zich heeft laten piepelen voor een van de meeste bizarre transfers in de Catalaanse historie.

Over een kleine twee weken, op zaterdag 18 juli, kiezen de socios (leden) van FC Barcelona wie zich de komende vier jaar president mag noemen van de Catalaanse supermacht. Een verkiezing waaraan een smerige campagnestrijd vooraf gaat en daarin speelt ‘SuperTurk’ Arda Turan met zijn transfer de hoofdrol.

Stuurloos

Turan mag vanwege de transfer ban van Barça in ieder geval pas vanaf januari 2016 meedoen aan het schouwspel in Camp Nou. Dat is niks nieuws. Eerder liet ook Aleix Vidal middels zijn transfer naar Catalonië weten best een half jaartje vanaf de tribune toe te willen kijken, om zich vervolgens tussen de absolute sterren van het voetbal te mengen. Wonderbaarlijk is dat de kersverse aanwinst Arda Turan mogelijk op 20 juli alweer zijn biezen kan pakken.

Barcelona begeeft zich namelijk in een (be)stuurloze periode. De huidige voorzitter Josep Maria Bartomeu is reeds afgetreden om het verkiezingsproces in gang te zetten. Daarom heeft de managing commission (tijdelijk bestuur) een bepaling in het contract van Turan laten opnemen, dat de nieuwe president Arda binnen twee dagen terug kan sturen naar Atletico. Tegen een boete van 3,4 miljoen euro, zo meldt de club zonder enige gêne op haar website.

Concurrentie buitenspel

Het is hoogst ongebruikelijk dat een tijdelijk bestuur dergelijke grote beslissingen neemt als een transfer van tientallen miljoenen euro’s. Het grote brein achter de transfer is diezelfde Bartomeu die onlangs aftrad. Hij had volgens AS al een overeenkomst met Turan toen hij officieel nog de president was.

Bartomeu wil zijn presidentschap maar al te graag voortzetten en deze transfer is de ideale manier om zijn grootste concurrent dwars te zitten. Dat is Joan Laporta, volgens de peilingen de grootste kanshebber om president te worden. Laporta heeft nooit onder stoelen of banken geschoven dat hij Paul Pogba van Juventus graag naar Barca zou halen als hij wederom aan het hoofd van de club staat – Laporta was tussen 2003 en 2010 ook al president.

Pogba is een ‘dynamische’ middenvelder, net als Turan. Een type dat coach Luis Enrique per se aan zijn team wilde toevoegen. Pogba (22, groot talent) moet naar verluidt meer dan tachtig miljoen euro kosten en daarvoor heeft Laporta de 34 miljoen die de club nu uitgaf aan Turan hard nodig. Bovendien is het onzinnig om twee spelers die op dezelfde positie spelen aan te trekken.

En nu?

De kans is groot dat Laporta zijn comeback maakt als president van Barcelona en dan begeeft hij zich direct in een hoogst ongemakkelijke situatie. Arda Turan terugsturen is in theorie mogelijk tot 20 juli, maar hij wordt voor die tijd al officieel gepresenteerd, shirts met zijn naam zijn al in de verkoop en hij gaat meedoen aan de voorbereiding op het komende seizoen. Kortom: Laporta is sluw voor het blok gezet door Bartomeu.

Naast de komst van Paul Pogba, is de Franse publieklieveling Eric Abidal een grote troef in de verkiezingscampagne van Laporta. Abidal wordt technisch directeur onder Laporta, als die laatste de verkiezingen wint. Hij zal de soap omtrent Turan moeten afwikkelen. ‘Als we de verkiezingen winnen, gaat Eric met Luis Enrique praten en daarna besluiten we over de toekomst van Arda Turan’, klonk een geprikkelde Joan Laporta.

Turan terugsturen levert een enorme schandvlek op voor de Catalanen, dus er lijkt geen weg meer terug. Dat moet ook de hoofdrolspeler zelf beseft hebben, want wat bezielt Turan om als speelbal in de presidentiele verkiezingen te fungeren? Hij is daarnaast bereid een half seizoen te missen, om voor Barca te spelen. Voor hem is het te hopen dat zijn droom niet verandert in een treurige waanvoorstelling.

Foto bovenaan: eurosport.com.