Vrouwen Wiens Voeten Wij Kussen #3: Tobin Heath

Met alleen nog de troostfinale en de echte finale op het programma, is het WK voor vrouwen al bijna ten einde. In de nacht van zondag op maandag om 1:00 (Nederlandse tijd) strijden Japan en de Verenigde Staten om de titel. Eén van de wapens van de Amerikanen is Tobin Heath.

Team USA heeft de luxe over vele sterren te beschikken. Onder de lat staat al tijden Hope Solo, de aanval is niet compleet zonder Abby Wambach en Christie Rampone heeft al zoveel interlands in de achterhoede gestaan (ruim driehonderd), dat de erfenis ronduit beangstigend moet zijn. Verder kunnen de Amerikanen beschikken over Alex Morgan, Heather O’Reilly en Carli Lloyd. Maar laten we zeker Tobin Heath niet vergeten.

Eén van de vele zure reacties op vrouwenvoetbal is dat de vrouwen weinig tot geen techniek hebben. Ze hebben de bal niet onder controle en zelfs een simpele pass over een aantal meters lukt niet. Heath bewijst keihard het tegendeel. Zij is zo’n speler die bijna altijd wel even iets leuks doet met de bal, alsof ze een haarlok uit haar gezicht veegt. Zo’n speler waarbij het publiek meer naar het puntje van de stoel schuift. Zo’n speler die fans soms ook een kleine hartaanval bezorgt. Het nadeel van de wil om iets leuks met de bal te doen is namelijk het grotere risico om dat ding kwijt te raken. Maar dat wordt haar vergeven.

Kappen, schijnbewegingen, panna’s. U vraagt, Heath draait.

Heath speelde tot nog toe voor acht clubs, waarvan zeven Amerikaanse. In 2013 en 2014 speelde de Amerikaanse voor het Franse Paris Saint-Germain. Inmiddels gaat de interlandsteller richting de honderd. Niet dat Heath statistieken veel lijken te boeien. Ze rent en vliegt over het veld, met de bal als haar beste vriend. Heath is een heel fijne aanvallende flankmiddenvelder. Ze koppelt haar techniek aan een geweldig loopvermogen, en dat maakt haar tot een speler waarvan tegenstanders de nacht na de wedstrijd nog zwetend wakker worden.

En dan hebben we het nog niet gehad over haar heerlijke traptechniek. Naast vele schitterende passes en assists, kennen echte fans de vrije trap tegen New York Fury. In die wedstrijd prikt Heath de bal van veertig meter afstand in de goal.

In de nacht van zondag op maandag weten we dus wie de wereldtitel mee naar huis neemt. Team USA lijkt favoriet, vooral als Heath het op haar heupen krijgt.

Foto bovenaan: stumptownfooty.com