Column: Heitinga’s heimwee

John Heitinga is terug bij Ajax. Wordt het een succes of een gevalletje Joris Mathijsen? Dat laatste denkt Stan in ieder geval niet. Heitinga’s terugkeer is een gevolg van pure heimwee, stelt hij in de maandagcolumn.

Donderdag sjokte Johnny Heitinga in een filmpje van Ajax TV door de ArenA. Hij leek maar eventjes te zijn weggeweest, een paar weken met zomervakantie. Nu was hij weer terug en liep hij even door z’n huis om te checken of alles nog een beetje in orde was.

Critici trekken de parallel met de transfer van Joris Mathijsen naar Feyenoord. Bij zijn komst naar De Kuip was ook hij een dertiger, uit de basis gespeeld bij Oranje en mocht hij van zijn buitenlandse club onuitgezwaaid vertrekken. Daar houdt de vergelijking op. Mathijsen had geen verleden bij Feyenoord, zei wel slim het altijd een prachtige club te hebben gevonden, maar had diep van binnen misschien liever bij PSV of Ajax getekend – die belden alleen niet.

De situatie van Heitinga is totaal anders. Johnny begon de afgelopen acht jaar bij elke verdedigingsfout van Ajax driftig zijn tas in te pakken. Johnny meldde zich in zijn tijd in Berlijn vermoedelijk weleens ziek als de wedstrijd van Hertha BSC samenviel met die van Ajax. Johnny zei – ik verzin dit niet – na zijn transfer naar Atlético Madrid dat hij blij was dat hij in het rood-wit kon blijven spelen.

Nu was hij terug en deed hij wat uitspraken en wensen die een teruggekeerde verloren zoon publiekelijk wel moét doen: hij was blij om met allerlei vaste medewerkers van de club weer te zijn herenigd en wilde de club weer kampioen maken. In de kleedkamer deed Heitinga een wens waarmee hij me overtuigde onmogelijk een gevalletje Mathijsen te zijn.Ik zou graag het kastje terug willen dat ik zeven jaar heb gehad.” Die woorden bezegelden dat zijn besluit om terug te komen geen andere reden had dan pure heimwee naar Ajax. Het ging Johnny niet om een kampioenschap of meer speelminuten, het ging hem om de enige plek ter wereld waar hij zichzelf kon zijn. Poepen op je eigen wc en wakker worden in je eigen bed.

Foto bovenaan: Johnny Heitinga viert een goal tijdens zijn eerste periode bij Ajax (ajaxnow.nl)