Alleen maar oog voor de bal

Het WK voor vrouwen zit er voor Nederland op. Het hele toernooi was voer voor hordes columnisten en de vraag of de Leeuwinnen er alles hebben uitgehaald, is zeker gerechtvaardigd. Maar Martijn is er van overtuigd dat het voor veel meisjes een stimulans kan zijn. Hoe oud zou ze zijn? Een jaar of tien? Ik ben niet zo goed in het schatten van de leeftijden van kleine meisjes. Dat kan zowel een positieve als een negatieve eigenschap zijn, maar daar gaat het hier niet om. Tijdens mijn dagelijkse tippel naar de Dirk van den Broek trekt ze onbedoeld mijn aandacht. Ze heeft lange blonde haren en draagt een spijkerbloesje en jeans. Eigenlijk is spijker op spijker modetechnisch een ‘faux-pas hors catégorie’, maar ik krijg de indruk dat haar dat geen moer interesseert. Ze heeft alleen maar oog voor een bal.

Het is zo’n wit plastic geval waarmee ze speelt. Als je hem ziet, herken je ‘m: ‘standard issue’ bij een gymles op de basisschool. Het is schieten en weer aannemen, in een doorlopende kaats met de muur voor haar. De medewerkers van het kinderdagverblijf waar de muur toe behoort, zullen ongetwijfeld verre van blij zijn met haar hobby, maar het meisje heeft er geen boodschap aan.

Ze heeft alleen maar oog voor die bal. 

Geen idee hoe lang ze al bezig is. Kan een kwartier zijn, of misschien wel drie. Geen idee hoe lang ik al sta te kijken. Kan een minuut zijn, of misschien wel drie. Geen idee wat ik ook alweer moest kopen, maar het kan me op dat moment niet schelen. Ik sta geboeid te kijken naar een meisje op wit-met-goudkleurige Nikes met losse veters die stoïcijns Miedema-achtig kijkend één-tweetjes oefent met haar bakstenen bondgenoot. Ik vind het mooi, haar oog voor de bal.

Ja, ze speelt alleen maar met de punt van haar voet en ja de aanname laat nog wat te wensen over. Maar ik mis de officiële papieren en bovenal de absolute noodzaak om daar ter plekke wat van te vinden. Ons vrouwenvoetbal is de laatste dagen al genoeg kapot gemaakt door zure columnisten, die het continu vergeleken met het spelletje van de mannen. Zeker weten doe ik het niet, maar ik vermoed dat het het kleine meisje zal roesten.

We zijn uitgeschakeld in Canada… maar steeds meer meisjes krijgen oog voor de bal.

Foto: onze11.nl.