Column: Hiddinks halve zwaluw

Een jaar geleden begon Louis van Gaals zegetocht door Brazilië, nu wint Guus Hiddink met moeite in een semi-professioneel stadionnetje in Letland. Stan analyseert de persconferentie van onze huidige bondscoach en weet wel wie de juiste man is voor deze baan.

“Een uitoverwinning, gek hè?” (Jack van Gelder). Guus Hiddink: “Ja, gekker hebben we het nog niet meegemaakt.” Het hadden de woorden kunnen zijn van Louis van Gaal, 364 dagen eerder, na de historische 5-1 WK-overwinning op Spanje. Dit echter na een andere belangrijke overwinning: de 0-2 op Letland, waardoor plaatsing voor het EK in Frankrijk geen hels karwei, maar een slechts een lastig karwei wordt.

Omdat ik de wedstrijd tegen Letland niet heb gezien (ik liet, terwijl Oranje een uur lang naar de openingsgoal zocht, twee vrouwelijke barbecuegenoten zich het hoofd breken over het dilemma Wie zou je eerder doen: Hiddink of Van Gaal?), focuste ik me de volgende dag op de persconferentie met Hiddink. Geen punt, lijkt me, want die symboliseert de EK-kwalificatiecyclus prima: stroefjes.

Vanaf zijn aantreden kijk ik al met licht gekromde tenen naar de één-op-één-gesprekken tussen Hiddink en een willekeurige journalist. De bondscoach lijkt er een spelletje van te hebben gemaakt heel simpele dingen zo onsamenhangend mogelijk te zeggen. Daarmee zaait hij verwarring bij de interviewer, waardoor die de controle kwijt is en Hiddink de bovenliggende partij wordt, of hij nu van IJsland heeft verloren of van San Marino.

“Dit is een halve zwaluw”, zei de Hiddink, terwijl hij beelden kreeg te zien van een moment waarop Letland een penalty had kunnen krijgen. “Schwalbe”, zei Van Gelder, die dacht de bondscoach verkeerd te hebben verstaan. Hiddink: “voor de zomer…” Van Gelder: “Zwaluw, prima.” Ik dacht terug aan Van Gaal. Die zou ten overstaan van internationale pers wellicht zeggen dat “One swallow no summer maket”, maar die weet in ieder geval dat er geen halve zwaluwen bestaan.

Het was slechts één van de vele momenten waarop ik terug verlang naar Van Gaal. Pas 364 dagen geleden schitterde zijn makelij op schier onmogelijke wijze tegen de Spanjaarden. De machine van Louis kon de wereld aan. Spanje was een reusachtige zwaluw, waarna er nog een paar zwaluwen van degelijk formaat volgden. Wat Hiddink in het jaar daarna met nagenoeg hetzelfde team voor elkaar kreeg, is geen halve zwaluw maar een nietig roodborstje, met een geamputeerd pootje. Ik keek de persconferentie na Letland-uit en had een paar minuten nodig om te beslissen wie ik zou doen, als bondscoach.

Foto bovenaan: FCUpdate.nl.