Laat Niki maar lopen

Het seizoen van Ajax zal niet de boeken in gaan als ‘bijzonder geslaagd’… De Amsterdammers moesten de landstitel aan PSV laten en er klonk zelfs wat kritiek aan het adres van coach Frank de Boer. Met name over zijn transferbeleid. Niki Zimling is daar misschien wel de personificatie van.

Hij wandelde over de Overtoom en ik moest uitkijken dat ik ‘m niet aanreed met mijn fiets. Hij droeg een trui, joggingbroek en gympen die zó wit waren dat je ze eigenlijk alleen maar rechtstreeks kon bekijken met behulp van een eclipsbril. Het was een outfit die het midden hield tussen ‘gangster’ en ‘hipster’. Tussen de Bijlmer en ‘t Westergasterrein. Perfect eigenlijk voor een ‘middle of the road’ voetballer. Daar, gewoon in het wild, liep Niki Zimling.

De man die Ajax ‘body’ moest geven. De man die de jeugd bij de hand moest nemen. De man die op het middenveld moest zorgen voor een flinke dosis uitstraling en vechtersmentaliteit. Labels die met name op Zimling zijn geplakt op basis van zijn tatoeages. Zijn ‘sleeves’ zaten nu verborgen onder de lange mouwen van zijn grijze sweater. Het kledingstuk stond onbedoeld symbool voor zijn hele afgelopen seizoen. Nogal kleurloos.

Ik herkende ‘m meteen. Waarschijnlijk was ik de enige. Niemand keek naar ‘m om. Nu staat Amsterdam ook niet bekend als een stad waar je al heel gauw de aandacht trekt. Niemand die omkijkt wanneer je met wasknijpers op je testikels al jodelend over straat hinkelt, maar voor een Godenzoon willen mensen hun smartphone nog wel eens trekken. Of klagen over een baggerseizoen. Maar bij Niki niet. Hij liep daar zoals hij dat in die negen Eredivisiewedstrijden voor Ajax ook deed. Volstrekt anoniem. Amsterdam is hem al vergeten.

Hij viel zo niet op, dat het opviel. Hij stapte flink door op z’n designergympen. Heel even dacht ik dat het misschien leuk zou zijn om hem te volgen. Kijken waar Niki heen ging, kijken wat hij ging doen. Of er in zijn nonchalante tred misschien iets van een geniale looplijn te ontdekken viel. Maar ik besloot het niet te doen. Ik dacht hetzelfde als al die tegenstanders die Niki dit jaar tegenover zich heeft gehad. Laat maar lopen. Die doet niks.

Foto bovenaan: degelderlander.nl.