Vrouwen wiens voeten wij kussen #1: Lotta Schelin

Nu het WK vrouwenvoetbal bezig is, wordt het eens tijd om de beste voetbalsters op deze aardbol een ode namens Buitenkant Voet te brengen. Daarom beginnen we met de serie Vrouwen Wiens Voeten Wij Kussen. Kandidaat nummer één: de Zweedse Lotta Schelin.

Bij een ode aan een voetbalster liggen er twee grote gevaren op de loer. Ten eerste een beoordeling op basis van het uiterlijk. Maar dat laten we over aan oversekste pubertjes, die overigens ook vaak bij bepaalde voetbalmedia werken. Het andere gevaar is de vergelijking met mannen. Maar zoals Ireen Wüst geen vrouwelijke Sven Kramer is, is Lotta Schelin geen ‘Zlatan met een paardenstaart’. (Overigens is het haar van Zlatan zo lang dat hij ook een paardenstaart zou kunnen dragen, en het zou hem goed staan. Maar dat is een ander verhaal)

Bij sommige teams hoef je zelden te vragen wie de maker van het doelpunt was. Ook bij de vrouwen van Olympique Lyon is die vraag vaak overbodig. De kans is namelijk vrij groot dat Lotta Schelin voor de zoveelste keer de keeper van de tegenstander te slim af is geweest. De Zweedse spits staat na zeven seizoenen op 203 goals in 194 wedstrijden. Een krankzinnige statistiek, vooral als je je bedenkt dat de Franse competitie samen met de Duitse de sterkste van Europa is.

In het Zweedse nationale team kan Schelin minder bizarre gemiddeldes overleggen, maar dat betekent niet dat ze zo’n spits is die in het nationale team niks klaarspeelt. De 31-jarige spits is topscorer van haar land met 80 goals in 150 interlands.

Goals, goals, goals. Je kan zeggen dat Lotta Schelin als spits gewoon haar werk doet, maar dat zou betekenen dat ze als een dolle naar het zestienmetergebied rent, haar voet tegen de bal zet, scoort en weer terug naar haar eigen helft loopt. Zo simpel is het niet. De Zweedse zet haar 1.79m lange lichaam regelmatig in en scoort met links, met rechts, met het hoofd, achter het standbeen langs… Als er een bingokaart zou bestaan van alle mogelijke manieren om te scoren, zou Schelin bijna een volle kaart hebben.

Mocht er dus een nieuwe, talentvolle en veelscorende spits in het vrouwenvoetbal opstaan, hoeft ze niet ‘Messi met een paardenstaart’ of de ‘vrouwelijke Zlatan’ genoemd te worden. Lotta Schelin heeft bewezen prima vergelijkingsmateriaal te zijn.