6 redenen waarom de Copa América prachtig is

Vandaag is het zover! De 44e editie van de Copa América begint vanavond. Gastland Chili ontvangt Ecuador in de hoofdstad Santiago. Reden genoeg voor het halve continent om zich naar het langgerekte land te spoeden. Het vierjaarlijkse toernooi staat bol van nationale trots, passie en voetbalplezier.

Het is aan Uruguay (klemtoon op de laatste lettergreep) om de titel te verdedigen. Dit zal nog een lastige klus worden, omdat doorbijtertje Suárez nog steeds een schorsing uitzit.

In Nederland lijkt het toernooi overschaduwd te worden door het WK voor vrouwen. Wat zonde… Hierbij zes redenen waarom je moet afstemmen op het oudste continentale voetbaltoernooi ter wereld.

1. Messi gaat het (weer niet) doen

Al onze lofuitingen in Europa ten spijt. In eigen land blijft Messi kampen met het Joop Zoetemelk-syndroom. Altijd zal hij in de schaduw staan van God zelf, die Argentinië in 1986 wereldkampioen maakte. Messi lijkt zijn weergaloze niveau van Barcelona slechts bij uitstek te vertonen in het Nationale elftal. Het is zelfs voorgekomen dat hij werd uitgefloten door zijn eigen publiek. Sommige Argentijnen vinden hem geen ware Argentijn en verdenken hem van opzet. ‘’Hij is immers ook Spanjaard geworden’’.

Desalniettemin is Argentinië torenhoog favoriet voor de eindzege. Alle grote sterren van afgelopen WK komen opdraven. Het elftal van zwaargewichten zal makkelijk afrekenen met de jonkies van Brazilië en het Uruguay zonder Suárez, zo is de verwachting. Toch gaan de Argentijnen het lastiger krijgen dan gedacht.

Door het beperkte aantal deelnemers en het gemiddeld hoge niveau gebeurt er in de Copa América nog wel eens wat verrassends. Vier jaar geleden reikte Paraguay tot in de finale door zich onder anderen van Brazilië te ontdoen. Perú en Venezuela speelden de kleine finale. Grof geld had je verdiend als je dit op voorhand tegen de wedkantoren had verteld. Argentinië reikte vier jaar geleden in eigen land, niet verder dan de kwartfinale.

Saillant detail: Maradona, Pele noch Messi wisten de Copa te winnen.

2. De complete voorhoede van Barcelona is aanwezig, toch?

Waar Neymar, Messi en Suárez normaliter samen excelleren, zullen ze ditmaal elkaar beconcurreren. O wacht, Suárez is dus nog steeds geschorst. Het had zo mooi geweest. De oogappeltjes van ‘s werelds beste club gedrieënlijk op één toernooi. Ware het niet dat die dekselse Chiellini roet in het eten gooide.

Er blijven overigens genoeg sterren over. Chili komt met Alexis Sánchez en Vidal. Edinson Cavani is de grote man bij de Uruguayos en Colombia heeft zijn hoop gevestigd op het duo James en Falcao.

3. Carlos Bacca mag straks gewoon z’n vlag laten zien

Zojuist had hij de winnende gemaakt in de Europa League-finale. Vol trots haalde hij de nationale driekleur van Colombia tevoorschijn. ‘’Dit is voor God en mijn familie’’, zo zei Bacca.

Het vieren van een doelpunt dient echter in volstrekte neutraliteit te gebeuren. De UEFA kan het niet toestaan dat er symbolen worden gebruikt tijdens het feestje. Daar valt best wat voor te zeggen, maar nu was dit wel een beetje triest om te zien. Genadeloos kreeg Bacca een gele kaart. Hij leek het oprecht niet te begrijpen. Ik liet toch mijn shirt netjes aan en eerde mijn land, wat is daar mis mee?

Een botsing tussen culturen. Bovenstaand feitje kon ik in geen enkele Nederlandse krant terugvinden, terwijl het wel aandacht kreeg in Zuid-Amerikaanse nieuwsvoorzieningen.

Zuid-Amerika is niet vies van een beetje nationalisme. Tijdens komende Copa América zullen nationale vlaggen overal vrolijk wapperen en zullen spelers hun moeder, God en het thuisland danken bij ieder doelpunt. Que viva el fútbol!

4. Het WK voor vrouwen wordt overschat

Goeie zaak dat er ook aandacht is voor het WK voor vrouwen, maar laten we het niet overdrijven. Zoals ‘De Speld’ al meldde, “er is ook mannenvoetbal vanavond”. Het WK voor vrouwen valt volledig in het niet bij de Copa América. Het niveau is veel hoger. Golvende stadions en wat Zuid-Amerikaans opportunisme zorgen ervoor dat ook de saaie wedstrijden de moeite waard zijn. In tegenstelling tot het WK voor vrouwen.

5. Jeugd in Actie

Door het fiasco van afgelopen WK zag met name Brazilië zich genoodzaakt tot verandering. Zo zal Roberto Firmino (Hoffenheim) waarschijnlijk een kansje krijgen om de voorhoede van de ‘Gele Kanaries’ te completeren. Ook bij de ‘Hemelse Blauwen’ van Uruguay is er een kans voor nieuwelingen. Diego Rolan en Jonathan Rodríguez hebben de overstap naar Europa reeds gemaakt. Van Giorgian de Arrascaeta (Grêmio) is de verwachting dat hij dat binnenkort ook zal doen. Niet al deze spelers zullen excelleren tijdens komend toernooi, maar het zijn zeker namen om in de gaten te houden.

Tussen het jeugdige geweld verdient één speler speciale aandacht. Roque Santa Cruz maakt ons nog een keer deelgenoot van zijn kunsten. Met zijn 34 jaar zal het een van de laatste keren worden dat we de voormalig spits van Bayern München op het hoogste niveau kunnen bewonderen. De verwachtingen voor Paraguay zijn niet heel hoog, maar vier jaar geleden bewezen ze ook al het tegendeel.

6. Jamaica doet mee

Huh, Jamaica? Doen ze daar meer dan marihuana roken en aan witte stranden liggen? En ligt Jamaica dan ook in Amerika?

Jawel, het Caribische eilandje heeft wel degelijk een voetbalteam. Sterker nog, ze doen het behoorlijk. Jamaica wist namelijk de ‘Caribbean Cup 2014’ in de wacht te slepen en staat momenteel 65e op de FIFA-ranglijst. Dat is een slordige 20 plaatsen hoger dan bijvoorbeeld Paraguay, tegen wie het in poule B uitkomt. Het lijkt stug, maar het is zelfs helemaal niet uitgesloten dat Jamaica de eerste ronde overleeft. Als het zich weet te scharen bij de twee beste nummers drie (er zijn drie poules in de groepsfase) zit het namelijk al in de kwartfinale. Een prestatie van formaat…

Het is een noviteit dat Jamaica meedoet met de Copa América. Dat is mogelijk dankzij het beperkte aantal landen in Zuid- Amerika, tussen wie de competitie van oudsher ging. Er zijn slechts tien CONMEBOL-leden. Daarom nodigt de federatie van Zuid- Amerika elke keer twee gastlanden uit. Dit maal México en Jamaica.

Vannacht om 01.30 uur (NL-tijd) beginnen Chili en Ecuador aan het openingsduel. Kijken dus!

Foto bovenaan: bleacherreport.net.