Het Bundesliga-klokje van HSV

Hamburger SV is de enige club die nog nooit degradeerde uit de Bundesliga, maar daar kan maandag verandering in komen. Rafael van der Vaart, de man die sinds zijn terugkeer bij de club nooit echt zijn topniveau haalde, is nu de man op wie men hoopt bij HSV.

Een aantal jaar geleden was de klok van Hamburger SV kapot. Het uurwerk, dat bijhoudt hoe lang HSV al in de Bundesliga actief is, had het begeven en leek niet meer te kunnen worden gerepareerd. HSV is de enige Duitse club die sinds oprichting van de Bundesliga, in 1963, in de hoogste competitie uitkomt. Zelfs het ongenaakbare Bayern München was daar weleens afwezig.

De klok tikt inmiddels weer in het Imtech Stadion, al is de vraag voor hoe lang nog. Maandagavond kan hij stil komen te staan en moet hij mogelijk worden gereset. In het Wildparkstadion in Karlsruhe, Zuidwest-Duitsland, moet hoe dan ook worden gescoord om lijfsbehoud in de Bundesliga af te dwingen. De heenwedstrijd in Hamburg werd, onder het zenuwslopende getik van de klok, met 1-1 gelijkgespeeld.

Component van de malaise van de Traditionsverein is Rafael van der Vaart. Technicus, aanvallend middenvelder, man van 109 interlands voor het Nederlands elftal. Tien jaar geleden vertrok Van der Vaart bij Ajax. Hij was de absolute sterspeler van het team, al leken club en speler in het laatste jaar een beetje op elkaar uitgekeken. Van der Vaart vertrok niet naar Barcelona, Real Madrid of naar Engeland, maar ging voor Hamburger SV spelen. Met die club werd hij, nadat Nigel de Jong hem in de winterstop was gevolgd, in zijn eerste jaar derde in de Bundesliga.

Het was de aanzet van een heldenstatus voor Van der Vaart bij HSV. Even waren er relatieproblemen tussen hem en de club, toen er in 2007 foto’s verschenen met daarop de middenvelder poserend met een Valencia-shirt. Nooit was het een geheim dat het zijn droom was om in Spanje te voetballen. Het shirt van Valencia hield hij slechts één keer vast, want in 2008 tekende Van der Vaart bij Real Madrid. Het relatiedipje met HSV was toen allang weer de kop ingedrukt, Raffie was weer een clubheld en stelde zelfs een terugkeer in het vooruitzicht.

De terugkeer kwam er, toen Van der Vaart na een avontuur bij Tottenham Hotspur terugkeerde bij HSV. Daar stond toen al enige tijd niet meer de succesploeg die de Duitse topclubs het vuur aan de schenen legde. Na zijn vertrek naar Madrid, was HSV elk jaar een paar plekken lager geëindigd. Juist daarom was bij zijn terugkeer, net nadat de club met een vijftiende plek ternauwernood degradatie had ontlopen, de hoop groot dat hij HSV even uit het slop zou trekken. Het leek hem even te lukken: HSV greep met Van der Vaart weer in de gelederen maar net naast Europees voetbal. De crisis bleek echter nog lang niet afgewend. In de twee seizoenen die volgden eindigde HSV tweemaal als zestiende en moest het nacompetitie spelen om in de Bundesliga te blijven.

Ook dit jaar duurt de competitie weer wat langer voor HSV en Van der Vaart. Maandag moet er tegen Karlsruher SC dus minimaal één keer gescoord worden, iets dat in 34 competitieduels maar 25 keer lukte. De kans is groot dat Van der Vaart maandag in de basis mag beginnen, in zijn laatste wedstrijd voor de club. Wat zou het mooi zijn als hij, de man die de afgelopen tien jaar vaker wel dan niet Mister HSV was, er met een doelpunt voor kan zorgen dat de Bundesliga-klok ook volgend seizoen nog tikt in Hamburg.

Foto bovenaan: t-online.de.