De Buitenkant Voet WK-special 2015

In 2014 kwam Buitenkant Voet in aanloop naar het WK met een anti-WK-special als een soort protest tegen de grote hoeveelheid bijlages die alle (sport)media maakten. Dit jaar hebben we nog nauwelijks een echte WK-special gezien, dus springen wij graag in dat gat. Hier heb je een spoedcursus vrouwenvoetbal, net op tijd voor het WK in Canada.

In tegenstelling tot het WK Voetbal van de mannen, waar 32 teams aan deelnemen, strijden bij de vrouwen 24 landen om de wereldtitel. Deze landen zijn verdeeld over zes poules van vier. Van elke poule gaan de beste nummers twee door naar de achtste finales, daarnaast stromen ook de vier beste nummers drie door naar deze ronde. Vanaf dan is het ouderwets winnen of naar huis. Japan is momenteel de regerend wereldkampioen.

Speelschema:

speelschema3

Er wordt gespeeld in zes verschillende stadions. Het Commenwealth Stadium in Edmonton, het Olympisch Stadion in Montreal, het BC Place Stadium in Vancouver, het Investors Group Field in Winnipeg, het TD Place Stadium in Ottawa en Monctonstadion in Moncton. Het Nederlands Elftal speelt de eerste twee wedstrijden in Edmonton en sluit de poulefase af in Montreal. Vancouver is de plaats van de finale.

In deze WK-special hebben we per poule de landen op een rijtje gezet. Je krijgt het speelschema per poule, algemene informatie over de teams, de sterspeelster en de ‘status’ van een ploeg. Is het land kanshebber voor de titel, een gevaarlijke outsider, een potentiële verrassing of een voor-spek-en-bonen-meespeler? Tot slot krijg je per land nog een handig weetje dat je op verjaardagen kan vertellen.

Poule A: Canada, China, Nieuw-Zeeland, NEDERLAND
Poule B: Duitsland, Ivoorkust, Noorwegen, Thailand
Poule C: Japan, Zwitserland, Kameroen, Ecuador
Poule D: Verenigde Staten, Australië, Zweden, Nigeria
Poule E: Brazilië, Zuid-Korea, Spanje, Costa Rica
Poule F: Frankrijk, Engeland, Colombia, Mexico

plaatjebovenaan