Talentenjacht: Zouma vs. Giménez

In onze Talentenjacht zetten we speciaal voor de rijke clubs in het voetbaluniversum twee groeibriljantjes naast elkaar. Wie van de twee moet je voor een bepaalde positie kopen? Wij analyseren en adviseren. Dit keer kijken we eens naar twee verdedigers.

Goede verdedigers worden vaak pas op veel latere leeftijd ontdekt dan aanvallers of middenvelders. Ze komen niet voor op de topscorerslijstjes van de Onder 17-toernooien en er ontstaat zelden een grote hype rond ze. Toch zijn er op dit moment wel wat jonge, aanstormende verdedigers die de scouts in de ban houden. Twee goede voorbeelden zijn Chelsea’s Fransman Kurt Zouma en de Uruguayaan van Atlético Madrid, José Maria Giménez. Zij zouden de Thiago Silva van de toekomst kunnen worden, dus is het hoog tijd om ze langs de meetlat te leggen.

Zouma2

Naam: Kurt Zouma
Land: Frankrijk
Geboortedatum: 27 oktober 1994
Huidige club: Chelsea

Wie is Kurt Zouma? In 2011 stelde AS Saint-Étienne plotseling een centrale verdediger op zonder rugnummer en naam op zijn shirt. Zijn coach wilde ervoor zorgen dat er geen hype rond zijn verdediger zou ontstaan, maar zijn poging mislukte al snel. Kurt Zouma, zo heette de indrukwekkende jongeman, en hij was slechts 16 jaar oud. Hij stond direct bovenaan menig scoutinglijstje. De jonge Zouma, die vergeleken wordt met de legendarische Marcel Desailly, werd uiteindelijk in januari 2014 ingelijfd door Chelsea, waar hij ooit John Terry moet doen vergeten.

Kwaliteiten: Zelfs op zijn zestiende had Kurt Zouma al de bouw van de ideale centrumverdediger. Nu is hij 1,90 meter lang, breedgeschouderd, razendsnel en hij heeft een sprongkracht die doet denken aan ene Cristiano Ronaldo. Bovendien is hij vaardig met de bal aan zijn voet. Net als zijn landgenoot Raphaël Varane probeert hij fair te verdedigen, zonder overtredingen te begaan, maar daardoor mist hij soms wel de meedogenloosheid die John Terry en Gary Cahill wel hebben. Daarnaast raakte hij in Frankrijk regelmatig zijn ‘mannetje’ kwijt, maar dat lijkt bij Chelsea steeds beter te gaan.

Statistieken: Kijkend naar de statistieken (via Squawka) van Zouma wordt het beeld van de faire verdediger alleen maar bevestigd. In 15 Premier League-optredens en vier Champions League-wedstrijden pakte hij geen enkele kaart en maakte hij slechts zeven overtredingen. In de CL won hij een indrukwekkende 86 procent van zijn duels, maar in de PL is dit slechts 58 procent. Hij wint 75 procent van zijn kopduels. In totaal verrichte hij slechts negen defensieve acties. Dit kan komen doordat Chelsea in de meeste wedstrijden domineert en Zouma niet veel kans krijgt om zich te onderscheiden. Zijn passzuiverheid is liefst 86 procent.

Mentaliteit: Zijn ouders noemden hem Kurt naar een personage van Jean-Claude van Damme, een sterke maar sympathieke held. Die mentaliteit neemt hij ook mee het voetbalveld op, hij is kalm en correct, wil zo min mogelijk overtredingen begaan. ‘Er zit een goede kop op’, zegt men dan. Qua mentaliteit lijkt hij vergelijkbaar met Varane, een rustige, onopvallende figuur die zijn werk doet. Met ervaren mannen als John Terry, Gary Cahill en Branislav Ivanovic om hem de weg te wijzen, zal Zouma niet snel uit de bocht vliegen.

Ervaring: Zouma begon in 2011 al in de Ligue 1 en speelde daar in totaal 64 wedstrijden. Met zijn vijftien Premier League-wedstrijden, Champions League-ervaring en Europese avonturen met Saint-Étienne heeft hij in totaal al 99 duels op hoog niveau gespeeld, terwijl hij nog 21 moet worden. Ook heeft hij al zijn debuut bij het Franse nationale elftal gemaakt en doorliep hij alle jeugdelftallen. Door een blessure verdween hij dit seizoen uit de basis bij Chelsea.

Marktwaarde: Chelsea betaalde 14,6 miljoen voor Zouma, dat lijkt een prima prijs, vooral als je ziet dat Manchester United 37,5 miljoen betaalde voor Luke Shaw. Mourinho lijkt vertrouwen in de Fransman te hebben, hij draagt niet voor niets rugnummer 5, en dus zal hij alleen voor een gigantisch transferbedrag mogen vertrekken. Ook een verhuur lijkt geen optie, want naast Cahill en Terry heeft Chelsea verder alleen Tomás Kalas in de selectie.

De mening van… José Mourinho: “Hij doet geweldig werk voor ons. En hij is mentaal ook heel, heel erg sterk, niet alleen fysiek. Sinds hij hier kwam is hij tactisch ook steeds sterker geworden. Je kunt je voorstellen, omdat hij pas twintig is, dat Chelsea nog tien jaar Zouma tegemoet gaat.”

Gimenez2

Naam: José Maria Giménez de Vargas
Land: Uruguay
Geboortedatum: 21 januari 1995
Huidige club: Atlético Madrid

Wie is José Giménez? Terwijl Kurt Zouma de opvolger van John Terry moet zijn, werd de nog jongere José Giménez in maart vergeleken met de Engelse veteraan. In een competitiewedstrijd tegen Getafe wierp de Uruguayaan zich heldhaftig met zijn hoofd voor een schot van Fredy Hinestroza, die hem een seconde daarvoor nog uitgekapt had en dacht vrijuit te kunnen schieten. Het bevestigde wat de kenners al wisten: Giménez is een nieuwe exponent van een lange lijn snoeiharde Uruguayaanse verdedigers.

Kwaliteiten: Fysiek gezien is de 1,85 meter lange José Giménez net iets de mindere van oermens Zouma, maar hij maakt dat ruimschoots goed met zijn geweldige spelinzicht. Voor een twintigjarige leest hij het spel uitzonderlijk goed, waardoor hij vaak op de goede plek staat om aanvallen onschadelijk te maken of schoten te blokken. In de lucht is hij sterk en scoort hij ook af en toe goals. Als het moet kan hij ook het Uruguayaanse kapmes hanteren. In de opbouw moet Giménez nog stappen maken, maar verder heeft hij alle kwaliteiten voor een topverdediger in huis.

Statistieken: In vergelijking met Zouma is Giménez een bedrijvig baasje (zie Squawka). In twintig competitiewedstrijden en vier Champions League-optredens verrichte hij in totaal negentien defensieve acties en won hij 67 procent van zijn duels. Ook won hij 67 procent van zijn kopduels, duidelijk minder dan Zouma, maar toch niet verkeerd voor iemand met zijn lengte. Giménez pakte in totaal vier gele kaarten en beging 21 overtredingen, veel meer dan zijn Franse evenknie. Van zijn passes komt een prima 79 procent aan en aanvallend draagt hij met acht gecreëerde kansen en één doelpunt zijn steentje bij.

Mentaliteit: Giménez heeft de echte mes-tussen-de-tanden-mentaliteit waar ze in Uruguay geen genoeg van kunnen krijgen. Ook Diego Simeone houdt daar van, en ziet in Giménez de belichaming van zijn manier van spelen. De jonge verdediger wil elke bal hebben en elke tegenstander opvreten. Zijn ervaren landgenoot Diego Godín is de ideale man om hem verder volwassen te laten worden en zijn mentor te zijn – en de soms iets te wilde Giménez te kalmeren.

Ervaring: Giménez komt, in vergelijking met Zouma, nog maar net kijken. Vorig seizoen was hij nog reserve bij Atlético, vanaf dit seizoen is hij pas echt gaan concurreren met Miranda om de plek naast Godín in het hart van de defensie. Voordat hij naar Europa kwam speelde hij zestien wedstrijden in de Uruguayaanse competitie en speelde hij in de jeugdelftallen van zijn land. Inmiddels heeft hij alweer 13 interlands voor het ‘echte’ Uruguay gespeeld, waar hij wordt gezien als opvolger van routinier Diego Lugano. Zo heeft Giménez toch ook al aardig wat bagage.

Marktwaarde: De aasgieren van de grote Europese clubs (Manchester City, Manchester United) cirkelen al een tijdje boven het Vicente Calderón, loerend naar Giménez. Het grote talent lijkt de concurrentiestrijd met Miranda te winnen, waardoor Atlético de hoofdprijs voor hem zal verlangen. Zijn marktwaarde wordt door Transfermarkt.de geschat op vijftien miljoen, maar met zijn contract tot 2018 zal minstens het dubbele op tafel moeten komen.

De mening van… Diego Simeone: “Hij wordt constant beter en zijn toewijding en prestaties onderstrepen dat. Zijn mentaliteit en energie zorgen ervoor dat hij blijft gaan.”

Het advies

Voor beide mannen zal een geïnteresseerde club de hoofdprijs moeten betalen, dan kun je dus maar beter de beste van de twee halen. Zouma en Giménez zijn beide varianten op de moderne, complete centrale verdediger. Zouma is de kalme, dwingende aanwezigheid die zelden overtredingen nodig heeft, Giménez is de keiharde strijder die ten koste van alles wil winnen. Dat is wat deze twee toptalenten verschillend maakt, dat is wat Zouma toch net een streepje voor geeft. Een te wilde verdediger kan je wedstrijden kosten, bij de Fransman hoef je daar nooit bang voor te zijn.

Lees ook:

Talentenjacht: Januzaj vs. Ocampos
Talentenjacht: Tielemans vs. Rúben Neves
Talentenjacht: Memphis vs. Sterling

Foto Kurt Zouma: cdn.fullfifa.com.
Foto José Giménez: espnfc.com.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *