Wie durft zich uit te spreken tegen WK-slavernij?

In Qatar is men druk bezig om stadions en bijbehorende infrastructuur te realiseren voor het WK 2022. Van vele kanten worden gezegd dat dit gepaard gaat met slavernij die wij alleen kennen uit de geschiedenisboeken. Dus is een deel van de hoop gevestigd op de grote voetbalnamen. Mensen als Zinedine Zidane, Ronald de Boer en Ruud Gullit zijn echter te laf om zich uit te spreken.

Dat er nu al veel fout is aan het WK 2022, is bekend. Qatar verkreeg het eindtoernooi in 2010 op vrij dubieuze wijze. Sindsdien zijn er onderzoeken gedaan en sneuvelden er verschillende FIFA-mensen. Vandaag werden er nog een paar gearresteerd. Behalve natuurlijk Zonnekoning Sepp, die al jaren met z’n achterwerk vastgeroest zit aan zijn troon. Meneer Blatter beoordeelde niet de corruptie en het bedrog als grootste probleem, maar de weersomstandigheden. Dus plande hij doodleuk het Wereldkampioenschap in de winter.

De foute FIFA-mensen zijn weg en het weer is geen spelbreker meer. Dus we kunnen lekker gaan voetballen, denkt Sepp. Dat er al honderden doden zijn gevallen tijdens de bouw van de stadions en de aanleg van infrastructuur lijkt voor de FIFA-baas ‘collateral damage’. Schokkend, maar weinig verrassend. Blatter staat bekend om zijn hoge staat van verwarring die elk ander mens met opsluiting zou moeten bekopen.

Bij de beruchte stemming in 2010 kreeg Qatar de hulp van beroemde ambassadeurs. Zo steunde Fransman Zinedine Zidane de campagne om het WK naar het Golfstaatje te krijgen. Onder het motto: “Football is for everyone.” Maar ook de Argentijn Gabriel Batistuta, de Kameroener Roger Milla en onze eigen landgenoot Ronald de Boer zagen een mondiaal eindtoernooi in Qatar wel zitten. Verder is er tot op de dag van vandaag een goede band met FC Barcelona.

Tot op zekere hoogte is het te begrijpen als een grote voetbalnaam zich inzet voor het WK-bid van een bepaald land, dat goede bedoelingen lijkt te hebben. En dat je in ruil voor je ambassadeurschap een sommetje geld mee krijgt, is niet meer dan redelijk. Maar als er niet alleen een luchtje zit aan de stemprocedure, maar ook een rotte geur van ontbinding aan de voorbereiding van het land, moet je je dan niet even achter je oren krabben?

Vijf jaar geleden verbonden mensen als Zidane, Batistuta, Milla en De Boer zich dus aan Qatar, zonder dat er corruptie of slavernij aan de orde was. Inmiddels is dat heel anders. Maar niemand durft nu te zeggen: “Sorry, ik was vóór een WK in Qatar, maar als arme immigranten hun leven niet zeker zijn omdat ze een stadion bouwen, trek ik mijn handen er vanaf.”

En dan is er Xavi. In de huidige generatie voetballers zijn er weinig helden groter dan de Spaanse middenvelder. Al 24 jaar speelt hij voor FC Barcelona. Maar hij gaat weg bij zijn ware liefde. Hij vertrekt naar het Qatarese Al-Sadd. Om te spelen en te adviseren. Maar ook om zich te ontwikkelen tot trainer, onder anderen door mee te helpen met het talentenproject Aspire Academy. En Xavi vindt het ‘opwindend‘. Tsja.

Zijn er dan andere grootheden uit de voetbalwereld die zich willen uitspreken tegen de mensonterende omstandigheden in Qatar? Ruud Gullit kreeg afgelopen zondag in Studio Voetbal de kans om zijn afkeuring te laten blijken. In plaats daarvan stak hij Blatter en co een compleet pluimveebedrijf in de kont omdat ze zo veel goede dingen doen voor landen die het niet zo breed hebben.

Jan Mulder pakte wel zijn moment. De analist roept soms iets te hard en iets te ongenuanceerd, zo is zijn plan om als voetbalbond uit de FIFA te stappen makkelijker gezegd dan gedaan. Maar over het WK in Qatar durft hij in ieder geval luid en duidelijk te zijn: “Is het niet de hoogste tijd om een standpunt in te nemen: Wij spelen niet in dat verschrikkelijke Qatar?” En even later: “Omdat er elke dag mensen sterven van de weerzinwekkende omstandigheden, waarin ze die stadions moeten bouwen. Slavernij in de moderne tijd. Een verschrikking!”

Kortom, ondanks de dreiging dat er over zeven jaar een mondiaal eindtoernooi gespeeld gaat worden waarvoor enkele duizenden levens zijn geofferd, durft niemand uit de voetbalwereld zich uit te spreken. Jan Mulder is vooralsnog de enige. Laat hij een voorbeeld zijn.

Foto bovenaan: thewire.com


Reacties

Eén reactie op “Wie durft zich uit te spreken tegen WK-slavernij?”

  1. b. gast avatar
    b. gast

    En toch zitten ze er straks allemaal. In de bloedstadions gebouwd op de slachtoffer van de slavernij. Ze pikken er allemaal een graantje van mee. En als ze terug zijn gaan ze zich weer opwinden om een banaan op het veld om hun reputatie op te schroeven. Het summit van de hypocrisie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *