Column: Een uitshirt met gevolgen

Het seizoen van Feyenoord eindigde afgelopen weekend in een fiasco. Geen finale play-offs, geen Europees voetbal. Stan van den Steenhoven beweert in de maandagcolumn de oorzaak te weten: het nieuwe uitshirt.

Afgelopen september schreef ik in een nooit verschenen column het volgende: Tegenwoordig vermaak ik me niet meer met het leed van Feyenoord. Als een meneer op straat lullig uitglijdt over een banenschil en er zonder al te veel kleerscheuren vanaf komt, tik je degene naast je aan en lach je. Als hij door de val z’n nek breekt en onder een bus komt is dat ongepast en komt het niet eens in je op.

De column haalde de maandag niet omdat Feyenoord de bekeruitschakeling tegen Go Ahead Eagles op zondagmiddag enigszins wegpoetste met een 0-4 overwinning op diezelfde club. Het stuk verdween ergens in een onbeduidend mapje op m’n computer met de gedachte: dat komt nog wel een keer van pas. Het duurde even, want Feyenoord verloor geen enkele van z’n volgende tien competitiewedstrijden. En passant werden in de Europa League even titelhouder Sevilla (2-0) en Standard Luik (0-3) verslagen.

Het ging eigenlijk uitstekend met Feyenoord. De club maakte hier en daar wel een slippertje, maar al met al had Fred Rutten (die wel tussen de bedrijven door zijn afscheid aankondigde) de boel stevig op de rails. Feyenoord zou derde worden, de play-offs ontlopen en Europees voetbal halen. Giovanni van Bronckhorst zou na de zomer verder bouwen.

Tot het nieuwe uitshirt werd gepresenteerd. Sindsdien won Feyenoord geen wedstrijd meer. Eerst leek de club de derde plek te verliezen, toen verloor de club de derde plek daadwerkelijk en vervolgens gleden de Rotterdammers in de play-offs uit over Heerenveen. M’n column uit september werd actueel: een seizoenkaart hebben bij Feyenoord is dit seizoen als last hebben van diarree: Je gaat keer op keer en komt telkens met een rotgevoel terug, wetende dat het de volgende keer ook weer ellende zal zijn.

Het seizoenslot was maar een bananenschil en het komt allemaal wel weer goed met Feyenoord. De club zal de komende jaren echt niet onder een bus terechtkomen en degraderen, maar grinniken lukt me niet meer. Ik heb eerder plaatsvervangende schaamte, zeker nu de spelers dat nieuwe shirt moeten dragen. Lelijke kleding doe je alleen aan als je je niet lekker voelt en een dag thuis blijft, als je zeker weet dat je zelfs niet meer naar de supermarkt moet, als je weet dat de kans heel klein is dat er spontaan iemand langskomt. Wat doen ze in Rotterdam? Daar maken ze een van de lelijkste shirts ooit waarmee ze zich een jaar lang buiten de deur moeten vertonen. Het zal zo bedoeld zijn, dat de club daarmee de landsgrenzen niet over hoeft.

Foto bovenaan: fr12.nl