Mannen Wiens Voeten Wij Kussen #18: Eden Hazard

Eden Hazard werd vorig seizoen beloond met de prijs ‘Talent van het Jaar’. Dit seizoen is hij ‘Premier League-speler van het seizoen’. Het bewijs dat de Belg zijn ’talentstatus’ is ontgroeid. Mede daarom verdient Hazard een plek in het rijtje Mannen Wiens Voeten Wij Kussen.

België staat sinds een aantal jaren bekend als een land dat een lichting behoorlijk talentvolle voetballers heeft voortgebracht. Spelers als Thibaut Courtois, Simon Mignolet, Toby Alderweireld, Vincent Kompany, Jan Vertonghen, Kevin de Bruyne, Marouane Fellaini en Dries Mertens staan al meerdere jaren onder contract bij Europese (sub)toppers. Ook Eden Hazard hoort in dit rijtje thuis. Na een paar jaar bij het Franse Lille, verkaste de aanvallende middenvelder in 2012 naar Chelsea.

Eden Hazard komt uit een gezin dat voetbal in het DNA heeft. Waar in andere families altijd wel één of meer leden op zaterdagochtend met enige tegenzin de auto in stappen voor de zoveelste voetbalwedstrijd, was alles in huize Hazard voetbal. Zowel vader Thierry als moeder Carine speelden voetbal op het hoogste profniveau. En naast Eden verdienen zijn broers Thorgan en Kylian geld met hun hobby. En dan is er nog jongste broertje Ethan, die momenteel in de jeugd van de Belgische club Stade Brainois voetbalt.

Voordat AS Monaco en Paris Saint-Germain met miljoenen gingen smijten, werd Hazard kampioen met zijn club Lille. Ook pakte hij de nationale beker. Maar individueel pakte hij meer prijzen. Zo werd hij twee keer Belofte van het Jaar en even vaak Speler van het Jaar in de Ligue 1. Daarnaast werd Hazard in 2011 gekroond tot Europees Speler van het Jaar Onder 21, een prijs die eerder is gewonnen door onder anderen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

Toen moest de Belgische balkunstenaar zich bewijzen op een hoger niveau, namelijk bij Chelsea in de Premier League. Zijn talent was onmiskenbaar, alleen was de kritiek dat hij te wisselvallig zou zijn. Tegen grote clubs zou Hazard onzichtbaar zijn. In zijn eerste seizoen scoorde hij slechts twee keer tegen een Engelse topclub, namelijk tegen Manchester United in beide bekertoernooien.

Langzaam maar zeker wist Hazard zijn talenten in zijn voordeel te gebruiken. Op Youtube barst het van de compilaties met schitterende ‘skills and goals’ van de nummer 10. Scharen, kappen, draaien, zoals het cliché het zo graag zegt: Hij is een speler voor wie je naar het stadion komt. In het vaak bekritiseerde Chelsea is hij de stadionlamp in de duisternis, het zout op de ziekenhuismaaltijd, de lampjes, slingers én ballen in de kerstboom.

Waar andere talenten blijven steken in eeuwige wisselvalligheid, ontwikkelde (en ontwikkelt) Hazard zich dus. Van flegmatieke pleintjesvoetballer transformeert hij meer en meer in een beslissende dribbelkoning. De twee seizoenen hiervoor maakte de Belgische middenvelder al deel uit van het Team van het Jaar en vorig seizoen was hij Talent van het Jaar. Maar dit jaar sloeg hij individueel twee keer toe: zowel de Professional Footballers’ Association (PFA) als de Football Writers Association (FWA) riepen hem uit tot Speler van het Jaar in de Premier League.

Volgend jaar gaat Eden Hazard met Chelsea (weer) de Champions League in. Een mooi podium om, in aanloop naar het EK2016, te laten zien dat hij écht een speler is die tot de Europese top hoort.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *