Boca–River: Het pepperspray-incident in de ‘Superclásico’

Dé grootste, beruchtste en gevaarlijkste derby op aarde is die tussen de Argentijnse aartsrivalen Boca Juniors en River Plate. Afgelopen week, in de Copa Libertadores, liep het in die titanenstrijd zelfs voor Boca-River-begrippen uit de hand.

Ze zijn belangrijker dan een finale. Sterker nog; misschien zijn het wel finales op zich. Elke keer weer, iedere wedstrijd. Derby’s! Als voetbal een religie is, derby’s de feestdagen.

Nu is er één wedstrijd die van al die derby’s er tussenuit springt. De gekte bereikt een hoogtepunt, voetbal is er misschien wel belangrijker dan waar ook ter wereld en de wedstrijd ontaardt geregeld. Het is de heilige graal van het Zuid-Amerikaanse voetbal. Uiteraard heb ik het over Boca Juniors tegen River Plate, beiden afkomstig uit de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Tot mijn spijt ben ik er nog nooit geweest…

Afgelopen week was het weer raak. De inzet bedroeg dit keer meer dan het voorrecht om de ander tot aan het volgende treffen belachelijk te mogen maken; ook een plaats bij de laatste acht in de Copa Libertadores stond op het spel.

Een afgeladen Bombonera (Boca-stadion) kolkt in afwachting van de spelers. Plotseling duikt er een drone op in het stadion die een shirt met daarop een grote B omhooghoudt. Het shirt is verknipt, waardoor het op een soort spookje lijkt. Fijne symboliek van de Bocasupporters die niet te beroerd zijn om Riversupporters te herinneren aan de degradatie van twee jaar geleden. Het degradatiespook maakt een rondje door het stadion.

Ondanks de grote aanwezigheid van politie kost het veel supporters geen enkele moeite om vuurwerk en aanverwanten het stadion binnen te smokkelen. Aanverwanten? Dit kan inderdaad van alles betekenen. Tassen worden veelal niet geopend en veel glipt de politie, als ze al controleren, door de vingers.

In de rust ontspoort de wedstrijd, die zelf niet heel interessant was (0-0), volledig. In de in allerijl opgetrokken spelerstunnel verdringen journalisten en fotografen elkaar om iets van de spelers gedaan te krijgen. Je snapt opeens waarom er dingen als persconferenties of verplichte interviews na afloop van een wedstrijd bestaan.

Plotseling loopt een speler van River Plate met zijn handen voor zijn gezicht het veld op. Meer spelers doen hetzelfde, toch een raar tafereel. Een van de Bocasupporters heeft een busje pepperspray het stadion ingesmokkeld en heeft een gat in de plastic (!) spelerstunnel gevonden. Zoals het een goed supporter betaamt spuit je die pepperspray dan in de ogen van de tegenstanders. Resultaat? Totale chaos en een gestaakte wedstrijd.

Ik ben perplex. Ik heb wel eens het genoegen gehad om een Zuid-Amerikaanse derby bij te wonen, maar dit heb ik nog nooit gezien. Ik herinner me nog hoe een kudde supporters van Barcelona Guayaquil uit Ecuador, aan alle kanten begeleid door politie, naar het stadion van stadsgenoot Emelec liepen. Ik zat met een Emelec-gezelschap in een passerende bus. Bij het zien van de colonne van de tegenstander gingen er mensen op de grond zitten. “Je weet maar nooit”. Toch waren er hier geen busjes pepperspray aanwezig en de afdeling vuurwerkpreventie van de politie functioneerde in Ecuador blijkbaar beter dan in Argentinië.

Het pepperspray-incident is ook naar Zuid-Amerikaanse proporties enorm. Boca Juniors is inmiddels uit de Copa Libertadores gezet. De voorzitter van Boca liet weten dat hij mogelijk terugtreedt als vice-voorzitter van de Argentijnse bond. Ook wordt het stadion gesloten totdat blijkt hoe dit incident precies heeft kunnen ontstaan. Het was een potsierlijke vertoning, maar tegelijkertijd… Jammer dat ik er niet was.

Foto bovenaan: futbolete.com.