Lionel Messi, de grootste tegenstander van commentatoren

Frank Snoeks kreeg vanwege zijn commentaar bij de wedstrijd FC Barcelona – Bayern München kritiek. Nu krijgt de NOS-verslaggever wel vaker negatieve feedback, maar dit keer ging het vooral om Lionel Messi. Snoeks zou te negatief zijn over de Argentijnse superster. Is de kritiek terecht of niet?

Bayern-coach Pep Guardiola had een lastige puzzel te leggen voor de wedstrijd tegen zijn oude liefde FC Barcelona. Zonder de stukjes ‘Ribéry’ en ‘Robben’ zouden de Duitsers het lastig krijgen in Camp Nou. Daarom was het vrij verrassend dat het 76 minuten lang een doelpuntloos duel bleef. Het was ‘MSN’ al die tijd niet gelukt om de bal achter de schijnbaar onverslaanbare doelman Manuel Neuer te krijgen. Het verleidde Frank Snoeks tot commentaar dat Messi ‘niet in vorm zou zijn’.

Boy, was he wrong.

Het is altijd weer alsof je naar een illusionist kijkt. Messi doet trucs die hij al eerder heeft gedaan en toch roep je naar je tv: Hoe kán dat nou? Een kort, fel schot als opwarmertje en een actie waarover zowel Boateng als Neuer nog steeds vrij vervelend dromen als vervolg. En zoals het een goochelaarsassistent betaamt, maakt Neymar nog even de 3-0.

Of ben ik Messi nu te veel aan het ophemelen? Hij mag dan wel de beste voetballer ter wereld zijn, waarschijnlijk ook aller tijden, maar we moeten niet overdrijven. Als hij een bal aanneemt, hoeven we niet met enige jaloezie in onze stem te verkondigen hoe fantastisch hij dat weer doet. En je moet vooral niet zeggen dat andere voetballers géén Messi zijn, hoe graag ze dat ook willen. Dat weten we. Dus dat hoeft Snoeks ook niet steeds te melden.

Duidelijk, we moeten vooral kritiek durven geven op Messi. Zo is het volledig terecht dat Messi de laatste twee jaar naast de Ballon d’Or greep. Na zijn recordjaar 2012 (91 goals in 79 wedstrijden) ging het bergafwaarts met de Argentijn. In de jaren daarna, inclusief het huidige jaar, loopt hij niet eens meer één op één.

Of ben ik Messi nu te veel aan het bekritiseren? Hij mag dan wel de beste voetballer ter wereld zijn, waarschijnlijk ook aller tijden, maar we moeten niet overdrijven. Hoe dicht hij ook de perfectie nadert, soms maakt hij een foutje. Of gaat het niet zoals we gewend zijn. En er is er één die daar het meest teleurgesteld over is: Lionel Messi.

Dus is de commentator vanavond te positief over Messi, dan barst Twitter los. Is de commentator vanavond te negatief over Messi, dan barst Twitter los. Snoeks, Elshoff, Grueter, wie dan ook: Hij gaat het lastiger krijgen dan Jerôme Boateng.

Foto bovenaan: si.com.