Talentenjacht: Januzaj vs. Ocampos

In onze Talentenjacht zetten we speciaal voor de rijke clubs in het voetbaluniversum twee groeibriljantjes naast elkaar. Wie van de twee moet je voor een bepaalde positie kopen? Wij analyseren en adviseren. Deze keer twee worstelende genieën: Adnan Januzaj en Lucas Ocampos.

De namen Adnan Januzaj en Lucas Ocampos zijn je vast al langer bekend. Rond beide wonderkinderen is er al een aantal jaar een flinke hype, met Januzaj als held van België en de Balkan en Ocampos als opvolger van Lionel Messi voor de Argentijnen. Toch zijn die hypes inmiddels een beetje verstomd. De Belgen kijken nu meer naar Youri Tielemans of Dennis Praet, terwijl men het in de straten van Buenos Aires vaker heeft over Paulo Dybala en Luciano Vietto. Gaan deze linksbuitens het nog maken? En zijn ze momenteel goedkope buitenkansjes voor geïnteresseerde clubs?

AdnanJanuzaj2

Naam: Adnan Januzaj
Land: België, met roots in Albanië, Kosovo, Turkije, Servië en Kroatië
Geboortedatum: 5 februari 1995
Huidige club: Manchester United

Wie is Adnan Januzaj? Een tweebenige vleugelspeler die ook centraal uit de voeten kan en als 18-jarige onder David Moyes mocht debuteren bij Manchester United. Hij viel direct op met doelpunten, schitterende acties en watervlugge dribbels, waarna hij werd vergeleken met Johan Cruijff, mee mocht met België naar het WK en het rugnummer 11 van Ryan Giggs kreeg toegewezen. Dit seizoen, onder Louis van Gaal, speelt hij echter erg weinig en als hij speelt maakt hij weinig indruk. De vraag rijst of dit de nieuwe Federico Macheda is of – als United hem laat gaan – toch de nieuwe Paul Pogba blijkt.

Kwaliteiten: Januzaj is een sublieme dribbelaar, ook al is hij niet erg snel. Hij is de bal onder alle omstandigheden meester en is niet bang om aan een solo te beginnen. Toch verzandt hij regelmatig in dribbelen om het dribbelen, terwijl hij beter een combinatie zou kunnen opzetten met zijn teamgenoten. Soms laat hij flitsen van een geweldig inzicht en passing zien. Fysiek moet hij een stuk sterker worden, maar met zijn spelintelligentie kan hij dit vaak maskeren. Hij is snel, kan doelpunten maken en heeft een redelijke voorzet in huis. Het is niet moeilijk om te zien waarom spelers en coaches die met hem gewerkt hebben hem zien als een toekomstige wereldtopper.

Statistieken: Kijkend naar de statistieken van Squawka valt meteen zijn passnauwkeurigheid op. Liefst 81 procent van Januzaj’s passes komt aan, 50,8 procent daarvan is vooruit. In 17 duels creëerde hij met zijn passes 15 kansen. Het grote probleem is alleen zijn rendement, nul goals en nul assists zijn geen cijfers om over naar België (of Albanië, Kosovo, etc.) te schrijven. Zijn schotprecisie van 28 procent ook niet, vorig seizoen was dat nog 43 procent. Januzaj wint 46 procent van zijn duels en voert gemiddeld slechts één keer per wedstrijd een defensieve actie uit.

Mentaliteit: Hier lijkt iets mis te zijn met Januzaj. Louis van Gaal is een coach die talentvolle spelers graag een kans geeft, maar alleen als die er ook keihard voor werken. Natuurlijk heeft Januzaj met Juan Mata geen misselijke concurrent, maar ook in eerdere seizoenen liepen er geweldige spelers rond op zijn positie op de linkerflank. Toen werd zijn mentaliteit ook vaak geprezen en vergeleken met die van Cristiano Ronaldo, maar die vergelijkingen worden nog zelden gemaakt. Hij heeft net zo veel gele kaarten voor schwalbes (vier) gekregen als dat hij goals heeft gemaakt in zijn United-loopbaan en kiest er te vaak voor om zelf een actie te maken in plaats van zijn teamgenoten te zoeken.

Ervaring: Met 44 Premier League optredens en een WK (waarop hij één keer inviel) in de benen heeft Januzaj redelijk wat ervaring op het hoogste niveau. Ook heeft hij twee keer mee mogen doen in de Champions League, het niveau waarop Manchester United volgend seizoen hoopt terug te keren. Kijkend naar de spelers met wie hij de afgelopen jaren heeft moeten concurreren, Ryan Giggs, Juan Mata, Ashley Young en Shinji Kagawa, is het een hele prestatie dat hij tot zoveel wedstrijden is gekomen. Zonde dat hij dit seizoen geen volgende stap heeft kunnen zetten.

Marktwaarde: Transfermarkt.de schat de waarde van Adnan Januzaj op tien miljoen euro, maar in werkelijkheid ligt zijn prijs vele malen hoger. Hoewel zijn ontwikkeling is gestagneerd en sommige volgers twijfelen of hij ooit zijn potentiële top gaat bereiken, zullen ze hem bij United niet zo snel van de hand doen. Dat deden ze in 2012 wel met Paul Pogba, die vervolgens bij Juventus uitgroeide tot één van de beste middenvelders ter wereld. Het is moeilijk inschatten hoeveel Van Gaal voor Januzaj zal willen vangen, maar met veel minder dan veertig miljoen zal hij niet snel genoegen nemen.

De mening van… Robin van Persie: “Ik heb in mijn loopbaan veel grote talenten gezien en Adnan staat zeker in de top twee. Tien jaar terug was ik ook jong en leek ik op hem. Hij is zelfverzekerd op een goede manier en laat zich niet gek maken door de druk.”

LucasOcampos2

Naam: Lucas Ariel Ocampos
Land: Argentinië
Geboortedatum: 11 juli 1994
Huidige club: Olympique Marseille, verhuurd door AS Monaco

Wie is Lucas Ocampos? Een man die in zijn thuisland wordt vergeleken met Lionel Messi, maar met zijn lengte van 1 meter 87 en zijn manier van dribbelen meer lijkt op Ángel di María. Na een flitsende doorbraak bij River Plate haalde AS Monaco, toen nog in de Ligue 2 actief, Ocampos in 2012 voor 13 miljoen euro naar Frankrijk. Nadat James Rodríguez Monaco verruilde voor Madrid leek Ocampos’ tijd in de spotlights aangebroken, maar de nieuwe coach Leonardo Jardim koos voor Yannick Ferreira-Carrasco. Olympique Marseille leent de Argentijn nu tot het einde van dit seizoen en heeft een optie tot koop bedongen.

Kwaliteiten: Net als Januzaj moet ook Ocampos het vooral hebben van zijn dribbel, maar ook van zijn snelheid. Hij is een goede passer, kan mee in snel combinatievoetbal en heeft een prima voorzet in huis, maar loopt zichzelf ook nog te vaak vast zonder om zich heen te kijken. Fysiek is hij sterker dan Januzaj en hij draagt ook defensief meer bij. Wel moet hij, om een echt dreigende speler te worden, hard werken aan het afronden voor de goal. Ocampos scoort weinig en dreigt daardoor net als de man op wie hij lijkt, Di María, niet de supersterrenstatus te kunnen verwerven die zijn talent verdient.

Statistieken: Opvallend is dat Ocampos volgens de cijfers in de wedstrijden die hij voor AS Monaco speelde beter was dan in zijn Marseille-tijd. Bij Monaco was zijn schotprecisie in 17 duels 40 procent, scoorde hij één goal en haalde hij een passnauwkeurigheid van 83 procent, met 54 procent voorwaartse passes. Wel won hij slechts 39 procent van zijn duels en was zijn defensieve bijdrage één ingreep per wedstrijd. Bij Marseille, in 11 duels, is zijn schotprecisie gedaald naar 29 procent, scoorde hij ook één goal en is zijn passnauwkeurigheid nog slechts 70 procent, met 57,5 procent van zijn passes vooruit. Verdedigend is hij wat sterker, in 48 procent van zijn duels komt hij als winnaar uit de bus en hij draagt zijn steentje bij met twee defensieve acties per wedstrijd. In alle 28 duels heeft hij slechts tien kansen gecreëerd. Al met al vergelijkbare cijfers met Januzaj, beiden zijn weinig productief.

Mentaliteit: Net als Van Gaal is ook Marseille’s Marcelo Bielsa, Ocampos’ landgenoot, een eigenzinnige coach, die het uiterste eist van zijn spelers. Hij gebruikt Ocampos vooral als invaller. De jongeling kwam al op zijn achttiende naar Europa, maar lijkt nog steeds niet helemaal gewend te zijn aan wat er hier van hem geëist wordt. Zijn wisselvalligheid wordt als zijn grootste zwakte gezien, iets waar hij hard aan moet werken om de stap van toptalent naar topspeler te zetten. Wel heeft Ocampos een streepje voor op Januzaj als het gaat om zijn gebrek aan zelfzuchtigheid en zijn bereidheid om mee te verdedigen.

Ervaring: Lucas Ocampos mocht al in 2011 debuteren bij River Plate, waarvoor hij uiteindelijk tot 21 wedstrijden kwam. Voor Monaco heeft hij liefst 96 wedstrijden afgewerkt, bij Olympique Marseille staat de teller nu op elf. Ook kwam hij al tot zes optreden in de Champions League. Op clubniveau is Ocampos dus meer ervaren dan Januzaj, maar hij heeft nog geen uitnodiging voor het Argentijnse elftal mogen ontvangen.

Marktwaarde: Volgens Transfermarkt.de is dat 6,5 miljoen, in januari van 2014 schatten ze hem nog in op 10 miljoen euro. Ook Dmitry Rybolovlev, Monaco’s schatrijke eigenaar, ziet niet veel waarde meer in hem, gezien het feit dat hij de directe concurrent Marseille een optie tot koop gaf voor de Argentijn van elf miljoen. Marseille heeft nog geen indicatie gegeven van het wel of niet lichten van de optie. Er zou dus een derde hond met het bot vandoor kunnen gaan, Monaco zal in dat geval hoogstwaarschijnlijk ook genoegen nemen met elf miljoen.

De mening van… Matías Almeyda (zijn coach bij River Plate): “Lucas is als de jonge Cristiano Ronaldo. Hij doet veel scharen en overstapjes, maar kijkt soms niet genoeg om zich heen.”

Het advies

Januzaj en Ocampos moeten zich allebei terug zien te vinden. Manchester United weet op dit moment niet echt wat het met de Belg aanmoet, terwijl Monaco en Marseille naar elkaar kijken als het gaat om de Argentijn. Er liggen dus kansen voor geïnteresseerde clubs die nog wel in het talent van deze vleugelspelers geloven. Beiden hebben een groot potentieel, maar Ocampos lijkt de meer zekere optie. Hij is grillig en scoort niet veel, maar heeft met zijn dribbel, snelheid, passing en plichtsbesef als het om meeverdedigen gaat verder wel alles waar een coach van droomt. Bovendien is hij waarschijnlijk zo’n dertig miljoen goedkoper dan Januzaj, die minder meeverdedigt en vaker voor zijn eigen actie kiest.

Lees ook:

Talentenjacht: Tielemans vs. Rúben Neves
Talentenjacht: Memphis vs. Sterling

Foto Adnan Januzaj: eurosport.com.
Foto Lucas Ocampos: rmcsport.bfmtv.com.

Vrijdag-talentenjacht