Russisch racisme, probleem voor WK 2018

Voordat het Wereldkampioenschap losbarst in Qatar, komt er eerst nog een editie in Rusland tussendoor. Het land, geleid door onze vriend Poetin, laat zien er bijna klaar voor te zijn. Al moeten er eerst wat kleine probleempjes opgelost worden, zoals het aanhoudende racisme.

In 2013 troffen Manchester City en CSKA Moskou elkaar in de groepsfase van de Champions League. De Ivoriaan Yaya Touré werd het mikpunt van spot, het Russische publiek vond het nodig om apengeluiden te maken. Als straf moest CSKA in de groepfase van deze jaargang zonder publiek tegen datzelfde City spelen.

Naast CSKA Moskou maakt vooral stadsgenoot Torpedo het bont. Vorig jaar september werd de Congolese verdediger Christopher Samba racistisch bejegend. De speler van Dinamo Moskou reageerde, en kreeg daarvoor een schorsing. Torpedo Moskou moest tijdelijk een deel van de tribune sluiten. Twee maanden later kreeg de Russische club dezelfde straf voor het uitjouwen van donkere spelers van tegenstander FK Rostov. Eerder dit jaar kwam de Braziliaan Hulk met zijn club op bezoek bij Torpedo Moskou en werd getrakteerd op apengeluiden. De club mocht daarop twee wedstrijden geen publiek toelaten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar een commissie is begin maart tot de conclusie gekomen dat er de afgelopen twee seizoenen meer dan 200 incidenten zijn geweest die verband houden met racisme. Anatoly Vorobyov, de voorzitter van de Russische voetbalbond meent dat er genoeg maatregelen zijn om racisme aan te pakken, maar ‘misschien moeten ze strikter gehanteerd worden’.

Toch kwam er een nieuwe maatregel: Alexei Tolkachev werd aangesteld als anti-racisme-inspecteur. Toch was er weer een incident. Dit keer geen apengeluiden, maar vlaggen met Keltische kruizen. Dit symbool wordt gebruik door extreem-rechtse en racistsche partijen.

Natuurlijk zijn er dan altijd personen die alles bagatelliseren, zoals Vyacheslav Koloskov. De man die meehielp het WK naar Rusland te krijgen, vraagt zich af of apengeluiden wel racistisch zijn. Het staat tenslotte nergens geschreven dat dat zo is. Of de minister van Sport, Vitaly Musko. Hij beweert dat het probleem in Rusland niet zo groot is, en dat er maatregelen genomen worden. “Er zijn hier veel donkere spelers, en ik zie geen probleem.”

De belangrijkste vraag is: Wat vindt de FIFA? Of iets preciezer: Wat vindt Sepp Blatter? De FIFA-dictator is zowaar ‘bezorgd’ over de situatie in Rusland. Hij heeft zelfs met Poetin gesproken over het ‘tackelen van racisme’.

Is racisme in Rusland volledig uit te bannen? Nee. Is racisme het enige probleem in Rusland? Nee. Gebruikt Blatter dan z’n verstand en pakt hij het WK af van Rusland…? Precies.

Foto bovenaan: Yaya Touré en Sergio Agüero beklagen zich bij de scheidsrechter over supporters van CSKA Moskou die Touré racistisch bejegenen tijdens het Champions League-duel tussen Manchester City en CSKA Moskou. Bron: thetimes.co.uk.