Column: De Duplan-methode

Als Ajax tegen FC Utrecht speelt, is dat altijd een wedstrijd op zich, een wedstrijd die het seizoen glans kan geven (voor Utrecht dan) en waarin de stand op de ranglijst niet telt. De laatste jaren lukte het Ajax nooit te winnen in de Galgenwaard. Stan bespreekt in zijn column waarom.

Een van de bekendste voetbalwetten is dat Ajax op bezoek bij FC Utrecht altijd punten verliest. Wat er nodig is om de Amsterdammers toch in de Galgenwaard te laten winnen? Lastige vraag. Dit seizoen maakte Utrechter Ramon Leeuwin een eigen doelpunt en pakte hij rood. Je zou denken dat hij was omgekocht – tevergeefs.

Er wordt jaarlijks van alles uit de kast getrokken om te voorkomen dat Ajax wint in Utrecht. Het best werd dat dit jaar geïllustreerd in de 25ste minuut. Édouard Duplan, de Fransoos die in zekere zin altijd scoort tegen Ajax, moest geblesseerd van het veld. Negen van de tien keer wil zo’n speler er helemaal niet af, maar is het de tol die hij betaalt voor z’n theatervoorstelling van zo-even. Duplan werd door zijn trainer gewisseld. Omdat hij met gebogen hoofd het veld af was gestrompeld had hij zijn invaller Tommy Oar niet voorbij zien rennen.

Toen Duplan opgelapt en opgewekt het veld weer betrad en op zoek wilde naar de bal, werd dat meteen opgemerkt; de grootste teleurstelling van het weekend. Twaalf Utrechters tegen elf Ajacieden zonder dat iemand het door had gehad, ik had het héél graag gezien. Ik had willen zien hoe Duplan wéér gescoord zou hebben tegen Ajax, en dat er vervolgens bij niemand en belletje was gaan rinkelen. Ik had willen zien hoe Oar na die goal stiekem het veld was afgelopen, uit angst dat de scheidsrechter alsnog mannetjes zou tellen. Dat Ajax weer zou verliezen in Utrecht, zou ik op de koop toe nemen.

De vraag blijft hoe Ajax – ook nu werd er weer gelijkgespeeld – ooit nog gaat winnen in de Domstad. Jan Everse heeft het antwoord. De trainer die in maart bij FC Dordrecht tekende en toen eigenlijk al wist dat hij met de ploeg zou degraderen, stond zaterdagavond na wéér een nederlaag met een brede grijns de pers te woord. Hij constateerde vrolijk dat er, met acht punten achterstand, nog van alles in het vat zat: “Met Twente-uit-, Vitesse-uit, Ajax-thuis, zie ik wel mogelijkheden.”

Even daarvoor had Everse gezegd dat alleen een ebola-uitbraak in Deventer, Almelo én Breda (waar de concurrenten vandaan komen) Dordtse degradatie nog zou kunnen tegenhouden. Everse noemde daarmee tevens vermoedelijk de enige manier waarop de Amsterdammers ooit nog van Utrecht kunnen winnen. Tamelijk uitzichtloos. Ik adviseer Ajax volgend seizoen voor de Duplan-methode te gaan.

Foto bovenaan: NU.nl.