Iglesia Maradoniana

Is het overdreven om te zeggen dat voetbal een religie is? Niet voor de aanhangers van de Iglesia Maradoniana, de kerk van Maradona. Zij vereren Diego Armando Maradona, één van de beste voetballers ooit, als een godheid en zijn daar bloedserieus over.

Voetbal is een religie. Voor velen is het hetgene waarvoor je leeft en wat je leven zin geeft. Mannen die de seizoenkaart van hun favoriete voetbalclub kopen en vervolgens vergeten dat hun vrouw jarig is.

In Argentinië, voetbalminnend land bij uitstek, heeft deze manier van voetbalbeleving een nieuwe dimensie gekregen. Sinds 1998 bestaat daar namelijk de ‘kerk van Maradona’. Dat dit geen flauw grapje is maar bittere ernst, wordt bij een nadere studie al snel duidelijk.

De ‘Iglesia Maradoniana’ is een kerk met alles erop en eraan. Ze heeft haar eigen tien geboden, zoals “Laat Diego de tweede naam van je kinderen zijn” en “Hou van voetbal boven alles”. Men bidt het ‘Onze Diego (die op de velden is)’ en houdt er een eigen jaartelling op na. Momenteel leven we in het jaar 54 na Maradona.

Het geloof in zijne Heiligheid was ook aanwezig bij mijn docent taalkunde. De gepassioneerde Argentijn Andrés weet het zeker. Het stadion is de kerk, de supporters zijn de gelovigen en Maradona is God. “De discussie over of het wel of niet de hand van God was is dus eigenlijk zinloos, het komt op hetzelfde neer.”

De diviniteit van pluisje wordt nog een keer bevestigd door zijn ándere bijnaam. D10S. De combinatie van het rugnummer 10 en Dios, Spaans voor God, symboliseert misschien wel het beste hoe de Argentijnen tegen Maradona aankijken.

De illusie dat Maradona iets niet zou kunnen berust dan ook op een waanbeeld. Zoals Hiddink premier in Zuid-Korea mocht worden, zou Diego direct president mogen worden, mocht hij zich als zodanig bekend maken. Maar de almachtige heeft dat helemaal niet nodig. Hij zit al in de harten van iedere Argentijn.

Mijn docent uit Buenos Aires begon zijn eerste les taalkunde als volgt: “Beste vrienden, we zijn op aarde om Maradona de dienen en als dank speelt hij voor ons voetbal. Hij, en hij alleen, heeft ons in ’86 wereldkampioen gemaakt.” Het bekende filmpje volgde, met commentaar. “Vertalen! Wat zegt de commentator en waarom is dit zo goed?” De toon was gezet. Van taalkunde kwam weinig terecht, maar de leer van Maradona is destijds ingeprent. Daarom…

Onze Diego, die op de velden zijt
Uw linkerhand worde geheiligd
Uw magie kome
Dat uw doelpunten herinnerd mogen worden op aarde zoals in de hemel
Geef ons heden onze dagelijkse magie
Vergeef ons jegens de Engelsen
Zoals wij de Napolitaanse Maffia vergeven
Leid ons niet naar buitenspel
En verlos ons van Havelange en Pelé
Diego

Foto bovenaan: palabrasdemaspalabrasdemenos.wordpress.com