‘Zwangere’ Sneijder is de teloorgang van voetbal als volkssport

Wesley Sneijder scoorde gisteravond via Klaas-Jan Huntelaar een belangrijke 1-1 tegen Turkije. Hij heeft het echter voor elkaar gekregen dat niemand het nog over die goal heeft,  alle aandacht gaat naar Wesley, Yolanthe en een nog naamloze nieuwe telg van de familie Sneijder-Cabau.

Evert Santegoeds krijgt een hartverzakking. Zijn slagaderen klotsen in zijn nek terwijl zijn ogen koortsachtig op de tv zijn gefixeerd. Waar blijft verdomme die herhaling? Is het dan eindelijk zo ver? Ja, daar komen de beelden. Het is schitterend. Uit opwinding doet de hoofdredacteur van Privé het bijna in zijn broek. Bijna.

Op tv is Wesley Sneijder te zien. Het Nederlands elftal heeft net in blessuretijd gelijkgemaakt tegen Turkije, via een schot van de middenvelder. Klaas-Jan Huntelaar veranderde de bal onderweg nog cruciaal van richting, maar daar heeft Sneijder maling aan. Dit is zijn goal. Dit moet zijn goal zijn. De aanvoerder rent naar de zijlijn, zonder de supporters een blik waardig te gunnen. Sneijder vraagt een ballenjongen om een bal, waardoor het er op lijkt dat hij zo snel mogelijk op zoek wil naar de winnende treffer.

Maar als de speler het speeltuig krijgt, zoekt hij de camera op. Moeizaam duwt hij de bal onder zijn krappe shirt, vervolgens stopt hij een duim in zijn mond. Tien seconden lang zuigt Sneijder op de geïmproviseerde tepel.

Het is een niet mis te verstane boodschap van Sneijder. De wereld mag het weten: YOLANTHE IS ZWANGER. Hier heeft weken planning achter gezeten. Je ziet het voor je: Wes en Yo hebben in hun peperdure appartement in Istanbul druk bekokstoofd hoe het grote nieuws van de zwangerschap het beste naar de media kon worden gecommuniceerd. Een persbericht is natuurlijk niet genoeg voor een glamourkoppel anno 2015. Hoe deden Kanye West en Kim Kardashian het ook al weer? Of David en Victoria Beckham? De keuze van de Sneijdertjes viel op Nederland – Turkije, voor de camera’s van alle Nederlandse en Turkse media tegelijk. En zo geschiedde.

In de Arena zijn veertigduizend Oranjesupporters aanwezig, maar na de goal fixeert Sneijder zich met een uitgekookt toneelstuk op de camera. De aanvoerder vergooit zodoende broodnodige speeltijd, om roddelblaadjes op een zwangerschap te attenderen. De supporters zijn ondergeschikt geraakt, alleen de camera telt nog. Voetbal is langzaam maar zeker van een volkssport in een showbusiness aan het veranderen. Het is de natte droom van Santegoeds.

Foto bovenaan: eurosport.yahoo.com.